Belföld

2010.04.18. 20:04

Vulkánkitörés - Hétfő délig marad a magyar légtérzár

Hétfő délig meghosszabbította a légtérzárat a Nemzeti Közlekedési Hatóság vasárnap; a nem veszélyeztetett irányokba részlegesen megindulhat az utasforgalom, de a Hungarocontrol szerint egyelőre nem repülnek az utasszállítók.

MTI

A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzései, valamint a környező országok tapasztalatai alapján a légtérzárat 2010. április 19-én 12 óráig korlátozásokkal meghosszabbítja a teljes magyar légtérre vonatkozóan - tartalmazza a hatóság közleménye. Hozzáteszik: az utasforgalom részlegesen megindulhat a magyar légiforgalmi irányítás döntései alapján.

 Szabó Aliz, a hatóság kommunikációs referense annyit mondott, a légi irányítás döntésétől függ, hogy mely irányokba mely gépek közlekedhetnek. Mivel az alsóbb légrétegekben a levegő szennyezettsége a számítások szerint már nem jelentős, a "látás szerinti" repülésre fokozott figyelem mellett 2010. április 18-án 8 órától a közlekedési hatóság közleménye szerint van mód, tehát a korlátozás a továbbiakban erre nem vonatkozik. A közlekedési hatóság azonban arra kéri a látás szerinti repülést végrehajtó személyzetet, hogy továbbra is fokozottan figyelje a hivatalos publikációban közzétett meteorológiai körülményeket, valamint az érvényben lévő korlátozásokat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálattal továbbra is folyamatosan kapcsolatot tart a Légiközlekedési Igazgatóság és szükség esetén ismételten módosíthatja, feloldhatja vagy meghosszabbíthatja a légtérzárat - tudatta közleményben a Nemzeti Közlekedési Hatóság.

 A Hungarocontrol - a magyar légiforgalmi irányítás - kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésre elmondta: bár a légi irányítás a meteorológiai jelentések és más országok légügyi hatóságainak döntéseitől függően akár engedélyezheti is a repülést a magyar légtérben, erre az "irányított légtérben", háromezer méter felett repülő nagy utasszállító gépek esetében hétfő délig valószínűleg nem kerül sor. Ezek a repülők a légi irányítás utasításai alapján a légi irányítás felelősségével közlekednek.

 Ugyanakkor vasárnap reggel 8 órától a "látás szerint", háromezer méter alatt, nem irányított légtérben közlekedő kisgépek, mentési, mezőgazdasági célú vagy rendőrségi helikopterek saját felelőségre repülhetnek a magyar légtérben - tette hozzá Fehér Imre.

 Arra a kérdésre, meddig tarthat a jelenlegi légiközlekedési helyzet, a szakember annyit mondott: ez elsősorban az izlandi vulkán aktivitásától, a meteorológiai viszonyoktól és a többi ország légiközlekedési hatóságainak döntéseitől függ. A magyar légtérben közlekedő repülőknek csak 20 százaléka száll le az ország területén, az átmenő forgalom teszi ki az itteni légiközlekedés 80 százalékát - tette hozzá a szakember.

 A Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője elmondta: folyamatosan nyitva tartanak, és amint az illetékes hatóságok engedélyt adnak a repülésre, késedelem nélkül megindulhat Ferihegyről a légiközlekedés. A menetrend szerinti közlekedés helyreállása azonban függ attól is, az egyes légitársaságok mennyi idő alatt tudják megszervezni, hogy gépeik és azok személyzete a menetrendnek megfelelő repülőtérre kerüljön.

 A Ferihegyi repülőtér jelenleg meglehetősen kihalt, néhány utas váltja vissza jegyét, mások pedig az egyik fapados légitársaság által nyolc európai városba, köztük Londonba, Párizsba, Brüsszelbe és Düsseldorfba szervezett buszjáratokra próbálnak jegyet szerezni - tette hozzá Szilágyi Károly.
Izlandi szakértők szerint a vulkán aktivitása nem csillapodik, így további közlekedési káoszra van kilátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!