Bérbaltavár

2016.12.19. 13:55

Megmutatják a felújított emlékeket - Védeni kell a szakrális szobrokat, kereszteket, mint a táj fontos épített elemeit

Bérbaltavár - Vándorkiállításon mutatják be a település szakrális emlékeit, kőkeresztjeit, amelyeket felújított a falu önkormányzata és a Bérbaltaváriak Szülőfalujukért Egyesület.

Pogács Mónika

Sokszoros ünnep lett a Vasi Hegyhát Szakrális emlékei című vándorkiállítás megnyitója. Előtte ugyanis felszentelte az egykori iskolánál felújított Szenvedő Krisztus Szobrot Déri Péter esperes, valamint az egybegyűltek megnézték a helyi roma önkormányzat Betlehemét, és a Hősi emlékműnél meggyújtották a bérbaltavári adventi koszorú negyedik gyertyáját. Aztán a kultúrházban nyílt meg a vándorkiállítás. Védendő tájelemként jellemezte a kereszteket, feszületeket, szakrális szobrokat V. Németh Zsolt hungarikumokért is felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Elmondta, hogy országos regiszterbe gyűjtik ezeket az elemeket a nemzeti parkok segítségével azért, hogy a táj ezekkel az értékekkel együtt maradhasson meg.

V. Németh Zsolt hungarikumokért is felelős államtitkár, képviselő Fotó: Pogács Mónika

- A regiszterbe gyűjtött információk csak számok, adatok. Ebben nincs ott az a többlet, amiért itt ma sokan összegyűltünk. Az államtitkár a kultúra hagymamodelljéről beszélt. A szimbólumok az első réteg, a hősök jelentik a második réteget, a harmadikat pedig a rítusok. - Van a polgári életben is bőven ebből a koccintástól a szalagátvágásig. De a liturgia is része a rítusoknak és párhuzamba hozható a kiállítás témájával. A plébános megáld egy keresztet, szobrot. Ezek külsőségek, de hatnak, mert ott a belsőben az értékekről szólnak - elemezte. V. Németh Zsolt végül a hagymahéj legbelső rétegére, az értékre utalt, melyben mindhárom fogalom egyesül. Azt mondta: érték a Bérbaltaváriak Szülőfalujukért Egyesület munkája is, mert a szülőföld hagyományainak megőrzéséért dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!