2014.12.28. 08:30
Kemény évből jó bor - Nem a rutinfeladatok éve lesz a 2015-ös sem
Kőszeg – Az idei év nem kedvezett a szőlőtermesztésnek. Ennek ellenére jó minőségű kőszegi borok kerülhetnek majd a palackokba.
– Nagy izgalmakkal kezdődött az év kezdte az idei esztendő értékelését Frank János borász, aki Bozsoki pincészetében, Kőszegen termeszt szőlőt.
Rövidesen aztán kiderült, hogy az enyhe tél mégsem maradt következmények nélkül. A lisztharmat „szépen" áttelelt, és a májusi csapadékos időszak kedvezett a felszaporodásának. Júliusban aztán jött a peronoszpóra, augusztusban pedig a szürkerothadás is megjelent. A védekezést nehezítette, hogy több olyan időszak is volt, amikor 7-8 napon keresztül nedves volt a szőlő. Nem volt rutinfeladat a növényvédelem, és Frank János erre számít 2015-ben is.
Frank János kőszegi pincészetében: kevesebb volt a szőlő, mégis több lett a munka vele. Fotók: Unger Tamás
– Ilyen év után már meg sem lepődtem, hogy szüretkor nem úgy teltek a vödrök – mondja a borász. – Aggódtam a februárban is kitartó enyhe tél miatt. A szőlő ekkor már kényszernyugalmi állapotban van, és a tartósan enyhe idő miatt fakadásnak indulhat a növény. Szerencsére február végére aztán hidegebbre fordult az idő, és a tavaszi fagyok sem károsították az ültetvényeimet. Így bizakodva indultam az évnek. A Kékfrankos és a Pinot Noir jó minőségű szőlőt adott, itt kivárhattam a szürettel. Ellenben a Blauburgert szinte le kellett menteni a tőkékről. A többi fajtát is előbb le kellett szedni a kelleténél. Átlagosan a szokásosnál kevesebb lett a szőlő, és ugyanannyi munka volt vele, mint amikor 30-40 százalékkal több terem.
A borász így folytatta: – A pincében sem rutinszerűen lehet ellátni a feladatokat. A fejtés idejét előbbre hoztam azoknál a fajtáknál, ahol rothadtabb szőlőt szüreteltem. A mennyiség elmaradása minőségi javulást hozott. Nagyobb extrakttartalmúak a borok, a savak is harmonikusak, és az illatok is jobban megmutatkoznak. Ha a szőlészet területén nem is hozott sikereket az idei év, a pinceműveletekkel lehet javítani , és jó minőségű borok kerülhetnek a palackba.