Borászat

2016.08.13. 07:59

A minőségi étkezés alapja a kiváló bor

Az ételek és a hozzájuk elfogyasztott borok helyes megválasztása fontos tényezője a minőségi étkezésnek. Ugyanis bármennyire finom is egy étel, ha nem illik hozzá a bor, az negatív ízhatást válthat ki. Másrészt lehet bármilyen kiváló egy bor, ha nem a megfelelő ételhez kortyoljuk, nem fog élményt jelenteni.

Béres Zoltán

A könnyű, fiatal, száraz fehérborok a könnyű levesekhez, zöldség- és tésztaételekhez, grillezett, rántott fehér húsú szárnyas és halételekhez, sertés, malac, borjúhúsból készült fogásokhoz ajánlottak. A leveseknél leginkább a krémlevesek tartoznak ebbe a körbe, csakúgy a hideg előételek, tojás alapú hidegtálak és a majonézes saláták. A Savaria Karnevál Történelmi Karnevál Borversenyének a döntőjében öt ilyen bor szerepelt. Egyes fogásoknál a száraz bort akár a rozé is helyettesítheti.

A testesebb száraz fehérborok a komplexebb ízvilággal rendelkező ételekhez illenek. Így a gazdag, tejszínes alapú levesek, nehezebb, mártásokkal készült fehér húsú szárnyasokhoz, sertéshez, füstölt halakhoz és a félkemény sajtokhoz.

A Savaria Történelmi Karnevál Borversenyének döntőjébe öt fehér és öt vörösbor került, melyeket a Borok utcájában bárki megkóstolhat

A könnyű vörösborok kiváló kísérői a halászlének, a gulyáslevesnek, az olasz húsos-paradicsomos ételeknek, húsos-rakott zöldségeknek, töltött káposztához, a könnyebb pörköltöknek, disznótoros és babos ételekhez, sült kacsához, kacsamellhez, libához, májhoz, karajhoz, tarjához, tokányhoz, rablóhúshoz.

A testes vörösborok leginkább a marha-, a bárány- és vadételekhez ajánlottak. A báránysülthöz, marhaszelethez, hátszínhez, bélszínhez, marhapörkölthöz, a vadból készült ételekhez, fűszeres, aszalt szilvás kacsa- vagy libacombhoz, kemény, kékpenészes sajtokhoz, camembert-hez, parmezánhoz.

Ugyanakkor vannak olyan ételek is, amelyekhez nem nagyon társíthatók a borok. Ilyenek az ecetes előételek és saláták, valamint azok a fogások, amelyekben a curry dominál. A savas gyümölcsökből, így citromos, narancsos salátákhoz is inkább a pezsgő párosítható. A pezsgő egyébként amolyan jolly joker ital, hiszen az ételek egy jelentős részével harmonizál.

Az édes borok alapszabálya, hogy a bornak mindig édesebbnek kell lennie az ételnél. Minél édesebb a desszert, annál édesebb bort ajánlunk hozzá. A túrós, barackos, almás, körtés, vaníliás alapú desszertekhez általában fehérbort. Ez lehet késői szüretelésű bor, aszú, vagy éppen jégbor is. Töményebb ízvilágú, csokoládés, kávés, kakaós, olajos magvakat tartalmazó édességekhez, desszertekhez édes vörösbor, vagy mazsolabor ajánlható.

A Savaria Történelmi Karnevál Borversenyének döntőjébe került borok közül szinte mindenféle ételhez megtalálhatjuk a legkiválóbb kísérőt.

Címkék#bor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!