Borosta

2012.11.08. 11:33

Sikersztori: az egykor túlsúlyos férfi végre rátalált önmagára

Ha annak titkát kutatnánk, hogyan lehet teljes életmód- és szemléletváltással nem egészen egy esztendő alatt több, mint harminc kiló (!) súlyfeleslegtől megszabadulni, nos, akkor Gönczi Zsolt elárulja.

Kővári Gabriella

- Túlsúlyos emberként a carpe diem jegyében éltem. Mit számít az a pár tíz kiló felesleg? Jókat eszem, iszom és élvezem az életet. Másfél évvel ezelőtt 105 kiló körül jártam. Nem csak rosszul éreztem magam a bőrömben, de egészségügyi gondok is jelentkeztek, magas vérnyomástól szenvedtem. A munkám miatt borzasztó stresszben éltem, össze-vissza ettem, nem mozogtam semmit. Informatikus vagyok, ebben a szakmában sokan érezzük a mindennapi ülő munka "áldásait". Tavaly tavasszal úgy döntöttem, változtatok az életemen. Kizártam azokat a tényezőket, amelyek hátráltattak benne, hogy teljes és egészséges, embernek való életet éljek - kezdi Zsolt a történetét.

-  Van némi tájfutó múltam, elkezdtem hát futni, illetve odafigyelni arra, hogy mit és mennyit eszek. Semmiféle diétát nem követtem betű szerint, inkább próbáltam mindent úgy kialakítani, ahogy nekem a legjobb. Semmit nem zártam ki, sem a tejet, sem a zsírt, sem a gabonaféléket, jöhetett csülök, pacal, saláta, csirke, főzelék, kenyér, pizza, csak éppen a megszokott adagjaim kétharmadát fogyasztottam el, és igyekeztem változatosabban étkezni, sok vizet inni. Mostanában sokkal több gyümölcsöt, zöldséget, olajos magvakat és kevesebb húst, szénhidrátot fogyasztok.


 Zsolt ma már nem figyel az étel mennyiségére, mert képtelen nagy adagokat bekebelezni, illetve naponta 1000-1200 kalóriát eléget sporttal.
- Talán e két tényezőnek köszönhetően az elmúlt fél évben nagyjából 68 és 71 kg között ingadozott a súlyom. Tőlem sokkal okosabbak megmondták már, a fogyás egyszerű matematika: több kalóriát kell elégetni, mint amennyit beviszel a szervezetbe. Ennyi az egész  - mondja mosolyogva, majd elmeséli, hogyan lehetséges ennyi kalóriától megszabadulni.

-  Rengeteget mozgok, és rettentő sokat futok. Minden reggel 5 és fél 6 között kelek. Hétfő, szerda, péntek a futás napja, 6-15 kilométer közötti távokkal. Kedden 40 perc erősítés otthon, csütörtökön egy óra úszással indul a napom. Nagyon jó úgy menni munkába, hogy egy óra mozgás már az ember mögött van, elképesztő feltöltődés! Hétvégéken pedig hosszú, húsz kilométer feletti távokat futok. Rákaptam a Velencei-hegységre, nyáron gyakran elfutottam Fehérvárról az Ingókövekig.  A maratoni táv még nagyon messze van tőlem, de van egy titkos mantrám, amit időnként előveszek magamban, ha arra gondolok, hogy egyszer le szeretném futni a 42 kilométert.

 Az életmódszerek esetében nagyon komoly részt tesz ki a pszichés faktor  - vallja a megszállottá lett informatikus.
 -  Ha valóban hiszel a dologban, akkor bármibe is fogtál, az hasznos lesz számodra, az épülésedet szolgálja. Lehet ez a vegetáriánus életmód, vagy a futás, vagy fitnesz, vagy paleo diéta, vagy bármilyen életjobbító filozófia, ha megfelelő alázattal közelítesz hozzá és "befelé figyelve" csinálod, a hasznodra válik. Számomra a futás spirituális élmény. Az ember küzd a gyengeségeivel, a korlátaival és közben erősödik. Erősödik lélekben is, nem csak testben. Kizárólag a futástól persze nem lesz senki jó ember... De a futás segít jobb emberré válni, én legalábbis szeretném azt hinni, hogy nekem segített jobbá válnom.  Az egész ruhatáramat kétszer is le kellett cserélnem,  de ez legyen a legnagyobb probléma  - mondja Gönczi Zsolt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!