Borosta

2013.07.31. 10:57

Csizmazia Tamás négylábú segítőivel a rendőrség szolgálatában

Szombathely - Csizmazia Tamás neve nem ismeretlen a kutyások között: amellett, hogy szabadidejében az egyik kutyaiskolában kiképző, munkaidejében a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi kutyavezetője.

Bajdó Bettina

Csizmazia Tamás rendőr törzszászlós, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának kutyavezetője tősgyökeres szombathelyi, itt született, s az iskoláit – egy kivétellel – mind itt járta ki. A rendőri szakma elsajátítása után Dunakeszin folytatta a tanulmányait, ugyanis hosszú évek óta ott képzik a hivatásos kutyavezetőket.

– Egy emberben vagy megvan a kutyák iránti tisztelet és szeretet vagy nincs meg – folytatja a rendőr törzszászlós. – Én már korán felfedeztem magamban mindkettőt. Gyerekkoromban is nagyon szerettem a kutyákat, az első négylábú társam egy rottweiler volt. Sokat kellett kérlelnem a családot, hogy lehessen egy kutyám, végül a nagymamámnál találtunk számára megfelelő helyet. A családban mindenki beleszeretett a kutyába. Végül ezzel az ebbel jutottam el határőrként Dunakeszire tanulni. Ő már nincs mellettem, de jelenleg is van saját kutyám, vagyis inkább a családnak van kedvence. Egy kisméretű ebünk van, olyan, aki befér az ágy alá – fűzi hozzá mosolyogva, majd komolyra fordítva a szót hangsúlyozza, hogy szerencse és kitartás kellett ahhoz, hogy a hobbija a munkája is legyen egyben.

Csizmazia Tamás rendőr törzszászlós, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának kutyavezetője két ebbel dolgozik. Egyikük a kilenc és fél éves Kyra, aki sok emberen segített már. (Fotó: Szendi Péter)

A törzszászlós a rendőrkutyákkal is gyakran megfordul otthon, szereti testközelben érezni az ebeket, s ez fordítva is így van. Azt mondja, hogy a kutyáknak igényük van arra, hogy minél többet együtt legyenek a falkával. Jelenleg két német juhász szolgálati kutyával dolgozik együtt, az egyik nyomkövető, a másik szagazonosító eb.

– A rendőrségnél a kutyákkal bűnügyi szakterületen dolgozunk, különféle keresőmunkát végzünk – mondja Csizmazia Tamás. – Közrendvédelmi kutyavezető is vagyok, az utcán közbiztonsági szolgálatot is ellátunk, valamint akár robbanószert is képesek vagyunk a kutyákkal megtalálni. Az egyik kutyám, Kyra már kilenc és fél éves, nagyon jó a munkájában. Nemrég decemberben egy idős, beteg férfit tűnt el a megyében. Nagyon aggódtak érte, hiszen mentális problémákkal is küzdött, s a hidegben fenyegette a kihűlés veszélye is. Kyrával indultunk a keresésére, s szerencsére meg is találtuk. Leírhatatlan érzés volt. A rendőrségnél többnyire német juhász kutyákkal dolgozunk, ám azt veszem észre, hogy egyre inkább felváltják őket a belga juhászok. Ezek malinois típusú kutyák, egy sokkal egészségesebb és agilisabb fajta, mint a jelenlegi német juhászok. A következő kiskutyám már nekem is ilyen fajtájú lesz.

(Fotó: Szendi Péter)

A kutyavezető napjai nem telnek egyhangúan, ugyanis a feladatuk nem tervezhető előre. Bár a munkaidő reggel nyolctól négyig tart, a telefon bármikor megszólalhat, s akkor azonnal menni, segíteni kell. A kutyák igénylik a mozgást, a gyakorlatozást, erre a kutyavezetőket sem kell noszogatni, szívvel-lélekkel végzik a munkájukat. Versenyeken is elindultak már, nemrég Preisler József emlékére rendezett személykövető megmérettetésen Kyrával első helyezést értek el. Ahogy a gazdája fogalmaz, beérett az elmúlt kilenc és fél év munkája. Ez utóbbiban családja is támogatja, felesége is kutyákkal foglalkozik, segít az iskolában, s nemrég kutyakozmetikát is nyitott. Kilenc és fél éves kislánya pedig ugyanúgy rajong a négylábú kedvencekért, mint ő maga. A kutyaiskola egyébként nyitva áll minden olyan gazdi előtt, aki el akarja sajátítani a békés kutyatartás szabályait, meg akarja ismerni kedvencét, s meg akarja tanulni vele az alapvető feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!