Borosta

2013.09.25. 09:30

A harcművészet életfilozófia is

Eleven gyerek volt, de a természeténél fogva nem volt kötözködő. A harcművészet talán nem is a küzdelem, inkább a misztikuma révén fogta meg. Mindig érdekelték a mögöttes dolgok.

Nagy Imre

– Gyermekként szinte mindenkinek megfordul a fejében, hogy magas szintű, csodaszámba menő képességeket sajátítson el. Persze aztán az ember rájön, hogy a képességek mögött nem a csoda, hanem rengeteg munka van. Így lesz képes az emberi test mindarra, amire egyébként nem. Már a legelején tudtam, hogy a harcművészet ki fogja tölteni az életemet, ez az a tartalom, amivel foglalkoznom kell. Szinte az első edzésen meggyőződésem lett, hogy mester leszek, és magas szintre fejlesztem magam – mondja Pintér Péter, a Hét Csillag Kulturális és Sport Egyesület elnöke. 

A harcművészetekkel, a Seven Star Mantis (hét csillag sáska) stílussal Pápán, 1992-ben kezdett foglalkozni. Ez egy rendkívül dinamikus stílus, amit kiváló, több irányban is nyitott mesterek oktattak számára. A hét csillag sáska stílus mintegy 400 éves múltra tekint vissza. Nevét arról a rovarról kapta, mely apró termete ellenére mindent megtámad, ha veszély fenyegeti biztonságát. A stílus követőit az úgynevezett. sáska-ököl kéztartásról lehet megismerni. Fő jellegzetessége a fogás, amellyel megragadják az ellenfél bármely testrészét, és rögzítés után vagy vele egy időben hajtják végre ellentámadásukat, lehetőleg a test mindhárom szekcióját támadva – tudtam meg a Péter által gyakorolt és oktatott stílusról.


Pintér Péter mestervizsgáján a kung-fu stílus élő legendája, maga Lee Kam Wing mester is részt vett (Fotó: Hét Csillag Egyesület)



– 1995-ben megalakítottuk a saját sportegyesületünket, 2001 óta ennek elnökeként tevékenykedek, közben sport-oktatói, majd sportedzői fokozatot szereztem. 1994-ben indultam először a Magyar Kung-Fu Szövetség hivatalos versenyén, 2006 óta pedig egészen addig, amíg aktív voltam, folyamatosan tagja voltam a magyar kung-fu válogatottnak. Így a világ számos országában jártam Ausztriától Svájcon, Lengyelországon, Németországon át egészen Kínáig. A legjobb eredményem a világbajnokság második helyezése 2006-ban és 2007-ben, illetve a 2004-es és 2007-es Világkupa-győzelem volt. Félprofi versenyen is indultam, ott szintén a második helyezést sikerült elérnem – fogalmaz Péter, aki hét éven keresztül volt magyar bajnok. 

A bajnokságban a ma érvényben lévő szabályok szerint harmincöt éves korig lehet indulni, aztán át kell adni a helyet a fiataloknak. Mivel a profi pályafutás nem vonzotta, így ebben a szakágban számára véget értek a versenyek. 2008-ban tett mestervizsgát, így vált a Seven Star Mantis Sportszövetség nemzetközi mesterévé. 

– Ennek az volt a különlegessége, hogy az első olyan vizsga volt Európában – és azóta sem volt ilyen –, ahol részt vett a stílus hongkongi nagymestere, Lee Kam Wing. Ugyanebben az évben egy megyei kitüntetésben részesültem a sportért kifejtett tevékenységemért. A kung-fu révén kétszer jutottam el Kínába, 2005-ben és 2008-ban. Ott nemzetközi versenyen vettem részt, ahol második helyezést szereztem. Ezenkívül a kung-fu szülőhazájában olyan dolgokat is láttam, megtapasztaltam, amikre máshol természetesen nem nyílt volna lehetőségem. 2006 óta a magyar hagyományőrzést is megpróbáljuk előtérbe helyezni. Az egyesület magyar hagyományos harcművészeti szakága 2009-ben indult, 2011 óta pedig katonai önvédelmi rendszerrel is foglalkozunk. A magyar hagyományőrzésben sok mindent elértünk már.

Rendszeresen tartunk neves előadókkal rendhagyó történelemórákat, ismertetőket és táncházakat. Utóbbiak szintén hozzátartoznak a harcművészeti képzéshez. Emellett nagyobb rendezvényeken veszünk részt, például Apajpusztán, ahol mintegy ötvenezer néző előtt, számos résztvevővel együtt alkottunk élőképet. Egyesületünk a helyi rendezvényeken is részt vesz, és együttműködik a Pápai Rendőrkapitánysággal. Különböző kézitusa- és önvédelmi képzéseket tartunk az állománynak – számol be tevékenységükről a harcművész, aki számos olyan embert megemlít, akik nagy hatással voltak pályafutására. A magyar hagyományőrzés terén Harkai Istvánt, Máté Imrét, a baranta mozgalom vezetőjét, Vukics Ferencet, Pucskó Zsoltot, a magyar botvívó rendszer kialakítóját említi, akik mind nagy benyomást tettek rá. 

– Az időm jelentős részét az egyesületnek szentelem, ma közel hatvan tagot számlálunk, hatéves kortól foglalkozunk a képzéssel. Fontos elvünk, hogy a harcművész legyen nyitott, főként a saját kultúrája iránt. Az a filozófiám, hogy amilyen valaki az edzésen, olyan legyen az életben is. Mindenhol hozza ki magából a maximumot. Ez a mindennapos küzdelmekben is segít bennünket. Azt gondolom, hogy aki a harcművészetet jól gyakorolja, az jó ember is. Olyan szemléletet sajátít el, aminek segítségével mindig arra törekszik, hogy az adott pillanatban a legjobbat hozza ki magából. Kínában, ha valaki jól csinál valamit, jó író, vagy építész, azt mondják rá: jó a kung-fuja. Az ember életében követ el hibákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!