Borosta

2015.11.30. 06:17

Gamerek, videósok, orkok – új sztárok, új világ a budapesti PlayIT Show-n

Sztárok teljesen új nemzedékét láttam a hétvégén. Nem a kereskedelmi tévék sötét orkbányáinak mélyéről felböfögött, kockahasú, beszélő majmok voltak; nem is falunapokon mp3-ra tátogó egyendalnokok és nem is megélhetésért ugyanazt a vigyort felpróbáló, cinikusan kiöregedett egykori idolok.

Mehlhoffer Tamás

Olyan srácok voltak, akik ritkán merészkednek a lakáson kívülre, még ritkábban olyan helyekre, ahol több tízezren pörögnek, és közülük jó pár százan üldözőbe veszik őket autogramért, szaladnak utánuk korlátot, személyi szabadságot nem ismerve. Az új sztárok általában biztonságos távolságban, a monitorokon mutatkoznak, vagy még ott sem, rajongóikkal pedig maximum chaten, messengeren vagy fórumokon érintkeznek. Egy típusuk a youtuber, vagyis olyan videós, aki a népszerű közösségi videomegosztóra tölti fel rövidebb műsorait. Ezek a figurák néha nagyobb nézettséget produkálnak, mint egy sokmilliós mozifilm vagy egy agyonhájpolt új sorozat a tévében. Szirmai Gergely, Alexovics, VR Jani: a mai tizenévesek számára ezek a self-made arcok sokkal hitelesebbek, mint a herevasalt bunkók a tévéből.

Másik típusuk leginkább a sport terminológiáival jellemezhetők. Bajnokok, címvédők, rekorderek, kihívók. Az más kérdés, hogy fizikumuk a legkevésbé sem idézi a kidolgozott sportolókét, hiszen gyakran pattanásos, elhízott kiskamaszokról van szó. Ők konzolokon, pc-s játékokon edzették magukat, napi több órán át és óriás élő vagy adott esetben online bajnokságokon mérik össze képességüket a kontrollerek nyomogatásában. Jobb esetben szimulátorban  - belőlük akár valódi sportoló is lehet, ld. Kiss Norbert Európa-bajnok kamionos példáját.

És a hozzájuk hasonló életkorú (többnyire 25-ön alul), habitusú (introvertált, nem sportos, kocka), a videojátékok, kommersz mozifilmek és képregények világát magukénak tekintő fogyasztók rajongókká válnak, aki ezrével töltik meg a csarnokokat, amikor a youtuberek évente kétszer összegyűlnek, amikor a gamerek élő bajnokságot nyomnak. Így volt ez a hétvégén Budapesten, a PlayIT Show-n, ahol tízezernél is több ember fordult meg naponta, hogy találkozzék kedvenceivel és karácsony előtt feltöltse a játék-, kiegészítő- vagy tematikus pólókészletet. Taps, üvöltés, csápolás: mint a rockkoncerteken egy-egy nevesebb videós vagy szépen kivitelezett zombiagylövés láttán.

Ez a világ drága. Semmi sincs ingyen: amíg egy átlagos kiállításon az embert elhalmozzák nyakbavalóval, poszterrel, matricával, reklámtollal, itt még egy nyamvadt céglogós karkötőért is komoly kvízeket kell megfejteni mikrofonba beszélve, a színpadon. (Képzeljük csak el, miféle kín szorongatja fiatal szívét egy olyan tininek több száz kajánul figyelő társa előtt, aki napjának nagy részét iskolán kívül szeme előtt monitorral, fülén fejhallgatóval tölti, érzelmeit pedig emojik szerteágazó használatával fejezi ki.) A játékok tízezer forint felettiek, a konzolok nyolcszor-tízszer ennyibe kerülnek, aztán ott vannak a kedvenc tévésorozatunk vagy filmünk szereplőivel illusztrált bögrék, pólók, kapucnis pulóverek ezres választéka, nem is beszélve a fröccsöntött figurákkal. Egyébként mi magunk is lehetünk ilyen akcióbábuk: egy cég azzal foglalkozik, hogy beszkenneli testünket, majd például fejünket ráteszi Superman vagy Kim Kardashian testére – had feszítsünk mi is sosem látott izmokkal.

Ez a világ szórakoztató. Szó szerint, hiszen az egész arról szól, mivel töltsük munkán kívüli időnket és őszinte fejvakarások tarkítják a látogatást, amikor meglátjuk, egyesek miként is képzelik a nyolc óra pihenést. Itt vannak pédául a cosplayerek, vagyis azok, akik sorozatok, komputerjátékok vagy filmek, regények szereplőinek öltöznek be saját gyártású jelmezeikbe. Komoly munkát igényelhetett például a Gyűrűk Ura cosplay klub összes kelléke, mivel a sisakok, kardok, pallosok nem gumiból készültek, hanem vasból és acélból. Feltűnést keltenek a Darth Vaderek, a gumifejű orkok, az élő japán anime hercegnők, akik a kezdődő hóesést is képesek miniszoknya-melltartó kombóban átvészelni.

A technika viszont lenyűgöző. Amíg sokakat arra is nehéz rávenni, hogy e-mailt küldjenek, addig a digitális világ olyan irányokban fejlődik, amely messze túlhaladja a magyar oktatásügy által képviselt szemléletet. Az, hogy olyan autószimulátorokat készítenek (programoznak, grafikáznak), amely három képernyőre osztja a teret, így szinte tökéletesen utánozza a valódi vezetést, csak a kezdet. Láttunk olyan minirobotot (persze Star Wars-osat), amelyet egy mobiltelefonnal vezéreltek át egy óriási terepasztalon. Hosszú sorban állás végén felpróbáltam az Oculus Rift virtuális valóság szemüveget, amelyben egy pillanat alatt a Bosszúállók egy jelenetében találtam magam: alattam, felettem, mi több, mögöttem is robbantak a robotok, épp arcon talált Hulk zöldellő ökle. Erre mondják, hogy larger than life. És mindehhez kiállítóként ott sorakoztak az iskolák, amelyek már 7-8 éves kortól erre a digitális világra készítik fel a diákokat, hiszen programozást tanítanak nekik.

Szóval figyeljünk, de nagyon, mert a geekek, kockák (hívjuk akárhogy) világa kilép a virtualitásból, és ha minden jól megy, ez lesz a nyugati (még inkább a távol-keleti) kultúra arca. Az életünk maga – érdemes felkészülni.

Címkék#PlayIT Show

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!