Borosta

2016.11.22. 20:59

Mínusz 15 Celsius-fok felett felejtse el a sapkát! - Így óvhatják meg a tincseiket a férfiak a téli időjárás viszontagságaitól

Habár a férfiak kevésbé fektetnek nagy hangsúlyt külsejükre, mint a hölgyek, mégis van egy gyenge pontjuk: a kopaszodás. Hiúságukat nagyban csorbítja, ha egyre kevesebb szál ékeskedik a fejükön. Hogy ezt elkerüljék, a hideg hónapokban különösen kell gondoskodni a hajról. Simon Tibor körmendi mesterfodrász segít ebben olvasóinknak.

Elek Szilveszter

- A hajunknak az a funkciója, hogy megvédje a fejünket az időjárás viszontagságaival szemben - szögezte le Simon Tibor. - Ebből kiindulva a hajunk alapjában véve nem különösebben érzékeny a télre, de okozhat károsodásokat a hideg. Ezért érdemes néhány dologra odafigyelni a legzimankósabb évszak alatt - tette hozzá.

VAJON BÖLCS DOLOG TÉLI REGGELEKEN MEGMOSNI A FRIZURÁNKAT?

- A hajmosás fontossága az utóbbi időben sajnos feledésbe merült - hallottuk a mesterfodrásztól. - Pedig a fejbőr és a szőrtüszők rendszeres tisztítása egyszerűen elengedhetetlen. Az pedig csupán egy butácska tévhit, hogy ha gyakran mossuk a hajunkat, akkor gyorsabban bezsírosodik - fejtette ki.

A szakember azt tanácsolja, hogy sűrűn, akár minden reggel mossunk hajat. Már vannak speciálisan olyan samponok, hajápoló termékek, amelyeket mindennapos használatra fejlesztettek ki, így nem gond a rendszeres alkalmazás.

- Télen persze nem ilyen egyszerű a helyzet, olyankor sokan félnek attól, hogy ha röviddel az előtt mossák meg a hajukat, hogy kilépnek az utcára, akkor megfázik a fejbőrük - mondta Simon Tibor. - Valójában, ha alaposan megszárítjuk a hajunkat, akkor nem történhet baj, ugyanis a tévhittel ellentétben a fejbőr kiválóan tud alkalmazkodni, így a művelet után gyorsan visszaáll a testhőmérsékletre. Viszont ha nem figyelünk oda eléggé a hajszárításnál, akkor a szőrtüszők felső részében maradó víz miatt megfázhatnak a hajhagymáink - hangsúlyozta.

Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy a magas hő hatására is roncsolódnak a szálak. Így mosásnál mindig langyos vizet használjunk, és várjunk körülbelül tíz percet a szárítással - addig törülközőbe csavarva itathatjuk fel a vizet. A hajszárítót is ajánlott közepes hőmérsékletűre állítani.

A NAGY SAPKA-MIZÉRIA: FELVEGYEM VAGY SEM?

- Az csupán tévhit, hogy a sapka télen nélkülözhetetlen a haj védelméhez - jelentette ki határozottan a mesterfodrász. - Mínusz 15 Celsius-fok felett nem szabad sapkát hordani, mert ez a feszes, vastag ruhadarab nagyon bemelegíti, megizzasztja a fejbőrt és a szőrtüszőket. Aztán, ha hirtelen levesszük a sapkát, a fejbőr még szobahőmérsékleten is könnyen meg tud fázni - szögezte le Simon Tibor.

Fotó: Unger Tamás

FONTOS A VITAMINPÓTLÁS

Viszont van egy dolog, amiről semmiképpen sem szabad elfeledkezni.

- Mivel télen a táplálékkal bevitt vitaminmennyiség csökken, olyankor a fejbőrünket és a hajhagymáinkat külsőleg is célszerű táplálni különböző fejbőrserkentő és élénkítőszerekkel - tudtuk meg a mesterfodrásztól. - Erre kiválóak a hajszeszek és a hajtonikok. Mivel ezek a termékek kevésbé ismertek, ezért fontos, hogy kérjük ki a szakemberek véleményét azzal kapcsolatban, hogy a mi fejbőrünkre melyik termék ideális. Ezekből aztán minden hajmosás után vigyünk fel a hajra, a kalapvonal magasságában - mondta még.

A mesterfodrász tapasztalatai szerint ezekkel a szerekkel jelentősen lelassítható a kopaszodás üteme.

+1 TIPP A JÓ MEGJELENÉSÉRT

Kevesen tudják, de a hajnyíróval vágott haj sokkal laposabbnak tűnik. Hagyjunk tehát fel az otthoni hajvágással, és keressünk egy fodrászt! Az ollóval vágott haj dúsabbnak hat, eltüntethető a kezdődő kopaszodás. 
Emellett egy igazán jó frizura keretet ad az arcnak, kiemeli a karakteres vonásokat, és erősíti a stílust, a megjelenést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!