Borosta

2017.01.31. 15:06

Báli szezonban az uraknak is illik figyelmet fordítaniuk a külső megjelenésükre

Szombathely - Báli szezonban nemcsak a hölgyeknek, de az uraknak is illik figyelmet fordítani a megjelenésükre. Krajczár Zsuzsa stíluskommunikátort kérdeztük, mit javasol az estélyekre készülő férfiaknak.

Kiss Gyöngyvér

A szakember felhívta a figyelmet már az előkészületekre: a frissen elkészített frizurára, az ápolt arcra és a tiszta, manikűrözött kézre. Megjegyezte, a divatos szakáll és a hosszú haj már elfogadott egy reprezentatív eseményen is, szemben a tetoválásokkal, amelyek kivillanása csöppet sem elegáns.

- A stílus tanulható, de az elegancia belülről fakad - jegyezte meg Krajczár Zsuzsa. - A jólöltözöttséghez nincs szükség különleges képességre, csak használni kell a bevált, klasszikus ruhadarabokat. Ha nem is a legdrágább alapanyagból készült egy öltöny, akkor is lehet elegáns, egy jól megválasztott inggel, nyakkendővel és cipővel. Figyelembe kell venni a testi adottságokat, s kiválasztani az alkalomhoz illő fazont, alapanyagot, illetve mindent az előírások szerint viselni.

Ha a meghívón „white tie" vagy „formal" öltözködési előírás szerepel, akkor frakkban, fehér mellényben, fehér keményített inggel és fekete fényes lakkcipőben várják a férfiakat. Fehér csokornyakkendőt ajánlott viselni, a vendégek és pincérek megkülönböztetése végett. Ám ha „black tie" vagy „semi formal" az előírás, akkor szmoking, fekete mellény, lehajtott, vagy egyenes gallérú fehér ing, fekete csokornyakkendő, fényes cipő az elvárás.

Krajczár Zsuzsa is olyan szakértő, aki egy ember külsőjéről messzemenő következtetéseket tud levonni Fotó: a szerző

- A farsangi vagy alapítványi bálokra az „informal" stílus jellemző. Ez sötét öltönyt, elegáns nyakkendőt vagy csokornyakkendőt és fekete fűzős cipőt takar - folytatta Krajczár Zsuzsa. - Ebben az esetben a megjelenés kifinomultságához tartozik, hogy az ing gallérszéle nem lehet beljebb a zakó gallér hajtásánál, vagy törésvonalánál, az ing ujja hosszának pedig ki kell érnie a zakó alól, úgy 1,5 centit. A zakó ujja egyébként a kézfej felső széléig kell, hogy lenyúljon, ügyelve arra, hogy a tenyérhez ne érjen.

Tanácsként a szakember még megjegyezte, hogy az inggallér szélességét ne az aktuális divat szerint, hanem a nyak vastagságához és hosszához válasszuk meg. Ez a ruhadarab egyébként lehet fehér, de selyemfényű nyomott mintás, vagy akár pasztellszínű is. S bár jelenleg a testhezálló, karcsúsító modellek tartoznak a trendhez, mindenképpen a nadrágba betűrve, egy diszkrét csattal ellátott bőr övvel illik összefogni e ruhadarabokat, a zakó formáját pedig szintén a viselő testalkata határozza meg: kétsoros zakó, vagy a most divatos szűk rövid, kicsit kinőttnek tetsző trendi kellemes selyemfényű egysoros egygombos verzió csakis a magas, vékony férfiaknak áll jól.

- A nadrág szárának bősége sem mindegy. Divatos a szűk nadrágszár, ebben azonban a láb esetleges rendellenessége jobban látható - tette hozzá Krajczár Zsuzsa. - A zokni legyen finom, vékony, fekete és olyan hosszú, hogy keresztbe tett végtagok esetén se látsszon ki a fedetlen láb.

Persze kitértünk az elmaradhatatlan nyakkendőkre is:

- Jelenleg a szűkebb formájú vékony nyakkendő sikkes, de ezt is óvatosan kell megválasztani. A finom, jó minőségű alapanyag követelmény, ilyenkor inkább mellőzzük a hétköznapi műbőr vagy kötött darabokat. A nyakkendő is harmonizáljon az öltönnyel, illetve ha valaki díszzsebkendőt is választ - ami ajánlott - az öltözékhez, az a nyakkendővel véletlenül se legyen egyforma mintájú - mondta a stíluskommunikátor, a díszzsebkendő kapcsán megjegyezve: jobb, ha a férfiak nem a klasszikus háromszög alakban hajtogatják.

És persze a részletek sem elhanyagolhatók. Elvégre a nyugati üzletemberek is egy tárgyaláson először partnerük óráját és cipőjét nézik meg.

- Elegáns viselethez vékony, lapos óra passzol. Erre is érdemes figyelni, hiszen hozzáértők az óra külsejéről, vastagságáról, márkájáról messzemenő következtetéseket vonhatnak le - emelte ki Krajczár Zsuzsa, aki szerint az ékszerekkel sem illik hivalkodni. Egy úriember szereléséhez legfeljebb finom, nemes gyűrű dukál, még akkor is, ha az adott ékszer éppen a jegygyűrű. Összességében itt is elmondhatjuk, hogy a kevesebb, néha több, avagy Karl Lagerfeld német divattervező szavaival élve: „A luxus ellentettje nem a szegénység, hanem a közönségesség".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!