Borosta

2013.08.29. 09:05

A cipők csak úgy jöttek

Néhány hete egy rendhagyó kiállításon tűnt fel Lukács László egyedi tervezésű cipőivel. S ha már Laci, akkor ByeAlex nevét is meg kell említeni.

Ambrózai Zsuzsanna

Lukács László neve nem lehet ismeretlen a helyieknek, néhány évvel ezelőtt már bontogatta szárnyait a művészetek terén. Mi más is lehetne a terület, ha valaki a Művészeti Szakközépiskolában folytatja tanulmányait. Laci azóta nagy utat tett meg.

- Bécsben tanulok, ott járok egyetemre, mellette pedig dizájnerként dolgozom. Dolgozom, élek, gondolkodom. Ez nem egy olyan dolog, ami nyolctól délután négy óráig tart az ember napjában. Ha dizájner vagy, folyton úgy gondolkodsz, aszerint teszed a dolgod. Ez néha nem csak előny, hátrány is tud lenni - mondja mosolyogva a fiatal alkotó, aki jövőre diplomázik a bécsi egyetemen, textil szakon. Hogy hogyan és miként kapcsolódik a textilhez a cipőkészítés, arról ő maga mesél.

- Az egyetemhez kapcsolható, odakint sokkal nyitottabbak, ez egyébként is jellemző a külföldi országokra. Felnyitják a szemedet, kinyílnak a lehetőségek, új világnézetekkel, szemléletekkel találkozol. Az új technikák, technológiákról már nem is beszélve - mondja Laci, majd folytatja az eredeti gondolatot: - az volt a feladat, hogy a textil egyfajta háromdimenziós képként jelenjen meg. Az egyetemen emellett fontosnak tartják a szociális lehetőségeket, azt a fajta hozzáállást, amellyel egy adott termék elkészítésénél segítünk egy másik embert. Így volt ez az én projektemmel is: indiai szárikkal, cipőkkel kísérleteztem, s azon töprengtem, hogyan tudnék nekik segíteni, majd kitaláltam, hogy az alapanyagot tőlük szerzem be, különböző textilnyomással látom el azokat, eladjuk, s a pénz hozzájuk folyik be - így Laci.

Lukács László dizájnerként dolgozik, cipőket tervez, épp a 2013/14-es kollekción dolgozik. Mellette tanul Bécsben, de nem felejtette el honnan jött (Fotó: Horváth Csaba)

A kivitelezés olyannyira jól sikerült, hogy akkor jött az ötlet, miért ne lehetne cipőket is gyártani, ezzel a technológiával. Mindennek alig másfél éve, Laci azonban alaposan kihasználta ezt az időt. Találkozásunk előtt is a gyárból érkezett. Épp az új kollekción dolgoznak, most tartanak a kivitelezésnél. Azt mondja, feszült időszak ez, de megéri, ha az ember látja a végeredményt és segíteni is tud. Laci ugyan már Bécsben él, ahogy ő fogalmaz, ott van otthon, itt pedig (Szombathelyen) itthon, de ennek ellenére mégis minden az országban, a megyeszékhelyen készül.

- Fontos számomra a szociális érzékenység, szeretem tudni, hogy az emberek, akik dolgoznak a termékeinken, azt megfelelő juttatások ellenében tegyék, s azt is tudom, hogy maximális minőséget kapok cserébe. Persze nem egyedül dolgozom a cégben, nagyon sok munkatárs van mellettem - emeli ki őket.

Az elmúlt időszak sok újdonságot hozott, kitalálták a márkát, céget alapítottak, sikeres kollekcióval rukkoltak elő, melynek bőrből, egyedi nyomással és kémiai folyamatokkal kezelt darabjai Európa szerte megtalálhatóak, és elérhetőek bárki számára. Így volt ezzel ByeAlex is, aki Malmőben, az Eurovíziós Dalfesztiválon Laci cipőit viselte. Laci azt mondja, a jövőben is ezzel szeretne foglalkozni, de hozzáteszi: persze mindezt csak a diploma megszerzése mellett. És van még egy nagy álmom: Szombathelyen szeretnék boltot nyitni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!