Borosta

2012.10.18. 05:08

A macik birodalma: Bíró Norbert plüssállatokból rendezett be múzeumot

Bük - Bíró Norbert neve nem ismeretlen a helyiek előtt. Egy panziót üzemeltet, s ezen kívül mackókat gyűjt. Múzeumában ma már több mint kétezer mackót lehet megszemlélni. A mackók egy része karitatív céllal gyerekekhez kerül.

Bajdó Bettina

A 49 éves büki férfi 2011 augusztusában kezdte el a plüssmacik gyűjtését, mára kétezer felett jár a mackókollekciója.

– Több mint egy évvel ezelőtt egy bolhapiacon találtam egy nagy műanyag medvét, – mondja Bíró Norbert –, ami első látásra megtetszett. – Elhoztam magamnak, majd felújítottam, s kitettem a panzió elé a szökőkúthoz. Nagyon nagy sikere lett, a gyerekeknek annyira tetszett, fotózkodtak vele. Innen jött az ötlet, hogy mackókat kellene gyűjtenem. Ma már szinte ott tartok, hogy a csilláron is mackók lógnak.

Norbert gyűjteményében mindenféle mackó megtalálható. A legnagyobbak közel másfél méteresek, vannak egyedi, régebbi darabok, műanyagból készültek, s gipszből öntöttek is. Először a kávézóba költöztek be a medvék, majd ellepték a verandát és az előteret is, most pedig már az étterem ablakából, a függönykarnisokról és a falról is mackók néznek a vendégekre.

– Létrehoztunk egy mackómúzeumot, a Mackó kuckót, mindezt karitatív céllal tettük – folytatja a gyűjtő. – Szívesen látunk vendégül itt beteg gyerekeket a családjaikkal együtt, de jöhet hozzánk óvodás és iskolás csoport is. A mackók egy része bolhapiacról származik, s van egy sárvári támogatóm is, aki kedvezményes áron tud nekem mackókat hozni. S vannak olyanok is, akik ellátogatnak hozzám, majd visszatérnek, s elhozzák otthonról a macijukat. Mondván, hogy itt jobb helyük lesz majd. Nagyon örülünk az ilyen felajánlásoknak. Az sem baj, ha olyan maci kerül hozzám, ami már van a gyűjteményemben, mert akkor azt felajánlom olyanoknak, akiknek mosolyt csalhat az arcára egy ilyen ajándék. Tavaly például a Markusovszky kórház gyermekosztályának kezeltjeit leptem meg mackós ajándékokkal. De kerültek már mackók a gencsapáti nevelőotthonba, s kisebbségi önkormányzathoz is.

Kérdésünkre, hogy vannak-e kedvenc mackói, Norbert rövid választ ad: – Vannak, de nincsenek. Kedvenc mackó nem lehet. Egyszerűen szeretem mindegyiket. Emlékszem, gyerekkoromban nekem is volt medvém, ám nagyon ráfázott. Brummogott, s én nagyon kíváncsi voltam, hogy honnan is jön belőle ez a hang. Ma már nagyon bánom, hogy szétszereltem, de azért az itt található medvék kárpótolnak a régiért.

Bíró Norbert azt mondja, a gyűjtés nem áll meg, hiszen a csillárokon van még hely. Egyébként már most gondolkodnak a bővítésen.

– Tavasszal kialakítunk egy küzdőrészt is – folytatja a tulajdonos. – Egy olyan lekerített részt hozunk létre, ahol bárki birkózhat a macikkal. Nincs annál fantasztikusabb érzés, mint amikor látom, milyen hatással vannak a medvék az ide betérőkre. Legyen bármilyen beteg vagy szomorú az illető, a mackók azonnal mosolyt csalnak az arcokra. Ennek a helynek pozitív kisugárzása van, életerővel és energiával tölt fel mindenkit. Ez pedig megér minden fáradtságot, s minden pénzt is. Én nem adok el egy mackót sem, azok a macik, amik ide bekerülnek, csakis karitatív célokkal kerülhetnek ki. Az sem érdekel, hogy a kedvenc hobbimat, a motorozást is fel kellett adnom azért, hogy ez megvalósulhasson. Van egy nagyon jó barátom, Gyuszinak hívják, ő segít mindenben. Ha kell, Mikulásként, ha kell, Mackóként jelenik meg, s jön velem, hogy mosolyt csaljon a gyerekek arcára. Rengeteg tanulok tőle, ő a lelki támogatóm.


Bíró Norbert és segítője, Gyuszi jövő héten sem pihennek. Ismét ellátogatnak a Markusovszky kórházba, hogy egy kis műsorral és ajándékkal lepjék meg a gyerekeket. Annyit elárultak, hogy ezúttal a bábok játsszák majd a főszerepet. Viszont mackók is kerülnek majd a beteg gyerekek kezébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!