Borosta

2012.09.20. 06:42

A méz kincset ér

Sárvár - Horváth Antal neve nem ismeretlen a mézet kedvelők között. Az okleveles méhész őstermelő különlegességei messze földön híresek, a mézek jótékony hatásait pedig szívesen megosztja bárkivel.

Bajdó Bettina

- 1968- és 1968 között asztalos inasként dolgoztam egy műhelyben - emlékszik vissza a méhész. - A közvetlen főnököm és a műhelyvezető is méhészkedett, s én is közel merészkedtem a méhekhez. Kiderült, hogy bírom a szúrásokat, úgyhogy úgy döntöttem, én megpróbálkozom a méhészkedéssel. 1976-ban az egyik kollégámtól három méhcsaládot kaptam, így kezdődött a méhekkel kötött szoros kapcsolatom. Az asztalos inasként szerzett tapasztalatok is jól jöttek, hiszen a saját kezemmel meg tudtam csinálni a kaptárakat és a kereteket is. Nagyon sokat tanultam Varga Ferenctől, rengeteget vándoroltam, s folyamatosan olvastam, fejlesztettem magam. Ezt a mai napig nagyon fontosnak tartom.

Horváth Antal az 1980-as évek elején egészségügyi felelős lett, s vállalta, hogy a munkával járó nem túl kellemes dolgokat is. Vizsgálódott méhészetekben, s szembe kellett néznie a rovarokat pusztító betegségekkel is. Azt mondja, annál szörnyűbb látvány nincs, amikor egy betegség miatt el kell égetni a méheket, szívbe markoló a látvány.

- Jelenleg száz család gondozásával foglalkozom, s emellett vásárokra is járok - folytatja a méhész. - Rokkantnyugdíjas vagyok, a szívemmel vannak gondok, a méhészet nekem egyfajta keresetkiegészítés. Nagyon szeretek a méhekkel foglalkozni, s a tiszta mézet részesítem előnyben. Szerencsére sok visszajáró vásárlóm van. Úgy veszem észre, hogy az emberek egyre jobban kezdenek visszatérni a természetes dolgokhoz. Egyre inkább előtérbe kerül a homeopátia és a természetes gyógymódok is. A nagy marketinggel rendelkező bevásárlóközpontok is segítenek az őstermelőknek, az ott árult mézek többsége ugyanis össze sem hasonlítható a házi mézekkel.

Miközben beszélgetünk, Horváth Antal a méhek közelében. Kettő meg is szúrja, ám ő meg sem rezzen. Azt mondja, ő is érzi, neki is fáj, hiszen nem fakír. Van védőöltözete is, ám azt nem nagyon kedveli. A természeténél fogva nem szereti a meleget, ezért ha teheti póló nélkül rövidnadrágban közelít a méhekhez.

- Ahhoz, hogy ezt valaki szívvel és lélekkel tudja csinálni, megszállottan kell szeretni és tisztelni a természetet és a méheket - emeli ki az őstermelő. - Mostanában sokan enélkül kezdenek el méhészkedni, csak az üzletet látják benne. Pedig manapság ez már nem akkora üzlet, nem lehet belőle dőzsölni. Régebben hetven-nyolcvan méhcsaládból el lehetett tartani egy négytagú családot, ma már erre esély sincsen. A méhek öntörvényűek, de annak, aki tudja, hogyan kell irányítani őket, nem lesz velük gondja. A méznek pedig amellett, hogy finom, rengeteg jótékony hatása van. Én minden vásárlómnak elmondom, hogy melyik méz mire hatásos, például az édesharmat méz erősíti az immunrendszert, a vegyes virágméz nyugtató hatású. Sokan nem tudják, de az akácméz köhögés csillapítására is alkalmas, emellett májregeneráló is. A hársméz hörghurutra, megfázásra, torokgyulladásra köhögésre kiváló, továbbá alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra, illetve gátolja az érelmeszesedést, valamint a zsírlerakódást.


Az okleveles méhész nemcsak a méheket, a madarakat is szereti, s ha kell, eteti is őket annak ellenére, hogy néha a méhállományából csemegéznek. Azért teszi, mert mindannyian a természet gyermekei vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!