Borosta

2012.12.05. 17:26

Az ország legfanatikusabb gyűjtőjét keresték

Szombathely - Nagy Péter ötödik helyezést ért el egy online aukciós oldal által meghirdetett versenyen. A moszkvicsos, a pandás, a gyűszűs és a rendszámtáblás előzte őt meg. Hogy miben is? A szavazatok számában, melyeket a gyűjteményekre lehetett leadni az oldalon. Péter a 63 darabot számláló A kis herceg című könyvgyűjteményével nevezett. Erről és az utazásokról mesélt.

Nagy Péterre nem lehet azt rásütni, hogy egyszerűen gyűjtő lenne. Bár vitathatatlan az a gyűjtemény, aminek már ezidáig is birtokába került, de elmondása szerint ez még korántsem teljes, őt ismerve azonban ez hosszú-hosszú évekig fog még tartani, ugyanis egy másik nagy szenvedély is kapcsolódik a történethez, nevezetesen az utazás. Na de lássuk a részleteket!

- Az egyik portálon láttam meg, amelyet én is előszeretettel látogatok és használok, hogy keresik az ország legfanatikusabb gyűjtőjét. Gondoltam benevezek, miért is ne -  így vall erről Péter, aki végül az ötödik helyen zárt A kis herceg című könyvgyűjteményével.

Péter, A kis herceg című könyv gyűjtője, kezében egy 1957-es kiadással. Utazásain szerzi be a könyveket, gyűjteményében 63 darab különböző nyelven íródott példány van. Fotó: Szendi Péter

Ritkának számít a fiatalság körében maga a gyűjtés ténye is, hát még az, hogy valaki a könyvek szerelmese legyen. Vagyis jelen esetben eggyé: A kis hercegé.

- Gyerekkoromban én is olvastam, mert kötelező olvasmány volt az iskolában. Nem értettem, majd felnőttként került újra a kezembe, akkor már teljesen más jelentése volt számomra. Valahogy megszerettem. Amikor Spanyolországból tartottam haza, a repülőn ezt a könyvet olvastam, spanyolul. A mellettem ülő hölgy egy japán csoport idegenvezetője volt, megszólított: maga biztos különleges ember lehet, hogy ezt a könyvet olvassa. A beszélgetésből kiderült, Japánban óriási keletje van a könyvnek. Sosem gondoltam volna, hogy Európán kívül is ismerik ezt az írást. Akkor jutott eszembe, miért ne kezdhetném el gyűjteni a könyvet, a világ legkülönbözőbb nyelvein - így Péter.

Azt mondja, régóta benne volt a gyűjtés iránti szenvedély érzése, nem csoda, hiszen családi az indíttatás, édesapja révén. Éppen úgy mint, ahogy a családnak köszönhető az utazási szenvedélye is.

- Gyerekkorom óta mindig mentünk valahova, nyaralni, kirándulni. Már akkor is rengeteg helyet bejártam, felnőttként meg aztán pláne - meséli Péter mindezt úgy, hogy épp a nappalijának falán lévő világtérképen mutogatja, hol merre járt. Nincs nehéz dolga, színes kis szegek jelzik azt a helyet, ahol már megfordult életében. A nagyok pedig azokat a városokat, országokat, ahol élt is. Azt mondja Dél-Kelet-Ázsia az egyik kedvence, ott élne szívesen, vonzza a nyugodtság, az agressziómentes világ, bár Spanyolországba is bármikor visszaköltözne.

Magától érthetődő volt tehát, hogy az utazás és a gyűjtés szenvedélye összekapcsolható, így Péter bármerre jár, igyekszik beszerzni a könyvet, az adott ország nyelvén. Azt mondja, mindegyikhez egy jó kis történet is kapcsolódik. Szenvedélyében egyébként családja és barátai is segítségére vannak. Ha Péter által még nem látogatott országban járnak, nem kérdés, mit hoznak neki ajándékba.

Nemcsak A kis herceget, mást is előszerettel olvas Péter. Azt mondja, ez a másik nagy kedvenc időtöltése. De nem mehetünk el szó nélkül legújabb tevékenysége, az írás mellett sem. Régóta megfogalmazódott benne az alkotás, de most ideje és alkalma is volt rá. A könyv elkészült, jövőre jelenik majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!