Borosta

2012.11.08. 07:40

Életstílus a hiphop

Szombathely, Sárvár – A tánc az életük, a hiphop az életstílusukká vált. Az Urban Dance Team West csoportjában táncolók napjai a ritmusról és a pörgésről szólnak.

Bajdó Bettina

Az urban dance egy külföldön sokat használt fogalom, amely magába foglalja az öszszes eredeti old school és new school hiphop táncstílust. Az Urban Dance Team nevű csapat kifejezetten ezekkel az eredeti hiphop stílusokkal foglalkozik popping (electric boogaloo), locking, New (York) style hiphop, LA style hiphop, house dance, krumping, b-boying (breakdance). Tánciskoláik Budapesten, Székesfehérváron, Szombathelyen, Győrött és Zalaegerszegen működnek, ezekben az általuk prezentált eredeti stílusokkal ismertetik meg táncosaikat. A Szombathelyen és Sárváron működő West csoportot 2009- ben alapította Kőhalmi András és Kondora Bálint.

– Én már elmúltam harmincéves és elég későn, tíz évvel ezelőtt kezdtem el komolyabban foglalkozni ezzel a táncstílussal – mondja Kondora Bálint, az egyik alapítótag.

– Viszont voltak táncos alapjaim, hiszen hatéves korom óta néptáncoltam. Egy hirdetésben láttam, hogy break és hiphop tánciskola indul Győrben. Akkoriban ott tanultam, s úgy döntöttem, nincs mit vesztenem, ezért kipróbálom. A tánc azonnal az életstílusommá vált. Nem telik el két nap az életemben úgy, hogy ne táncolnék. Hiphopot táncolok, s fontos, hogy azokat a táncokat tanulom és tanítom, amelyek eredeti formájukban léteznek. Ezek nem formációs táncok, hanem freestyle, utcai tánc jellegűek. A hiphop egyébként egy gyűjtőfogalom, sokféle táncot foglal magába. A popping is egy ilyen tánc, ez egészen 1960-as évekig vezet vissza. A tánccsoport szépségversenyünk november 10-ei döntőjében is színpadra áll. Koreográfiájukban a house kap majd hangsúlyt, mely ugyancsak a hiphop egyik stílusa. Visszavezethető az eredeti gyökerekhez, amikor a fiatalok még az utcákon kezdtek el táncolni.



– Önképző jelleggel kezdtünk el táncolni, az internet pedig kinyitotta előttünk a lehetőségek tárházát – folytatja az alapítótag. – Sok mindent el tudunk lesni a világhálóról, a gyakorlatokat, a koreográfiákat, valamint a mozdulatokat is. A táncosainkkal járunk fellépni rendezvényekre, valamint versenyeken is részt veszünk. Két tánciskolánk is van, az egyik Szombathelyen, a másik Sárváron működik. Én már az utánpótlás nevelésére helyezem a hangsúlyt, a versenykategóriából lassan kiöregszem. Sok versenyen voltunk a táncosainkkal, sok díjat el is hoztunk. Járunk külföldi megmérettetésekre, nemrég Párizsban is voltunk. A külföldi mezőny nagyon erős, a franciáknál régebbre nyúlnak viszsza a tánc hagyományai. Velük egyelőre még nem tudtuk felvenni a versenyt, de törekszünk erre.

– Én egy ismerős révén hallottam, hogy tánciskolát indítanak – veszi át a szót egy másik táncos, Szabó Balázs. – Nem tudtam, hogy pontosan miről is van szó, de úgy döntöttem, hogy kipróbálom. Beleszerettem a táncba, s azóta ez határozza meg az életemet. Én breakdancet táncolok. Egy ilyen életstílus mellett az ember már nem vágyik másra, csak arra, hogy érezze a ritmust és táncolhasson. Ez sok energiát felemészt, viszont sok energiával tölti fel az embert. Nem el sem tudnám enélkül képzelni az életem.







A két fiatalnak, s a többi táncosnak is kitölti az életét a tánc. Ha van egy kis szabadidejük, akkor elmennek futni és edzőterembe is lejárnak. A zene, amire táncolnak, elkíséri őket az életük más területén is, elárulták, hogy a kocsiban mindig van egy olyan cd, amelyre a kedvenc számaikat gyűjtik össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!