Borosta

2015.05.20. 16:22

Előd vezér unokája hajat vág: Jelenleg a harmadik generáció dolgozik a 114 éves szombathelyi üzletben

Szombathely - A fodrász, akinek felmenői között költő, sőt vezér is volt. Ugyanott beszélgettem Kisfaludy Sándorral, ahol nagyapja is kezdte a szakmát, több mint száz évvel ezelőtt.

Budai Dávid

Kisfaludy Sándor az az ember, aki simán rálicitál arra, aki azt mondja, hogy ő a költő, Kisfaludy Sándor leszármazottja, mindezt ráadásul úgy, hogy ő Kisfaludy Sándor utódja. Mert ő nem csupán a költőt, de Előd vezért is a felmenői között tudhatja. A szövevényes családfát még végig sem böngésztem, amikor máris szembetalálom magam egy valódi irodalmi ereklyével: Kisfaludy Sándor kézzel írt, Csobánc című versével.

A fodrászatban, ahol beszélgettünk, még nagyapja kezdte el a szakmát 1901-ben, akkor épült a ház is, így ő már a harmadik generáció, aki továbbviszi a szakmát. Kisfaludy Sándor nem csak belenőtt a fodrászatba, hanem szó szerint ott is nőtt fel, így kérdés sem volt, hogy milyen szakmát választ.

Kisfaludy Sándor fodrász Kisfaludy Sándor költő kézzel írt, Csobánc című versével. (Kisfaludy öt évig élt első feleségével Kámban). Fotó: Budai Dávid

Hat testvére közül Sándor volt a legfiatalabb, rajta kívül még ketten lettek fodrászok, ő maga 1969-ben kezdte kitanulni a szakmát édesapja mellett, mint ipari tanuló. Arra a kérdésre, hogy becslése szerint hány frizurát csinált összesen 46 év alatt, meg sem kísérel válaszolni. Azt viszont megtudom, hogy a hetvenes években kijárt a bucsui határőrségre minden második szombaton, és ott délutánonként ötven embernek vágta a haját.

1975-1977 között katona volt. Sokaknak a katonaság derékba töri a karrierjét, nem úgy Kisfaludy Sándornak, aki az ezredparancsnoknak lett a sofőrje, és nem mellesleg ő nyírta az egész vezérkart. Megtudom, akkor még borotvált is, amit egyébként ma is kötelező megtanulnia a tanulóknak, más kérdés, hogy nem lehet alkalmazni, illetve csak akkor, ha a vendég hozza a borotvát. Az elsőre érthetetlen korlátozás oka az AIDS.

Mivel akkoriban egyértelmű volt, hogy aki nyiratkozott, az borotváltatott is, ő borotválta a tiszteket is. A gyakorlatban ez úgy nézett ki, hogy egy katona végigszappanozta a kidőlt fán ülő tiszteket, ő pedig három-négy perc alatt megborotvált mindenkit. Megtudom, ennyi idő éppen elég egy borotválásra, attól pedig egyáltalán nem tartott, hogy megvágja az ezredes nyakát, olyan gyakorlata volt már akkor, hogy ez fel sem vetődött. A gyakorlatot pedig abból a 15-20 borotválásból szerezte, amit naponta elvégzett. Akkoriban szokás volt, hogy valaki hetente háromszor jött borotváltatni, és havonta egyszer, fizetéskor fizetett.

Manapság már nem borotváltatnak az emberek, viszont van, aki kéthetente jár hozzá, sőt egy szállodában dolgozó kuncsaftja hetente kétszer, így tudja garantálni, hogy mindig úgy nézzen ki, mint akit skatulyából húztak ki. A vendégkör amúgy teljesen változó, a 18 éves fiútól a hetvenéves néniig mindenki jön. Azt gondoltam, hogy a frizuradivat is éppen olyan változó, mint a vendégkör, de Kisfaludy Sándor egy rövid videóval kiábrándít. Az elmúlt száz évben gyakorlatilag ugyanazok a frizurák köszönnek mindig vissza, egyedül talán a nyolcvanas-kilencvenes években voltak olyan divatirányzatok, amelyeket ma már nem látni. A fodrász szerint, ami igazán változott, az nem a frizura, hanem a vágástechnika, a segédeszközök és a hajfestékek.

Megtudom, a fodrászpulton ugyan még nagyapja is dolgozott, azonban a fiókok legalább harminc elektromos hajnyírót rejtenek, és a legmodernebb technika is képviselteti magát náluk, így itt tényleg szó szerint generációk találkoznak minden értelemben. Ha már itt tartunk, úgy sikerült egészen Előd vezérig visszavezetni családfájukat, hogy Kisfaludy István rokonuk a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, aki egyébként Kisfaludy Sándor öccsének, Károlynak a leszármazottja. Persze a családfakutatás még így is hatalmas munka volt, mivel minden Kisfaludynak legalább két felesége volt.

Visszatérve a fodrászathoz: a mester azonnal megmondja bárkiről, aki ollót vesz a kezébe, hogy jó fodrász válna-e belőle, mert mint elmondja, ehhez a szakmához kiváló kézügyességre és kreativitásra is szükség van. Korábban volt, hogy 53 tanonc is tanult náluk, azonban ezek az idők már elmúltak.

A mester, ha ránéz egy hajra, akkor nem színekben, hanem számokban gondolkodik, azonnal megtudom, hogy az én hajam egy négyes. Bár Kisfaludy Sándornak nehéz újat mutatni fodrászként, ha új vágástechnika bukkan föl, azt azonnal megnézi az interneten, és ezzel a dolog el van intézve, mivel a szakmában szerzett tapasztalata miatt elég csupán látni a technikát ahhoz, hogy aztán meg is tudja csinálni.

A kilencvenes évek elején reneszánszukat élték a kopaszodás elleni csodaszerek. Kisfaludy Sándor szerint nem mindegyik volt átverés, bár csodát egyiktől sem lehetett várni. Viszont minden hajszesz vérbőséget okoz, ami serkenti az oxigénellátást, vagyis ezekkel a szerekkel valóban csökkenthető a hajhullás. Az öröklött kopaszodással azonban nincs mit kezdeni.

Beszélgetésünkkor a frizura-trendek is szóba kerülnek: az arcot eltakaró emós divat csupán pár évig tartott, most az oldalt felnyírt, fölül hosszabb frizura a menő, de egyre divatosabb férfiaknál a hosszabb haj. Nőknél a rövid és a vállig érő haj a trend, a színekben viszont egyértelműen a vörös és a szőke viszi a prímet. A melírozásnak már leáldozott, viszont az ombre (4-5) és a szombre (1-2) színárnyalat nagyon megy mostanság.

És végezetül: igen, igaz a legenda, hogy ha gyakrabban vágatjuk a hajunkat, akkor az gyorsabban nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!