Borosta

2013.01.02. 15:07

Filmkritika: Az alkohol fogságában

Nagyon vártam már Denzel Washington legújabb filmjét, amely a The Flight, azaz a Kényszerleszállás címet kapta.

Bajdó Bettina

Denzel Washingtont különösen kedvelem, bár az utóbbi időben nem játszott jelentősebb filmben. Most viszont lebilincselő alkotás született. Olyannyira, hogy az amerikai kritikusok szerint a rendező, Robert Zemeckis és a főszereplő, Denzel Washington pályafutásának is az egyik legjobb filmje született. 


Denzel Washington tapasztalt pilótát alakít az új filmjében (Fotó:  port.hu)


Denzel Washington tapasztalt pilótát alakít (Whip Whitaker), aki egy alkohollal és kokainnal turbózott éjszakai szexmaraton után száll fel gépével, 102 utassal a fedélzeten. Katasztrófahelyzet alakul ki, amelyet bravúrosan old meg. A zuhanó repülőt igen látványos hollywoodi fogásokkal teszi le a földre. A 102 utasból - a kapitány leleményességének köszönhetően - "csak" hatan halnak meg. Közülük ketten a személyzet tagjai. Egyikük éppen az a nő, akivel a kapitány az előző éjszakát töltötte. A bravúros leszállás után a pilóta azonnal nemzeti hős lesz. Ahogy ez lenni szokott, az ilyen esetek után   vizsgálat indul, ez  gyorsan kimutatja Whip Whitaker szervezetében a drogot és az alkoholt, s megkezdődik a hős vesszőfutása.

A pilóta nem csak azért küzd, hogy elkerülhesse a sokéves börtönt, hanem hogy megőrizhesse emberi méltóságát a média és a hatóságok nyomása alatt.Érdekes témát boncolgat a film: a bűnös tisztára moshatja-e becsületét, ha hőstettet követ el. Küzdelmét nehezíti, hogy bár megpróbál lemondani az alkoholról, s próbál tiszta maradni, a küzdelem hiábavalónak tűnik. Csak ideig-óráig tud józan maradni. A több mint kétórás produkció látványos, izgalmas, a katasztrófajelenetek kidolgozottak, s nem nélkülözi a humort sem. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!