Borosta

2014.12.17. 12:39

Halászlét csak férfiasan – alapigazságok az alapléről

A halászlét férfiak főzik, ezt a jogot a karácsonyi szeretet sem írhatja felül. Egy jó halászlé zsíros, hagymás és csípős. Ne engedjünk a kondér közelébe senkit, aki másképp gondolkodik.

Budai Dávid

Pontosan egy hét múlva a magyar családokban három étel szinte biztosan szerepelni fog az asztalon, töltött káposzta, bejgli és a halászlé. Egy dolgot tisztázni kell: a halászlé elkészítése éppúgy a férfi dolga, mint a karácsonyfa bevágása. A halászlevet nem szabad kiengednünk a kezünkből. Célszerű egy nagyobb fakanalat rendszeresíteni a fazék mellé, hogy azzal hessegessük el családunk nőtagjait, akik valami megmagyarázhatatlan késztetéstől vezérelve besegítenének a fűszerezésbe.

Először is el kell döntenünk, hogy milyen fajtát főzünk, mivel elég sokféle van.Anélkül, hogy komoly gasztrovitát generálnánk - mivel mindenhol másképp főzik -, csak a két örök riválist említjük meg: a tésztás bajai halászlét és a passzírozós szegedit.

Ami fontos, a halászléfőzés és a reformkonyha nem barátok. A tengeri hal annyira elképzelhetetlen a halászlébe, mint mától az élőhal vásárlása. Sőt, a halászléalap hala a ponty, lehet persze másfajtát is a kondérba csúsztatni, de a ponty a főnök. A hagymával, paprikával, nem szabad spórolni, ezzel szemben a vegetát, amely a magyar háztartásokban mindenre megoldást kínál, nyugodtan elhagyhatjuk. A halnak nem kell sok, hamarabb megfő, mint amennyi idő alatt megesszük, viszont az alaplé rotyogjon egy jó ideig. A halászléevés és a borozgatás sorrendjét nem célszerű összekeverni a szálkák miatt. Valami folyadék viszont legyen a kezünk ügyében, mivel egy igazi halászlé olyan csípős, hogy viszket az ember feje búbja.

Címkék#halászlé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!