Borosta

2012.04.05. 17:02

Mérei Tamás zenekari igazgató, kuratóriumi elnök és zenész is egyben

A Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatójának mozgalmas éve lesz idén: az ötven éves zenekar fenntartót váltott, jön a karnevál, az Iseumban nyáron több produkció is lesz.

Peltzer Géza

Az idei év úgy kezdődött, hogy negyvenhárom év után fenntartót váltott a szimfonikus zenekar. 1969 óta volt megyei fenntartású, ez év január elsejével a városhoz kerültünk - mondja Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója. 

- 1962-ben - aminek az ötven éves jubileumát ünnepeljük idén - azonban a város alapította a zenekart. Ötven év már komoly múlt, ezzel a zenekar a város egyik legöregebb intézménye.

A jubileumot koncertsorozattal ünnepli meg a zenekar. Ennek egyik fontos eseménye a csütörtöki: este fél nyolctól az Agora-MSH-ban Verdi Requiemje csendül fel olyan neves előadókkal, mint  Tokody Ilona (Kossuth-díjas), Kováts Kolos (Kossuth Díjas) - akik  már évtizedek óta kapcsolatban vannak a zenekarral.

További közreműködők: Wiedemann Bernadett,  Bándi János és a  Nemzeti Énekkar (karigazgató  Antal Mátyás). Vezényel Petró János. A zenekar CD-t is készít a jubileumi évben, amelyen Kauten Andrea Svájcban élő  zongoraművész zongorázik. A lemezbemutatóra júniusban kerül sor.

Tavaly A varázsfuvola nagy sikerrel futott, három előadás futott le teltházzal. Idén a megújult Iseumnál két opera és egy musical kerül műsorra, valamint egy olyan nagy világsztár operaénekes is ad önálló estet, amilyen Szombathelyen még soha  nem járt - nevét azonban egyelőre nem árulhatta el Mérei Tamás.

Mérei Tamás már második éve elnöke a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Alapítványnak. Elmondta, hogy az idei karnevál augusztus 24-26-án lesz.

- Újra lesznek kiemelt kulturális pályázatok, ezeken indultunk, a jó hír az, hogy a Magyar Turizmus Zrt. kiemelt rendezvénynek ismerte el a szombathelyi  karnevált és az Iseum-játékokat. Ez önmagában nem jelent   pénzt, viszont komoly rangot jelent pályázatok megítélésekor, és azt is, hogy a zrt. reklámjaiban ott lesz ez a két szombathelyi program.

A várostól 35 millió forintot kapunk, ami ugyanannyi, mint tavaly, de ha sikerül pályázatokon pénzt szereznünk, akkor nagyobb büdzsével gazdálkodhatunk. Ezt arra fordítjuk, hogy olyan művészeket, előadókat hívunk meg, akiknek a nevük, rangjuk komoly vonzóerőt jelent majd az ide látogatni szándékozók szemében.

A tavalyi látványelemek  diadalív, világító led-falak  ismét megtalálhatók lesznek a karneválon, és megmaradnak azok a helyszínek is, amelyeket  tavaly első alkalommal jelentek meg. 

Mérei Tamás két fontos funkciója mellett kiváló csellóművész is  pedig ma már nincs annyi ideje foglalkoznia  hangszerrel, mint korábban.

- Szívesen megyek bárhová. Nemrég Kecskeméten volt fellépésem, valaki lebetegedett, nekem kellett eljátszanom Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című művét. Alig volt időm felkészülni, de váratlanabb beugrásom is volt tavaly,  amikor a koncert előtt egy nappal szóltak. Szoktam mondani, én már nem gyakorlok, csak csellózom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!