Borosta

2015.06.03. 16:23

Minek léteznek férfiak?

Körkép – Ha nem lennének férfiak, hamar kihalna az emberiség. A lisztbogarak is csak tíz generáción keresztül bírták.

Budai Dávid

Angliai kutatók tíz éven át vizsgálták azt a kérdést, amit a címben is feltettünk. A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy biológiai szempontból mi értelme van a szexualitásnak, illetve egyáltalán mi értelme van a férfi nem létezésének. Ez utóbbi azért kérdéses, mert a férfiak szerepe sok faj esetén csak az örökítő anyag-termelésre korlátozódik. A csupa női egyedből álló aszexuális populációk szaporodási módszere biológiailag racionálisabb, sokkal kevesebb „elvesztegetett" energiával jár. A választ a lisztbogarak adták meg, amelyeket ötven generáción át tanulmányoztak a tudósok. Az egyik magyarázat szerint a szex értelme a szexuális kiválasztásban rejlik: genetikailag jobb eredmény várható, ha az egyedek válogathatnak. Az egyik csoportban a bogarakat monogámiára kényszerítve egy-egy párt zártak össze. A másik csoportban pedig jelentős mértékben eltolták a hím-nőstény arányt, olyan is volt, ahol tíz nőstényre kilencven hím jutott.

Az eredmény meggyőző: a szexuális kiválasztást megengedő csoport húsz generáción keresztül élt túl, míg a kevés vagy semennyi választási lehetőséget kapó csoportnál a tizedik generációra megtörtént a kihalás. A szexuális kiválasztás lehetősége tehát óriási előny volt a bogarak számára, mert a nőstény egyedek és az értük versengő hímek kevesebb eséllyel jöttek össze genetikai vesztesekkel. Vagyis a férfiak létezésének értelme az, hogy a hölgyek kedvükre válogathatnak köztünk, keresve az igazit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!