Borosta

2012.05.03. 07:52

Nagy Attila életét átfogja a növények szeretete

Nagy Attila tíz évvel ezelőtt nagyot álmodott, s Szombathely zöldövezetében létrehozta saját kertészetét. A Nagy család három nemzedékének szorgalma, tapasztalata és tudása adta ehhez az alapot.

Bajdó Bettina

A családi gyökerek száz éves múltra vezethetők vissza, a nagyapa gróf Ambrózy-Migazzi István kertésze volt, részt vett a Jeli Arborétum kialakításában és telepítésében. Az édesapa pedig a Kertész Tsz. egyik alapító tagja, aki időközben a családi kertészet alapjait is lerakta.

- Jelenleg tizenhét embernek adok munkát az év 10 hónapján át nyitva tartó kertészetben - mondja Nagy Attila tulajdonos. - Nagyon büszke vagyok az elődeimre, sokat tanultam a szüleimtől. Kertészeti szakközépiskolában végeztem, utána technikusként is szereztem oklevelet. Sajnos az egyetemre nem vettek fel, ezt sokáig bántam, de mára már belenyugodtam.  Rájöttem, hogy én a szervezésben vagyok jó, abban, hogy tudom, kit, hova kell helyezni.  Az iskola után lehetőségem volt külföldi tanulmányutakon is részt venni, 19 évesen Dél-Angliában egy körúton voltam, ahol megismerhettem a botanikus kertekkel. Azonnal beleszerettem a garden centerekbe, s már ott eldöntöttem, ha lehet, akkor én is hasonlót hozok majd létre.

Nagy Attila hozzáteszi, hogy a szülei a vásárcsarnokban árusították a növényeket, s emellett vidéki piacokra is jártak. Ő is segített a munkájukban,s közben figyelte azt, hogy mire van szükségük az embereknek. Rájött, hogy olyan hely kell, ahol mindent meg lehet venni, s teljes körű a kiszolgálás. Tíz évvel ezelőtt pedig megvalósította álmait.

- Nem könnyű a mai világban vállalkozóként élni, ez  napi huszonnégy órás munka - emeli ki a tulajdonos. - Ehhez megértő társ kell, s én a feleségem, Tímea személyében meg is találtam ezt. Határtalan  türelemmel támogat engem mindenben, s neveli a három gyermekünket. Azt szoktam mondani, hogy fentről kaptam ajándékba, mivel a Ferences templom ifjúsági csoportjában ismerkedtünk meg.

- A vallás és a hit mindig is fontos szerepet játszott az életünkben. Mi minden vasárnap elmegyünk templomba, s utána közös sétát teszünk a Fő téren. Ez amolyan hagyomány már nálunk a családban, s ilyenkor jut időnk egymásra is. Hiszek abban, hogy amit az ember képes kigondolni és amiben képes hinni, azt képes is elérni. Azért, amit megálmodtam az életem során, mindig küzdöttem is. Ahhoz pedig, hogy valóra válhattak az álmaim, Isten segítsége is kellett. Hálás lehetek a sorsnak, hogy ennyit adott nekem.

A CSALÁDBAN SEGÍTIK EGYMÁST

Nagy Attila szülei a mai napig segítik a munkát, s felesége édesanyja is kiveszi a részét a családi vállalkozásból. A három gyermek  a 17 éves Noémi, a 14 éves Veronika és a hétéves Dávid  pedig ha akarja, továbbviheti a családi hagyományt. Bár Nagy Attilának kevés a szabadideje, ami akad, azt a családdal tölti. Nagyon szeretnek kirándulni, Kőszeg és Bozsok a kedvenc helyeik közé tartoznak. A kertész elárulja,  hitvallása az, hogy igyekszik jó lenni mindenkihez, mert hiszi, hogy azt kapja vissza, amit ő is ad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!