Bozsok

2015.09.13. 18:38

Mókás szüret sváb módra Bozsokon - Volt retrókocsma és hagyományos kötélhúzás is a tűzoltószertárnál

Bozsok - A 370 állandó lakosú Bozsok népessége megháromszorozódott szombaton. Rokonok, ismerősök, környékbeliek és osztrákok is eljöttek az évek során híressé vált bozsoki szüretre.

Némethy Mária

Borkóstolgatás, helyi borok és gyümölcsös sütemények versenye, a gyermekeknek pónis kocsikázás, aszfaltrajzolás, ugrálóvár, kézműveskedés és íjászat, sok nevetés, no meg határtalanul kedves vendégszeretet.

Ezt a jó hangulatot megtapasztalhatták azok, akik szombaton ott voltak Bozsokon az immár 17. alkalommal megrendezett szüreti mulatságon.

Az őszi napsütéses időben sokan látogattak el a vendégszeretetéről is híres határmenti faluba

A településnek nincs külön falunapja, náluk az önkormányzat és minden civil szervezet a szüreti mulatság sikeréért fog össze évente. Most is sikerrel tették.

Baráti társaságok már jó néhány napja díszítették a kocsikat, amelyekkel végigvonultak délután az egész falun. Az óvodások magyar lánykáknak és legényeknek öltöztek, a helyi dalárda most éppen sváboknak merthogy hajdanán horvátok és svábok egyaránt laktak Bozsokon , közben vicces egykori slágereket énekeltek, volt retrókocsma is, no meg a hagyományos kötélhúzás a tűzoltószertárnál.

A szüreti felvonulás öt megállójánál néptáncosok, a kőszegi Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és a Buccsi Rezedák Néptánccsoport tagjainak műsorát is láthatta a közönség. Voltak, akik traktorral vonultak végig a falun Fotó: Unger Tamás

Az egyik főszervező, Frank-Sziklai Márta, a Bozsoki Kökörcsin Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnöke elárulta: fő törekvésük minden évben az, hogy ne farsang, hanem falusias mulatság jellege legyen a napnak, őrizve a népi hagyományokat. Ezért volt az, hogy a szüreti felvonulás öt megállójánál néptáncosok, a kőszegi Hajnalcsillag Néptáncegyüttes és a Buccsi Rezedák Néptánccsoport tagjai kis műsorát is láthatta a közönség. A nézőket eközben mindenütt süteményekkel, szőlővel, borral kínálták, megmutatva a bozsokiak jól ismert vendégszeretetét.

A kicsiket és nagyokat egyaránt alaposan megmozgató programdömping a sportpályán folytatódott, ahol a helyieket és a jelmezes szereplőket jófajta gulyással vendégelték meg, majd hajnalig tartó mulatsággal, tánccal ért véget a bozsokiak szüreti falunapja .

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!