Bucsu

2015.09.15. 18:08

A bucsuiak büszkék vasutas múltjukra

Bucsu - Kedd délután ünnepélyesen átadták a megújult bucsui vasúti emlékhelyet. Az egykori vasútállomás épületében kiállítás is nyílt.

Vadas Krisztina

A közlekedés története az ember történetével kezdődött - kezdte az ünnepi beszédet Horváth Tímea, Bucsu polgármestere. A 18. századvégi ipari forradalom, a gőzgép és más találmányok a közlekedésben is új lehetőségeket hoztak. A bucsui vasútállomás a Szombathely-Pinkafői vasútvonal részeként üzemelt. A vonal előkészítése 1881-ben kezdődött. Az érintett 21 település közül 12 kapott állomást, illetve megállóhelyet, köztük Bucsu is. Először délnyugat felé vezették volna a vasútvonalat, de a rohonci gróf ragaszkodott hozzá, hogy a - ma már osztrák - település felé menjenek a sínek. 1887. december 6-án adta ki hivatalosan Baross Gábor közlekedésügyi miniszter a használatbavételi okmányt. 1959. december 31-én Bucsuból indult az utolsó szerelvény, ami 20:03-kor érkezett meg Szombathelyre.

A felújított bucsui vasúttörténeti emlékhelyen kiállítás is nyílt. Fotó: Vadas Krisztina

A bucsui vasúti emlékhely megörökíti és megeleveníti a vasút, valamint Bucsu történelmének egy szakaszát - mondta Horváth Tímea. Harangozó Bertalan kormánymegbízott egy Petőfi idézettel kezdte beszédét, - Ez egy tisztelgés az első magyarországi vasútvonal előtt, amit 1846-ban nyitottak meg Pest és Vác között - mondta. Ha ez nem lett volna, akkor ma nem állhatnánk itt ezen az emlékhelyen - tette hozzá. Az avatón részt vett Horváth László, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója, és a MÁV Zrt. pályavasúti területi igazgatóhelyettese, Stangl Imre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!