Bük

2013.08.26. 05:52

Új színeket hozott az ünnep

Jubileum volt: huszadik alkalommal szervezték meg az idén a településen és a fürdőn a Büki Ünnepi Napok rendezvénysorozatát.

Tersztyánszky Krisztina

Ahogy az eddigi években is lenni szokott, sok hagyománnyal és számos új kezdeményezéssel. A település – akkor még nagyközség – vezetői és közművelődési szakemberei két évtizeddel ezelőtt döntöttek úgy, hogy az ide látogató turisták szórakoztatására csokrot kötnek a nyári kulturális és sport rendezvényekből.

A csokor legszínesebb virága az akkor már pár éve felelevenített hagyomány, a kézi kaszás aratóbemutató volt, s maradt napjainkig. Az eredetileg bő egyhetes programsorozat azonban mára szinte már az egész nyarat átíveli július elejétől augusztus huszadikáig. 

Az idei megnyitó a kerek évfordulónak megfelelően ünnepélyesebb volt a szokásosnál. Megszólalt Kátai Ferencné, a művelődési ház egykori vezetője, s felemlegették mindazokat, akik a húsz év alatt valamit hozzátettek a rendezvénysorozat sikeréhez. Köszönetet mondtak azoknak az aratóbandáknak is, akik minden évben kemény munkával és vidám vendéglátással járulnak hozzá a fontos paraszti tevékenység hangulatának felidézéséhez.

A büki aratónap hagyományt teremtett a megyében – azóta más településeken is eseménnyé vált (Fotó: Kiss Teodóra)



Most, hogy elmúlt a huszadik nyár, összegzésre kértük Tóth Tamást, a művelődési központ vezetőjét. A Bükön pár éve debütált közművelődési szakember már ide érkezésekor kettős célt tűzött maga elé: a meglévő, közkedvelt hagyományok legjobbjainak továbbvitelét, emellett azonban új színek megjelentetését. Erről tanúskodott az idei ünnepi napok programkínálata is. Megmaradt a hazaiakat és külföldi turistákat egyaránt vonzó igényes cigányzene, a magyar daljáték, a horvát nemzetiségi nap. Emellett idén másodszor megrendezték az etnofolk forgatagot a Balkán Fanatik, a Cimbaliband és mások közreműködésével.

A hagyományos és újítás ötvöződött a gyógy-bornapok forgatagában, amelyben a jó borok mellett az idén jelentős szerepet kapott a gasztronómia is. A gyógyfürdő előtti parkolóban gasztroudvart állítottak fel, ahol több napon keresztül „élőben” lehetett követni a beszélgetéssel, tanácsadással kísért főzési folyamatot. Az egyik nap Bánszki Péter, a Hunguest Hotel Répce Gold főszakácsa kombinálta a hagyományt egészséges hozzávalókkal, a másikon meg Nika Róbert helyi hagyományőrző idézte a  tradicionális vasi ízeket. Teljesen új attrakciót jelentettek az idei kínálatban a Fürdünk a humorban című stand up estek – felvállalva, hogy ezeket csak a magyar nyelvű közönség tudja igazán élvezni.

Újítás volt az is, hogy nagyobb figyelem fordult a családos, kisgyermekes nyaralók felé. Ennek legjobb példája volt a Mesevonat, amely minden héten elindult fedélzetén a Szamóca Színház bohócaival. A nagyobb szállodáknál összegyűjtött aprónépet a Kóczán-ház udvarán igazi mesevilágba repítette a két vicces bohóc, Csipi és Csupi. 

- Visszatekintve, a sok neves előadó közül a gyógy-bornapok második napján fellépő, fergeteges ír bulizenét játszó Firkin zenekar aratta a legnagyobb közönségsikert – összegez Tóth Tamás. – Nagyon jól „bejöttek” a Kóczán-ház udvarán rendezett gyermek- és kézműves programok, újra bizonyítva ennek a hangulatos helyszínnek a létjogosultságát.

A szervezésben, a programok népszerűsítésében nagyon sokat segített a TDM szervezet, és aktív részt vállalt számos civil csoport is. A nagyszabású rendezvénysorozat finanszírozásához az önkormányzati költségvetés mellett hozzájárult a Nemzeti Kulturális Alaptól nyert pályázat, a TDM támogatás és több nagylelkű helyi vállalkozó szponzorálása is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!