Bük

2014.09.07. 13:05

Jó példákkal tért haza a büki képviselőasszony

Bük - Norvég-magyar együttműködésben vesz részt a büki önkormányzat. Az egyik kulcsfontosságú kérdés a nők helyzete, munkavállalása, egyenjogú megítélése.

Varga Krisztina

Januárban a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége a Magyar Norvég Kapcsolatok (MANORKA) projekt esélyegyenlőségi kísérleti programba, azon belül is a Nők és férfiak esély-egyenlősége című munkacsomagjához keresett női közéleti személyiségeket. Németh Violetta büki képviselőasszony egyike lehetett annak az öt magyar közéleti szereplőnek, akiket a TÖOSZ a projektbe beválasztott. Hasonló kiválasztás történt Norvégiában is a Norvég Önkormányzatok Szövetsége (KS) által.

Németh Violetta a norvég partnertelepülés, Steinkjer alpolgármester asszonyával, Grete Bakken Mollannal dolgozik együtt. A fiatal büki képviselőnő június elején tanulmányúton járt Norvégiában, hogy a jó norvég gyakorlatokat megismerje, majd itthon ezeket minél szélesebb körben megismertesse.

Dr. Zongor Gábor, Németh Violetta, Németh Sándor, Ágh Ernőné, Harangozóné Vigh Ilona a Bükön megrendezett találkozón.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A pilot programmal augusztus végén találkozhattak először a gyakorlatban a bükiek, amikor a városházán Németh Violetta képviselőasszony konferenciát szervezett a „Nők munkaerőpiaci nehézségei, atipikus foglalkoztatási formák" címmel. A rendezvényre a helyi és környékbeli munkaadókat és a büki kismamákat hívták meg.

– A projekt célja a nők esélyegyenlőségének tanulmányozása, annak felmérése, hogy hol is állunk jelenleg – magyarázta a büki édesanya. – Norvégiában a nők már 1979 óta küzdenek a jogaikért és azért, hogy a férfiakkal egyenlő elbírálás alá essenek. Náluk például a parlamenti, közéleti pozíciók negyven százalékát nők töltik be, miközben nálunk ez a szám sokkal alacsonyabb. A közös projekt jóvoltából végre nálunk is lehetőség nyílt rá, hogy érdemben foglalkozzunk a 2013 júniusában elfogadott helyi esélyegyenlőségi programmal, főként a gyesen levő kismamák munkaerőpiaci visszatérésével.

A témában helyi előadókat, szakembereket hívtunk meg, munkajogász segítségével tájékoztató kiadványt szerkesztettünk. A konferencián elhangzott: szükség van a munkaadói szemléletváltoztatásra. Szóba került a rugalmas munkaidőbeosztás, a részmunkaidő, a családbarát munkahelyi megoldások.

A konferencián Németh Sándor polgármester kiemelte: nagy öröm és megtiszteltetés Büknek, hogy ismét egy Norvég alapból finanszírozott projekt részesei lehetnek a 2011-ben átadott iskolai intézményfejlesztés mellett. A jelen projekt kapcsolati értéke pedig a jövőbe is tekint, hiszen májusban adott be a város egy 90 millió forintos pályázatot, melyből a templomparkban található emlékmű felújítása és a templompark rendezése valósulhat meg.

Ágh Ernőné, a Vas Megyei Kormányhivatal főigazgatója szólt arról, hogy a kormányhivatal milyen módon segíti a kisgyermekes édesanyákat. Dr. Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára a MANORKA projektet mutatta be, a képviselőasszony a büki nők munkaerőpiaci helyzetével kapcsolatosan végzett kutatásának eredményéről adott tájékoztatást.

A témával a könnyen azonosulni tudott, hiszen maga is kétgyermekes édesanya, gyesen lévő aktív képviselője Büknek. A konferencia hétfőn 10 órakor folytatódik a Városházán „Nők esélyegyenlősége Norvégiában, jó példákkal, gyakorlatokkal" címmel. A rendezvényen előadást tart Grete Bakken Mollan, a norvég testvér-önkormányzat képviselője is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!