Bük

2015.04.19. 12:34

Kisiskolások tanulmányi versenye - A feladatok gyakorlatiasak, az életben való eligazodást segítik elő

Bük - A tanulmányi megmérettetést nem lehet elég korán elkezdeni. A Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola és Szakiskola több mint két évtizede rendezi meg az alsó tagozatosok komplex, gyakorlati ismeretekre épülő tanulmányi versenyét.

Tersztyánszky Krisztina

Az iskola alsós munkaközössége 1992-ben indította útjára alsó tagozatos kisdiákok számára azt a tanulmányi versenyt, amelyen megmérethették magukat az akkori büki „körzet" általános iskoláinak tanulói. A vetélkedőtípus létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a 23 év alatt a versenyre érkező iskolák köre kibővült, s a versenyző kisdiákok létszáma jelentősen megnövekedett.

A versenyt a szervezők az iskola névadójáról, Felsőbüki Nagy Pálról nevezték el. Ő is sokat tett ugyanis annak idején a magyar nyelv ügye érdekében, így szellemiségéhez méltóan zajlik ez a verseny is. Az alsó tagozatosok három tantárgyi területen – matematikából, értő olvasásból, illetve szépírásból nyelvtani résszel kiegészítve – mérik össze felkészültségüket a verseny során. Minden témában évfolyamonként egy-egy tanulót delegálhatnak az iskolák. A feladatokat a vendéglátó intézmény tanítói állítják össze és javítják ki. A feladatsorok nem kimondottan az iskolai kötelező tananyaghoz kötődnek, hanem a logikus gondolkodásra, a mindennapi életben való eligazodás képességére épülnek.

A második osztályos versenyzők a feladatlapokon dolgoznak. Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Az idei tanévben már húsz iskolából érkeztek a versenyzők. A Kőszegi Tankerület intézményei mellett további tizenhárom vasi település – Jáktól egészen Rábapatyig – összesen 172 alsó tagozatos diákja érkezett a Répce-parti város iskolájába.

A versenyzőket és kísérőiket Hárominé Orbán Erika igazgatóhelyettes köszöntötte, felelevenítve az elmúlt 23 év tapasztalatait.

Amíg a négy évfolyam versenyzői a feladatlapokkal dolgoztak, az őket felkészítő tanítókkal Venczli Miklósné szaktanácsadó beszélgetett a pedagógusokat érintő aktuális problémákról. Különösen sok kérdés hangzott el a mostanában oly sokat emlegetett életpályáról a pedagógusok minősítéséről.

A kisdiákokat a versenylapok kitöltése után uzsonnával várták a szervezők, munkájukat emléklappal köszönték meg.

Címkék#Bük

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!