Bük

2015.06.19. 17:55

Minden pénteken lesz termelői piac Bükfürdőn

Bük – Egy csipetnyi Bükfürdőt vásárolhat bárki – ezzel a szlogennel megnyílt és szeptember közepéig péntekenként várja az érdeklődőket a helyi termelői piac.

Bakos Ágnes

Szalonna, kolbász, ékszer, szőttes, kecskesajt, tojás, friss fűszernövény – színes volt a kínálat a standokon Bükfürdőn, ahol az első termelői piacot tartották a Tourinform iroda melletti területen, a régi autóbusz állomáson. Desits Zoltán finom házi húskészítményeket hozott, mindenféle „disznóságot": füstölt termékeket, angolszalonnát, császárszalonnát kolbászokat, májasokat.

- A házi zsír a most friss paprika és paradicsom mellé nagyon kelendő ilyenkor – mondta Desits Zoltán, aki friss, házi húsárukat kínált a bükfürdői termelői piacon.

Új vásározóként érkezett az új piacra K. Simán Csilla, gyönyörű hetési szőttesekkel Zalából, Lendvadedesről. Alig néhány hete kezdte a vásározást, örül a vasi lehetőségnek.

Nem csak Bükről, de Berlinből is volt kóstoló a pénteki nyitónapon: Josua a nagyszülei, Ursula és Gerhart Sachs társaságában ismerkedett a házi töpörtyűvel a bükfürdői termelői piacon. Fotó: Unger Tamás

Horváth Lászlóné már 14 éve viszi vásárra a saját készítésű kecskesajtját. Árul Sében, ahol a családi gazdaság van és Szombathelyen is. - A fokhagymás, a tökmagos és a füstölt a kedvence a vásárlóknak – mutatta a gazdag kecskesajt-kínálatot.

Aki nem csak finomságot keresett, az is megtalálta a neki valót, például egyedi, kézműves ékszerek formájában. Labanczné Horváth Szilvia speciális francia festékkel dolgozik, kerülnek ki a keze alól fülbevalók, nyakláncok. Azt mondta, még alig egy éve kezdett a vásározásba, járt Kőszegen és Sárváron is, most Bükfürdőn próbálkozik. Az ékszerei különlegessége, hogy orvosi acél alapra készülnek, antiallergének.

- Ahol eddig nyílt termelői piac, ott igazolta létjogosultságát – mondta el V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára. Kiemelte, hogy az elmúlt három évben 117-ről 222-re nőtt a termelői piacok száma hazánkban, a kistermelőké megduplázódott az elmúlt öt évben: már 11 ezer kistermelő dolgozik. A helyszín vonatkozásában hangsúlyozta: Bük, Bükfürdő mindig új arcát mutatja. Aki belép a városba, az látja, hogy takaros, rendes település, de a helyiek nem „tespednek bele a jólétbe" – így fogalmazott az államtitkár. Mindig új attrakciót találnak ki Bükön.

Dr. Németh Sándor, Bük polgármestere rámutatott: a turizmus tudatos bővítésének eredménye a helyi piac, ami nem csak a helyieknek, de az ide látogatóknak is szól.

- Bük ismét lépett – így fogalmazott Dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke a piacnyitón. Kicsi, de fontos szegmense fejlődik a gazdaságnak, a helyi termelőké és kézműveseké.

- Éppen 10 éve kezdte a helyi termékek felkarolását és forgalmazását a Pannon Helyi Termek Klaszter, a törekvés pedig láthatóan jó irányt vett, ezt bizonyítja az újabb helyi termelői piac – mondta a megnyitón Kovács István, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségi tagja.

Nyaralók és bükiek is ismerkedtek az első piacnapon a helyi termékekkel és termelőkkel. Egy csomag gyümölcs, vagy töpörtyű, gondosan papírba csavart kolbász, valamint a városról szóló prospektusok minden kézbe jutottak – és minden péntekre ezt ígérik Bükfürdőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!