Turizmus – oktatás

2017.12.06. 14:00

Új szakok az egyetemen?

Konferenciát szerveztek kedden a büki városházán, az ELTE SEK-en indítandó új duális képzési formáról, amely az idegenforgalomra fókuszál. 

Kovács Ágnes

A kép bal szélén dr. Tóth Gábor projektvezető. Fotó: Szokol Gábor

 

A kép bal szélén dr. Tóth Gábor projektvezető. Fotó: Szokol Gábor

A gépészképzés sikere után a SEK olyan új, duális, piacorientált képzés bevezetését tervezi, amely összhangban van a térség felsőfokú szakemberek iránti igényével. A konferenciát azért rendezték meg, mert egy évvel a projekt elindítása után immár időszerű volt, hogy a potenciális partnereket megkérdezzék: a tervezett képzés keretében milyen szakemberekre lenne szükségük. Dr. Németh Sándor büki polgármester, maga is egyetemi oktató, nyitotta meg a tanácskozást és köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Németh István rektorhelyettes beszélt arról, hogy az ELTE-hez való csatlakozás óta milyen prioritások jellemzik a Savaria Egyetemi Központ működését. Mint mondta, a duális képzési forma azért nagyon fontos, mert a társadalom igényeihez igazítja az egyetemen folyó oktatási munkát, azt is beleértve, hogy aki ma piacvezető, az lehet, hogy holnap már lemaradásban lesz. A térség gazdaságában húzóágazat a turizmus és az idegenforgalom. Dr. Tóth Gábor, a képzési projekt vezetője ismertette a meghívott leendő partner-intézmények vezetőinek a terveket. Az egyetem elsősorban egészségturizmus szakirányban gondolkodik, ehhez a gyógyfürdők, és a gyógyászati részleggel rendelkező szállodák együttműködésére számítanak. De ugyanilyen hangsúlyos szerepet szánnak a zarándok-, és kulturális turizmusnak is. Ebben az egyházmegye turisztikai szervezetei lehetnek partnerek. Ugyanakkor a projekt vezetői a konferenciát használták fel arra, hogy kikérjék a szakma véleményét arról: igényt tartanak-e másik két szakirányra: a gasztroturizmusra és a fürdőgépészetre. A képzés normál, egyetemi alapképzés lesz, a végzősök pedig közgazdász, turizmus-vendéglátás szakirányú diplomát kapnak majd. Az akkreditáció már zajlik, előreláthatóan tavasszal fejeződhet be. A felvételi tájékoztatóba jövő szeptemberében kerülhet be a szak. A képzés pedig a következő, 2019-es tanévben indulhat meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!