Bük

2016.05.21. 09:50

Egy élet a vizek vonzásában - Dr. Németh István nyugdíjasként sem szakadt el szakmájától

BÜK - Dr. Németh Istvánt több mint négy évtizedes szakmai pályafutása alatt mindig megtalálták a komoly kihívások. Mérnök-tanár volt az akkor induló földmérő iskolában, igazgatóhelyettes-főmérnök a Vas Megyei Víz- és Csatornamű Vállalatnál.

Béres Zoltán

A nevéhez fűződik a Büki Gyógyfürdő Vállalat gazdasági társasággá alakítása, amelyet több mint két évtizeden át elnök-vezérigazgatóként vezetett. Munkáját kitüntetések sorával ismerték el.

Fotó: Béres Zoltán

- Gyermekkoromban gépipari technikumba készültem, ám x-es származásom miatt (apám egykor csendőr volt) csak az akkori lakóhelyünkhöz, Egyházasrádóchoz legközelebb eső középiskolába, Körmendre mehettem tanulni. Ehhez is miniszteri engedély kellett. Kitüntetéssel érettségiztem, ennek ellenére 1963-ban még nem, de 1964-ben már felvettek a budapesti Műszaki Egyetem általános mérnöki karára, ahol építőmérnöki oklevelet szereztem 1969-ben. A Vas Megyei Földhivatalban kezdtem dolgozni mérnök ügyintézőként, majd áthelyeztek az Entzbruder szakközépiskolába, ahol műszaki alapismereteket és szakmai tárgyakat oktattam. 1971-ben azonban pályát változtattam, de az oktatástól később sem szakadtam el. A MÉLYÉPTERV nyugat-dunántúli osztályán dolgoztam tovább. A bővüléssel szakosztályvezetői megbízást kaptam, helyettes vezetője lettem a szombathelyi egységnek. 1981-ben jött a következő kihívás: megyei tanácsi felkérésre elvállaltam a Vas Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat főmérnöki teendőit, amely egyben igazgatóhelyettesi munkakör is volt. Az akkor személyi és irányítási válságban lévő vállalatnál az alapvető feladatot a megye vízművesítési koncepciójának a megvalósítása jelentette. Ezzel párhuzamosan kezdtem el foglalkozni a vízgazdálkodás olyan problémáival, amelyek egy részét mindmáig nem sikerült teljes egészében megoldani. Kutatásokat is végeztem a büki szennyvíztisztító működésével kapcsolatban, amelynek eredménye volt a Szennyvíziszap elhelyezése és hasznosítása a meglévő faállományban című műszaki doktori értekezésem, amelyet 1986-ban védtem meg. Ekkor szereztem meg a tájrendező és környezetvédő szakmérnöki diplomámat.

- Szakmai sikerei ellenére aztán mégis váltott: miért?

- Tizenegy évet töltöttem el a megyei vízműnél, és úgy éreztem, hogy az akkori vezető nyugdíjba vonulása után alkalmas lettem volna a cég vezetésére. Mások azonban máshogy gondolták, és utólag már nem is bánom, hogy így történt. Ekkor ugyanis megtalált egy újabb kihívás. Felkértek arra, hogy vezessem azt a testületet, amelynek a feladata a Büki Gyógyfürdő Vállalat gazdasági társasággá való átalakításának az előkészítése volt. Miután ezt sikeresen megoldottuk, felkértek arra, hogy pályázzak a vezérigazgatói pozícióra. Csaknem félszáz aspiráns közül rám esett a választás. Tudtam, hogy nem vállalkozom egyszerű feladatra. A fürdő nem volt éppen a legjobb műszaki állapotban, ráadásul a piac is jelentősen beszűkült, amiben szerepe volt a társadalombiztosítási finanszírozás problémáinak is. Sikerült azonban úrra lennünk ezen a helyzeten, és sikerült megvalósítani azokat a fejlesztéseket, amelyek térben szétválasztották a fürdőn az egyes tevékenységi köröket. Büszke vagyok arra, hogy a Büki Gyógyfürdő Zrt. az irányításom alatti több mint két évtizedben végig nyereségesen működött, folyamatosan fejlődött. A 2000-es évek elején teljesen megújult a fürdő, amit aztán ezt követően sikerült folyamatosan továbbfejleszteni, ezáltal versenyképessé tenni a közeli osztrák és szlovén fürdőkkel. Közben értek jócskán támadások, de az eredmény bennünket igazolt. Voltak terveim, de ezek megvalósítására nem kaptam lehetőséget.

- A szakmai munka mellett szép sikereket ért el a sportban is.

- Büszke vagyok arra is, hogy egyesületi elnökként részese lehettem annak a munkának, amelynek eredményeként a büki focicsapat majdnem bejutott az NBI-be. Szakosztályok sora működött eredményesen, napjainkban már nem ennyire rózsás a helyzet.

- Nyugdíjasként sem unatkozik.

- A szakmától nem szakadtam el, továbbra is irányítom a Pannon Termálklasztert és társadalmi elnöke vagyok a Magyar Fürdő Szövetségnek. Ami még fontos: sokkal több idő jut a családomra, az unokáimra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!