Bük

2014.06.01. 13:00

Interaktív eszközöket alkalmaz a könyvtár az olvasás népszerűsítésért

Bük - Az eddig megszokottnál is többet meséltek az elmúlt hónapokban a városi könyvtár környékén. Az ok egy olvasást népszerűsítő pályázatban keresendő.

A város és kistérsége nagyközönségének megszólítására született meg az Irodalmi hegycsúcsokon című programsorozat, amely A magyar kultúra napjához kapcsolódott. 2013 évfordulósaira Petőfire, Kölcseyre, Madáchra és Weöres Sándorra emlékezett minden rendezvény. A barangolások az óvodásokra, az iskolásokra és a felnőttekre is kiterjedtek. A hangulatos programokon dr. Fűzfa Balázs és a Sok Szín Pad Társulat is partner volt.

Piknikmesélés. Aki mesél Szigeti Enikő. Akik hallgatják: Markó Tamásné és Kovács András Márton (Fotó: Varga Krisztina)

A könyvtár különös hangsúlyt helyezett a legifjabbakra, hiszen az olvasás megszerettetését ebben a korban kell megalapozni. Erre jó lehetőséget adott a helyi televízió, tekintve, hogy a gyerekek sok időt töltenek el a képernyő előtt, ugyanakkor a műsorstruktúrából eddig korosztályuk jórészt kimaradt. Így született meg a könyvtár és a televíziósok közös gondolata, az esti mese. Az ötletgazdák nem az agyonunt animációs filmekben, hanem emberközelibb megoldásban gondolkodtak. Helyi közéleti személyiségek kedvenc meséit rögzítették könyvtári környezetben, gyermek közönséggel, és ezeket vetítették le esténként. Így születtek meg a Fiókmesék. Pozitív hozzáállás kísérte az alkotó munkát. A mesemondó szerepre megkeresett személyek szívesen fogadták a felkérést. Mesélt a kamerák előtt a város jegyzőasszonya és evangélikus lelkésze, pedagógusok, óvónők, intézményvezetők, a Sok-szín-pad Társulat tagjai, a Gyermekjóléti Szolgálat és a televízió munkatársai, iskolások. A forgatások helyszíne nem is lehetett más, mint a pályázati támogatásból megújult gyermekkuckó, a kialakított mesesarok. Karácsonyig huszonhat esti mese került adásba.

A bükiek bekapcsolódtak A nagy versmondás programsorozatába is: Jordán Tamással sok fiatal szavalta el együtt Arany János Szondi két apródja című balladáját. A kicsiket olvasótábor, élményszerű foglalkozások, meseíró és illusztrációs pályázat is segítette az olvasás megkedvelésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!