Bük

2014.10.05. 15:55

Sok újszerű ötletük van és meg is valósítják azokat

Bük - Fiatalokból áll a város legifjabb civil szervezete: a Büki Ifjúság a Helyi Kultúráért Közhasznú Egyesület (BIHKKE) még csak idén tavasszal alakult, de máris sok emlékezetes kezdeményezés van a hátuk mögött.

Tersztyánszky Krisztina

– Februárban jött az ötlet számomra, amikoris kulturális közfoglalkoztatottként dolgoztam a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtárban, hogy kellene valamit csinálni, amivel a fiatalokat meg tudnánk mozdítani – emlékezik Marton Zsolt, az egyesület elnöke. – Ismertem néhány embert a környezetemben, akikről gondoltam, hogy partnerek lennének ebben. Jeleztem szándékomat Tóth Tamás intézményvezetőnek, aki nagy örömmel fogadta a dolgot. Az egyesület végül márciusban alakult meg. A 12 fiatal alapította egyesületben jobbára büki fiatalok vannak, de akad köztünk csepregi és szombathelyi is. Célunk az, hogy szabadidőnket nem sajnálva gyerekeknek, fiataloknak, idősebb fiataloknak szórakozási lehetőséget biztosítsunk, kulturális, sportprogramokat szervezzünk, és hogy kicsit közelebb hozzuk egymáshoz a büki embereket. Hetente találkozunk, beszélgetünk, tervezgetünk, megvitatjuk a világ nagy dolgait.

A rengeteg ötletből jónéhány már meg is valósult, méghozzá sikerrel és pozitív visszajelzésekkel. Az Elektromajálissal kezdődött, amely az elektronikus zene kedvelőinek nyújtott igényes kikapcsolódási lehetőséget május elsején. Az egyik helyi Dj csak ennyit szólt az eseményhez „Köszönjük! A lehetőséget, a bulit, az élményt, és hogy ilyen sokan eljöttetek! Folyt. köv. " Szép létszámú közönség gyűlt össze, a hangulathoz egy országos szinten elismert dj-páros a Nobody Moves is hozzájárult.

Június első hétvégéjén újabb ötlet robbantott: a Részek az egészért elnevezésű városi vetélkedő. A különböző városrészben élők csapatai mérték össze tudásukat ügyességi feladatokban. – Célunk az volt, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a város lakóit, és ez sikerült is – állapítja meg Marton Zsolt. – Az elején rengeteg nehézségbe ütköztünk, ám végül az 5 versenyző városrészből várakozásunkon felül 20- 30 fős csapatok jöttek össze. Köszönet a csapatvezetőknek!

– De nem csak nagy méretű, sok embert megmozgató rendezvényekben gondolkodunk. Már három alkalommal szerveztünk sikeres sportdélutánt kicsiknek és nagyoknak. Első elképzelésünk egy görkorcsolyás, akadálypályás program volt, de felmérve az igényeket, kibővítettük ezt biciklire és rollerre. Jó volt látni a gyerekek és a szülők lelkes részvételét. Alkalomról alkalomra növekszik a megjelentek száma. A kezdetben 7 fős mozogni vágyó csapat legutóbb már jóval harminc fő fölé nőtt.

– Szeptember elején első alkalommal szerveztünk a Művelődési ház oktatótermében „sátrazós-ottalvós" bulit a 7-14 éves gyerekeknek „Hagyd Szórakozni Anyut, Aput!" címmel. Huszonegy általános iskolás örülhetett annak, hogy együtt játszhatott velünk. A rendezvényt igyekszünk ezentúl minden hónapban megszervezni, bővíteni. A péntek délutántól szombat délig tartó mókát rengeteg készségfejlesztő játékkal, bátorságpróbával, mesével, párnacsatával, óriás társasjátékkal igyekeztünk feldobni.

Az egyesület saját programjain kívül segít a Művelődési ház által szervezett rendezvények előkészületében, utómunkálataiban is. A közeljövőben megnyitja kapuját az egyesületi klubhelyiség a művelődési ház pincéjében. A tervek között szerepel filmklub, adventi vetítések, zsibvásár. Marton Zsolt, a fiatal csapathoz méltóan így zárta beszámolóját: „Köszönettel tartozom támogatóinknak és egyesületi tagjainknak! Így tovább, hajrá BIHKKE!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!