Bulivan

2010.01.07. 06:30

Visszatér a Stratovarius

Négy évvel legutóbbi magyarországi vendégszereplése után ismét Budapesten ad koncertet a finn Stratovarius. A rövid leállás után ismét aktív zenekar a közelmúltban jelentette meg Polaris című legújabb albumát, amelynek anyagával turnéra is indultak. A magyarországi koncertre január 26-án kerül sor a Petőfi Csarnokban.

Gyuricza Ferenc

Néhány éve még elképzelhetetlennek tűnt, hogy az elmúlt két évtized egyik legsikeresebb heavy metal zenekara, a svéd Stratovarius élőben koncertet adjon. A zenekart ugyanis belső ellentétek jellemezték, amelynek legfőbb előidézője a gitáros, Timo Tolkki volt. A kiváló képességű zenész - aki az 1984-es alapítás után egy évvel csatlakozott a finn együtteshez - először szinte valamennyi társát elmarta maga mellől, hogy az általa vezetett Stratovarius új felállással csúfosat bukjon, majd belátta tévedését, s önként vonult vissza. Ma a Stratovarius-t jórészt azokból a zenészekből áll, akik a ’90-es évtized második felében, illetve a 2000-es évek elején részesei voltak a zenekar legnagyobb sikereinek.

A Stratovarius zenei világa a szimfonikus elemekkel tarkított dallamos power -metal zenéből építkezik. A csapat a legnépszerűbb finn előadók közé tartozik, pályafutásuk során több millió lemezt adtak el. Az együttes története 1984-ig nyúlik vissza, ám akkor még Black Water néven szerepeltek. A kezdeti időszak a saját hangzás keresésével telt, ami számos tagcserével is együtt járt. A zenekar végül Timo Tolkki gitáros belépése után a Stratocaster és a Stradivarius egyfajta kombinációjaként a Stratovarius nevet vette fel, hiszen az új tagnak köszönhetően egyre erőteljesebben jelentkezett zenéjükben a neoklasszikus íz. Ebben az időszakban Tolkki nemcsak fő zeneszerzője, de énekese is volt a zenekarnak.

A zenekar történetében az egyik legjelentősebb változást az először az 1995-ös Fourth Dimension albumon szereplő Timo Kotipelto énekes belépése jelentette. Az említett lemez óriási siker lett, meghozva a világhírt a Stratovarius számára. A Fourth Dimension után csatlakozott a zenekarhoz Yngwie J. Malmsteen mellett hírnevet szerző Jens Johansson billentyűs, valamint Jörg Michael dobos is. Innentől fogva indult el sikertörténetük, lemezről lemezre egyre nagyobb rajongói bázist kialakítva. Ezen időszak alatt maradandó power-metal himnuszokat írtak, s Magyarországra is rendszeresen visszajártak koncertezni. A Stratovarius később többször válságba került, problémáik voltak a kiadókkal, többszöri tagkirúgások nehezítették az életüket, végül Tolkki távozása tette padlóra a zenekart, ám minden esetben talpra tudtak állni.

A végső fordulópontot 2008 májusa jelentette, amikor Timo Tolkki jóváhagyta a Stratovarius további működését, Kotipelto és társai nemcsak a nevet, hanem a korábbi dalok jogait is megkapták. Augusztusra már be is jelentették, hogy a gitáros utóda a fiatal Matias Kupiainen lesz, aki a Solaris című új albumon már meg is csillogtatta tehetségét, a lemez legerősebb dalaiban szerzőként is szerepel. Ezzel az albummal a Stratovarius azt is bebizonyította, hogy Timo Tolkki nélkül is van létjogosultságuk, illetve tudnak remek dalokat.
A januári budapesti koncerten két fiatal zenekar lép fel a Stratovarius előtt. A szintén finn Tracedawn többek között a németországi Wacken Open Air fesztiválon, illetve az Ensiferum zenekarral közös turnéjukon mutatták meg a közönségnek, hogy mesterei a hangszereiknek, de a ciprusi Winter’s Verge is a dallamos power-metal egyik reménységének tekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!