Bulivan

2010.06.27. 06:58

Masters Of Rock - Közép-Európa legnagyobb heavy metal bulija!

Évek óta Csehországban rendezik meg Európa egyik legnagyobb rockzenei fesztiválját. A Masters Of Rock elnevezésű három napos rendezvényen - amelynek Vizovice városában egy hatalmas csarnok ad helyet - a heavy metal stílusának nemzetközi szinten is jól ismert zenekarai lépnek fel.

Gyuricza Ferenc

A Masters Of Rock nagyszerű programjával az elmúlt évek során már-már kultikus hírnévre tett szert. Az elért státuszhoz a földrajzi elhelyezkedés is hozzátartozik, hiszen a fesztivál helyszíne nemcsak a cseh rajongók számára van elérhető közelségben, de a német, az osztrák, a lengyel, a szlovák fanatikusok mellett a rockzene magyarországi hívei is egyre többen vesznek részt az általában július közepén megrendezésre kerülő eseményen.
A Masters Of Rock ez évben július 15-én nyitja kapuit, s négy napon át dübörög a fémzene a csarnokban.

A programra idén sem lehet panasz, hiszen a korábbi évek gyakorlatának megfelelően nemcsak az Európában aktuálisan turnézó zenekarok lépnek fel a rendezvényen, hanem ismét lesznek különleges, másutt egyáltalán nem, vagy csak ritkán látható produkciók. Ez utóbbiak közé tartozik a Nightwish egykori énekesének, Tarja Turunen-nek koncertje, amelyen nemcsak saját együttesen, hanem egy szimfonikus zenekar is közreműködik.



Tarja Turunen hasonló produkciót mutatott be június közepén a Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon, amely fogadtatása és a program alapján is az idei év egyik legizgalmasabb eseménye volt. A csehországi fesztiválon fellép továbbá az a Manowar, amelyet világszerte a power-metal első számú képviselőjének tartanak. Az amerikai rockzenekar 2010 nyarán csak néhány helyszínen lesz látható Európában, s bár tervben volt egy magyarországi koncert is, ám ennek megvalósulásáról egyelőre nincsenek konkrét információk, így az együttes hazai rajongói bizonyára vállalják az utazással való kellemetlenségeket is, csakhogy láthassák kedvencüket.

 

 

A Masters Of Rock fesztiválon a másutt is jól bevált szisztémát alkalmazzák, vagyis két színpadon lépnek fel a közreműködők, így nem lesz beállások miatt üresjárat a koncertek között. A nagyszínpadot a kora délutáni órákban többnyire helyi, azaz többségében cseh, illetve esetenként szlovák zenekarok veszik birtokba, a főműsoridőben azonban egytől-egyik kiváló produkciókra lehet számítani. A kisebb színpadon szinte mindvégig helyi közreműködők játszanak - közöttük egy olyan zenekar, a Symphonity lesz csupán, amely nemzetközi szinten is jegyzett.

A nyitónapon, július 15-én a már említett Tarja Turunen lesz a fő produkció. A nemzetközi előadók közül ugyanezen a napon lép színpadra a dallamos heavy metal német gitárhőse, Axel Rudi Pell, valamint az a svéd Sabaton, amelynek hazánkban is dinamikusan erősödik rajongótábora. A csütörtöki program különlegességeit az amerikai dobos, Mike Terrana fél órás bemutatója jelenti még. A zenész ezen a napon valóban kitesz magáért, hiszen nemcsak az úgynevezett dobklinika idejére lép színpadra, de Axel Rudi Pell és Tarja Turunen zenekarában is játszik. Ugyanezen a napon lesz látható még a K2 projekt is, amelynek vezéregyénisége a Europe zenekar egykori gitárosa, Kee Marcello.

Pénteken már a kora délutáni órákban lehet számítani néhány érdekességre. Ekkor lép színpadra a német Metalforce és a holland Delain, illetve öt órakor kezdi műsorát az európai thrash-metal stílusának egyik meghatározó zenekara, a szintén német Destruction. A második nap fő produkciója a Manowar koncertje lesz, az amerikai zenekar előtt a szintén a tengerentúlról érkező Queensryche - a progresszív power-metal első számú csapata -, valamint a szimfonikus heavy metal egyik holland képviselője, az Epica lép színpadra, míg közvetlenül utánuk az ugyancsak amerikai HolyHell zárja a nap eseményeit.

 



Szombaton már délelőtt fél tízkor felcsendülnek az első hangok, a horvát Rising Dream jóvoltából, őket a svéd Grand Magus követi. A cseh zenekarok után a norvég Communic és a legismertebb lengyel black-metal formáció, az európai és amerikai színtéren egyaránt jegyzett Behemoth következik. A nap esti kínálata ugyancsak elismerésre méltó, hiszen a főzenekar az a német Gamma Ray lesz, amelynek vezéregyénisége, a gitáros-énekes Kai Hansen, az európai power-speed irányzat megteremtője. Közvetlenül előttük a kanadai Annihilator mutatja be programját, de ezen a napon lesz látható a szintén a power-metal műfajában tevékenykedő német Primal Fear, valamint a svéd Bloodbound is.

A zárónap leglátványosabb produkciójának a finn Lordi produkciója ígérkezik, a dallamos rockzenét játszó formáció tagjai maszkokban, szörnyeknek álcázva mutatják be dalaikat, melyek közül a legismertebb a Hard Rock Hallelujah, amivel néhány éve megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált is. Szintén a zárónapon lesz látható a hamvaiból ismét feltámadó német Accept - amely új énekessel, valamint új nagylemezzel száll ismét ringbe -, valamint az Unisonic nevű formáció, melynek élén Michael Kiske, a Helloween egykori énekese áll. A fentieken túl a vasárnapi programban kapott helyet még többek között a német metal-királynő, Doro, a gótikus rockzene teátrális svájci formációja, a Lacrimosa, de ezen a napon a nemzetközi lista is tovább teljesedik, hiszen Libanonból a Kimaera, valamint Oroszországból a Rhemorha is ekkor kap lehetőséget a bemutatkozásra.

 

 

A Masters Of Rock szervezői nemcsak kiváló koncertekkel kívánják a fesztiválra látogatókat kiszolgálni, hanem arra is ügyelnek, hogy a külföldi zenekarok és az ismertebb cseh produkciók tagjai közönségtalálkozókon vegyenek részt vagy dedikálásokat tartsanak, a négy nap alatt erre mintegy negyven közreműködő vállalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!