Bulivan

2011.06.27. 14:32

VOLT 2011: kedden indul az őrület

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés kíséri az idei, 19. VOLT Fesztivált, amely június 28-tól július 2-ig várja vendégeit Sopronba. A világsztárok tömegét - mások mellett Moby-t, a 30 Seconds To Mars-t, a My Chemical Romance-t, a SUM41-t, a Pendulumot és Paul Kalkbrennert - felvonultató esemény egyben az Európai Unió Tanácsának Magyar Elnöksége hivatalos záróbulija is.

Vas Népe

A VOLT szervezői ebből az apropóból igazán sokszínű programkínálatot állítottak össze, amely keretében 27 tagállam fesztiválozóinak részvételével Európa Kemping, Európa Színpad, European Gipsy Rocks! fesztivál, HungariKult kiállítás, Európa Konyha, Európa Sátor is várja a résztvevőket.

Annak érdekében, hogy a kiskorúak még nagyobb biztonságban fesztiválozhassanak, a 18 év feletti fesztiválozók a bejáratnál külön karszalagot kapnak, alkoholos italt csak ennek birtokában lehet vásárolni a VOLTon. A szervezők a tavalyinál is több, 90.000 vendéget várnak a Hűség Városába.

Az idei évben 19. alkalommal jelentkező VOLT szervezői 2010-ben úgy döntöttek, megjelenésében és tartalmilag is megújul az idei fesztivál. A helyszínnel kapcsolatos látványos fejlesztések mellett a programstruktúra is változik.

 

 

Naponta több világsztár is megfordul június 29-től Sopronban. Sokak örömére fellép a My Chemical Romance, a Thirty Seconds to Mars, a Sum 41, Moby, a Pendulum, a Primus, a House of Pain, Paul Kalkbrenner, a The Ting Tings, Dub FX, a Nouvelle Vague, a Crookers és még nagyon sokan, megannyi helyszínen.

A színvonalas koncertdömpinget a jelek szerint értékeli a közönség: mára szinte képtelenség szállást találni Sopronban, és az elővételben megvásárolt bérletek száma is jelentősen nőtt. A hazai kínálatban szinte kivétel nélkül minden, igazán népszerű produkció megtalálható.

 

 

Idén újra a VOLT színpadán játszik majd a Hiperkarma és az Európa Kiadó is. Természetesen lesznek gyerekprogramok, színház, civil szervezetek és beszélgetős helyszínek is a VOLT-on.

 

 

A szervezők fokozott figyelmet fordítanak a jelenlévők biztonságára is. A kiskorúak védelmére vezetik be azt a karszalagot, amelyet minden 18 év feletti fesztiválozónak viselnie kell ahhoz, hogy a fesztivál területén alkoholtartalmú italt vásárolhasson.

 

 

Ugyancsak a VOLT-on debütál a Fesztiválkártya, amely a készpénzes vásárlás helyett egy gyorsabb, biztonságosabb, kényelmesebb, idehaza egyedinek számító rendszer.

Európába jöttünk

Az Európai Unió Tanácsának Magyar Elnöksége hivatalos záróbulijaként ezúttal a VOLT is Európa színeibe öltözik. Az Európa Kemping minden bizonnyal a legszínesebb “fesztivál a fesztiválban”. A szervezők 27 tagállamból többszáz fesztiválozót hívtak meg Sopronba, a 18-25 év közötti fiatalok öt napon át a kemping területén laknak majd, őket magyar fiatalokból verbuválódott mentorok kalauzolják Sopronban és környékén, valamint a fesztiválon. A kivétel nélkül amatőr zenészekből álló meghívottak arra vállalkoztak, hogy az Európa Színpadon mutatnak majd be az országukra jellemző zenei produkciókat, a VOLT utolsó napjára pedig egy közös gálaműsort állítanak össze.

 

 

A VOLT nyitónapján – június 29-én – “European Gipsy Rocks!” címmel igazán neves hazai- és világsztár produkciók adnak koncertet, több színpadon. Fellép többek között Emir Kusturica és a no Smoking Orchestra (SRB), az Asian dub Foundation, a !DelaDap (A, Cz, H), a Figli Di Madre Ignota (I) a Lo’Jo (F), a Mahala Rai Banda (RO), a Gipsy.Cz (CZ), a Riva Starr (UK), valamint a Parno Graszt, a Romano Drom és a Szilvási Gipsy Folk Band.

Erre a négy és fél napra épül fel az Európa Konyha, ahol a kontinens gasztronómiai kínálatával igazán egyedülálló körülmények között találkozhatnak a résztvevők, a Magyar Konyhában pedig ismert magyar sztár séfek bográcsban készítenek ételeket.

 

 

A VOLT-on kerül először bemutatásra a “HungaryKult TOP 20” címre keresztelt kiállítás. Több tízezer fiatalt arra buzdítottak a VOLT szervezői, hogy ajánlásaikkal, szavazataikkal mondják el, milyennek látják ők Magyarországot, melyek azok a “fiatalos hungarikumok”, amelyek jól jellemzik 2011-ben hazánkat. Az internetes szavazás során első 20 helyen végzett ételekról-italokról, tárgyakról, helyekről és személyekről ismert közéleti személyiségek írták le személyes kötődésüket. A teljes lista – a Magyar Turizmus Zrt. támogatásával – csak a helyszínen lesz látható, de annyi már most tudható, hogy első helyen a pálinka végzett.

Új, rendkívül tartalmas programkínálatú helyszín lesz az idei VOLT-on az Új Széchenyi Terv Sátor és az Európa Sátor, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyszíne. Mindkét helyen naponta számos előadás, beszélgetés, filmvetítés résztvevői lehetnek a VOLT vendégei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!