Bulivan

2012.10.24. 19:36

Eurovíziós Dalfesztivál: indul a magyar verseny

Idén is egy nemzeti dalversenyen választják ki azt a dalt, amely Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon képviseli - közölte a közmédia szerdán. A viadalt 2013 májusában Svédországban, Malmőben rendezik.

MTI

"A dalválasztó legfontosabb célja, hogy új, igényes és minőségi magyar dalok szülessenek. A Dal című többfordulós élő show-műsor idei sikere megmutatta, hogy kevésbé ismert együttesek, előadók és szerzők is országosan ismertté válhatnak, és esélyt kaphatnak a nemzetközi megmérettetésre. A februári magyar döntőben rekordszámú, mintegy 2,5 millió néző látta a Compact Disco győzelmét" - szerepel a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és az MTV közleményében.

Az elektronikus zenét játszó csapat májusban bejutott a bakui döntőbe, ahol végül a 24. helyen végzett Sound of Our Hearts című dalával.

A Dal című produkcióval a közmédia élő műsorban keresi a malmői 58. Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulóját. A produkció elődöntőiben és döntőjében Rákay Philip, az M1/M2 intendánsa, Csiszár Jenő rádiós műsorvezető, Walkó Csaba, a Compact Disco énekese és Rakonczai Viktor zeneszerző mellé egy ötödik tagot, egy meglepetés hölgyet választ a zsűribe az MTV és az MTVA. A jövő májusi malmői Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőit és döntőjét az M1 élőben közvetíti.

A jelentkezők pályaműveikkel december 20-ig nevezhetnek az MTV és az MTVA pályázati felhívására. A határidőig beérkezett, a feltételeknek megfelelő versenydalok közül az előzsűri választja ki azokat, amelyek az élőben sugárzott nemzeti elődöntőkön versenyezhetnek. Az elődöntők legjobbjait a szakmai zsűri és a közönség választja ki, ezek kerülhetnek a döntőbe, ahol eldől, melyik dal képviseli Magyarországot 2013-ban Malmőben.

A pályázati feltételek között szerepel, hogy a benevezett szám (dalszöveg és zene) nem kerülhetett kereskedelmi forgalomba, illetve nem hangozhatott el nyilvános előadás keretében 2012. szeptember 1. előtt. A dal maximális időtartama három perc, az Eurovíziós Dalfesztiválon résztvevő művészeknek 2013 májusáig, az első malmői elődöntőig be kell tölteniük 16. életévüket.

A résztvevő műsorszolgáltatók (Magyarországon az MTV, valamint médiaszolgáltatója, az MTVA) dönthetik el, hogy előadóművészük az Eurovíziós Dalfesztivál malmői döntőjében milyen nyelven énekel. A Dal című hazai dalválasztó műsorfolyamban kizárólag magyar nyelven énekelt dalok szerepelhetnek; a versenyzők a magyar mellett angol nyelvű változatot is leadhatnak a dalokból. A színpadon az előadás kizárólag félplaybackben történhet, tehát csak az énekhang élő, a zenei kíséret minden esetben felvételről szól. Hangszerek csak díszletként használhatók, nem szólhatnak élőben. A versenyre kijutó dallal kapcsolatos átruházható kiadói és előadói jogok vonatkozásában az MTV és az MTVA különszerződést köt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségével (EBU).

A pályázathoz csatolni kell a hangzóanyagot CD-n vagy DVD-n, az előadóról és szerzőről készült, sajtófelhasználásra alkalmas fotókat CD-n vagy DVD-n, valamint az előadók magyar és angol nyelvű szakmai életrajzát, a dalszöveget írásban, videoklipet, ha már van, írásos nyilatkozatot arról, hogy a pályázati feltételeket ismeri és elfogadja, annak mindenben megfelel.

A dokumentumokat, illetve adathordozókat egy zárt borítékban ajánlott levélként kell postára adni. A pályázatok beérkezési határideje 2012. december 20., csütörtök éjfél. A pályázatokat a következő címre várják: Eurovíziós Dalfesztivál, MTVA, 1037 Budapest, Kunigunda útja 64.

Az MTV és az MTVA tavaly meghirdetett nemzeti versenyébe 170 pályázó összesen 202 dalt küldött, közülük húszan jutottak a végső szakaszba. A nyolcas finálé mezőnye két elődöntő után alakult ki. Idén 42 ország vett részt az EBU által szervezett versenyen. A dalfesztivált jövőre azért rendezik Malmőben, mert idén Bakuban a svéd énekesnő, Loreen nyert Euphoria című dalával.

 Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jeney Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal 1994-ben negyedik lett Dublinban. Eddig 26 ország győzött az Eurovíziós Dalfesztiválok történetében, a legtöbb győzelem - hét - az íreké. A dalfesztivál eddigi győztesei között számos akkori vagy későbbi világsztár volt, köztük az olasz Gigliola Cinquetti (1964), a luxemburgi France Gall (1965), az osztrák Udo Jürgens (1966), a brit Lulu (1969), a svéd ABBA (1974), az ír Johnny Logan (1980, 1987), svájci színekben a kanadai Céline Dion (1988), az olasz Toto Cutugno (1990) vagy a brit Katrina and the Waves (1997).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!