Bulivan

2013.07.20. 19:09

Alterkodás a Rábánál

Kedves, aranyos és szerethető a közönsége a negyedik AlteRába fesztiválnak, amely szerdán startolt a rendhagyó nulladik nappal, s egészen vasárnap éjszakáig tart, mondja Hegedűs László ’Hege’ főszervező. A közönség pedig nem véletlenül hálás, a profi szervezésért, a kivitelezéséért és a kedvenc zenekarokért jár a köszönet.

Ambrózai Zsuzsanna

Idén is hihetetlenül színes az AlteRába fesztivál felhozatala, amelyet negyedik alkalommal rendeznek meg Körmenden, a Rába-parton. Már a nulladik naptól kezdődően érkeztek a sátorozó fesztivállakók, akiknek a szervezők rendhagyó koncertekkel készültek szerda estére.

A fellépők tekintetében senkinek sem lehet oka panaszra. Már csak ezért sem, mert, ahogy Hegedűs László ’Hege’ mondja, a fesztivál nem nekünk, hanem a közönségnek készül, értük van, nekik, kell, hogy tetsszen a felhozatal. Éppen ezért idén is igyekeztek maximálisan kielégíteni a közönség igényét – szavazni lehetett a fesztivál előtt, kit szeretnének látni a színpadon a négy nap alatt. Így került be a programba a Punnany Massif zenekar, a Magna Cum Laude, vagy éppen a Supernem. Hege azt mondja, kicsit féltek, hogy a populárisabb irányvonal mit eredményez majd, de utólag elmondható, csak pozitív dolgokat hozott magával.

(Fotó: Szendi Péter)

- Sokféle a közönségünk, s az igényeket ki kell elégíteni. Nem magunknak, nekik szervezzük a fesztivált. Azt kell mondanom, nem csak a közönség, hanem a zenekarok részéről is pozitív visszajelzéseket kapunk. Azt mondják, szeretnek hozzánk lejárni, mert viszonylag családias a légkör. Nagy fesztivál vagyunk kis helyszínen, s éppen a közvetlenség, az optimalizált létszám teszi lehetővé, hogy ez a közvetlenség kialakuljon. A zenészek elérhetőek a közönségnek, s ez fordítva is igaz. Nagyszerű érzés látni, hogy egy-egy koncert után nem a tolakodás a jellemző, nem az "arcba-mászás", hanem a zenészek és a közönség beszélgetnek, iszogatnak, jól érzik magukat - mondja a főszervező.

A fesztivál egyébként nem csak Vas megyében ismert és híres, sokan jönnek az ország különböző pontjairól, van pesti bázis, de most már elmondható, hogy felvidéki és ausztriai is.

- Szerencsére nagyon sokan ismernek és szeretnek bennünket, persze ezért jócskán meg kellett és meg kell minden egyes alkalommal dolgozni. Egy felmérés alapján benne vagyunk az ország 12 legjobb fesztiválja között. És ezt nem én mondtam – teszi hozzá nevetve.

A nevetés és jókedv egyébként is uralkodó hangulati elem a fesztiválon. Aki kilátogat, vélhetően jól érzi magát, unatkozni pedig igencsak elfelejt. A szervezők idén a kisszínpad funkcióját is átalakították. Azt mondják, a tapasztalat sajnos az volt, hogy bármennyire is szerettek volna a kis- és feltörekvő zenekaroknak lehetőséget biztosítani a játékra, s mondjuk a nagy nevek előtt, délutántól kezdődően már játszhattak, sajnos a közönség nem igazán mozgolódott.

Idén máshogy alakították a dolgokat a szervezők. A koncertek késő délután kezdődnek, rögtön a "nagy nevekkel", s a két zenekar beállása között kap fontos szerepet a kis színpad, illetve a zenekarok: akkor játszhatnak 20-30 perces blokkokat. Így naponta akár 3-5 alkalommal is színpadra állhatnak, ami nekik is jó és a közönségnek. Csütörtökön a helyi illetékességű Karak zenekar játszott, a közönség nem akarta elengedni őket. De nem ők az egyetlen csapat, amely így járt. A P.A.S.O. a csütörtök estét zárta, vagyis csak zárta volna (időben), ha a közönség engedte volna őket lejönni a színpadról. Igazi örömzenélésnek lehettek szem- és fültanúi a jelenlévők, a kilencven perces blokk helyett majdnem két és fél órán keresztül játszottak.

A fesztiválnak a fellépő sztárzenészek mellett más fontos és kiemelt vendége is van: senki se lepődjön meg, ha szembejön vele Darth Vader, maszkban, köpenyben, teljes felszerelésben, nem az alkohol, s nem is a hőség játszik a képzeletével.

S ha már a hőség szóba került, megkérdeztük Hegét, rendelt-e esőt a hétvégére? Mosolygott, majd azt mondta, évek óta a száraz és jó meleg időért esdekel, hát most megkapták.

– Végre összejött, úgy látszik, bár azért egy kiadós zápor jól jött volna, mert a porral bizony nem számoltunk, de ennyi. Szerencsére idén gumicsizmára nem nagyon volt szükségünk.

Nem csak gumicsizmára, de szerencsére sem rendőri, sem orvosi beavatkozásra sem volt ezidáig szükség. Utóbbinál igaz el kell mondani, egy esetben volt szükség ragtapaszra, ugyanis az egyik kempingező hölgy elvágta a kezét. Hege azt mondja, ez azért is van így, mert nagyon odafigyelnek a részletekre, arra, hogy minden előírást és szabályt betartsanak, illetve az ellenőrzések is folyamatosak.

A szervezésben egyébként számtalan ember segédkezik, mindenki fontos szerepet vállal abban, hogy sikeresek lehessenek, de a felelősség a főszervezőé. Hege azt mondja, ennek ez a módja, s rögtön hárít is, s hozzáteszi, nagyon sok mindenkinek tartoznak köszönettel, a városlakóktól kezdve a támogatókon keresztül a hang-és fénytechnikáig, s kiemeli a kemping üzemeltetőjét, a városgondnokságot, akik maximálisan segítettek, mellettük álltak, támogatták a fesztivált.

Aki kedvet érez, még vasárnap kilátogathat a Rába-partra, ugyanis a fesztivál utolsó napján is jobbnál jobb fellépők színesítik az estét: koncertezik a ZPZ, a Zorall, az Alvin és a Mókusok, a Depresszió, az Ossian és az Auróra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!