Hangfoglaló

2017.11.02. 21:43

Hangfoglaló – Induló előadók és a könnyűzenei játszóhelyek támogatásáról is döntöttek

BUDAPEST Közel három és fél éves sikeres működés után új néven folytatódik a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja. A névváltozással együtt a célok is bővülnek.

Gyuricza Ferenc

A Nemzeti Kulturális Alap a a jövőben mint Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Program (rövid nevén Hangfoglaló Program) viszi tovább azon projekteket, amelyek a múltban a Cseh Tamás nevét viselő programhoz kapcsolódtak. Ez a névváltoztatás a korábbi nyertes pályázatokat nem érinti, így a 2017. október 6. előtti döntések után megvalósuló pályázatok, valamint a hozzájuk kapcsolódó programok továbbra is a régi néven futnak tovább. Az új pályázatokat viszont már a Hangfoglaló Program keretében hirdeti meg az NKA.

Az új elnevezésű program első nyilvános eseményére az elmúlt héten került sor Budapesten, az A38 Hajón. Ott hirdették ki többek között az induló előadói alprogram, valamint a klubokat támogató alprogram nyerteseit is.

Előbbi révén húsz tehetséges előadó kap egyenként kétmillió forintos támogatást minimum öt új dal professzionális körülmények közti rögzítésére, egy hanghordozó fizikai megjelentetésére, egy video-klip elkészítésére, promócióra, továbbá lemezbemutató koncert megrendezésére. A nyertesek névsora: Red Swamp, Freakin Disco, Platon Karataev, Meg Egy Cukorka, Ham Ko Ham, Dungaree, The Bluebay Foxes, EPMK, The Mabon Dawud Republic, Shaibo, Papaver Cousins, Keresztkérdés, Azur, Telma Lincoln & Minimyst, Sin Seekas, The Beans, SONYA, I Am Soyuz, Idegen, valamint Aurevoir.

A pályázat kapcsán Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program végrehajtásáért felelős kollégium vezetője elmondta: mindig az induló előadói alprog-ram iránt mutatkozik a legnagyobb érdeklődés, ezúttal 317 zenekar vagy szólista jelentkezett, közülük 84 előadó kapott meghívást az A38 Hajón lezajlott meghallgatásra.

Az úgynevezett klubtámogatói alprogram nyertesei között ezúttal 195 millió forintot osztottak szét. A fővárosban, a vidéki településeken, valamint a határon túli magyar területeken működő könnyűzenei színterek olyan belépőjegyes koncertekre nyertek támogatást, ahol élőben lesznek hallhatók magyar formációk. Az elnyert támogatási összegek nagyobbik részét a zenekarok fellépti díjára, kisebb hányadát az adott koncertek promóciójára költheti el a 88 kedvezményezett pályázó.

A nyugat-dunántúli térségben 13 klub vagy egyéb koncerthelyszín került a nyertesek közé. Zalából a zalaegerszegi Atlantis Music Club, a PopUp Café és a Keresztury VMK, továbbá a hévízi városháza konferenciaterme, illetve a Kanizsai Jazz Klub is.

A vasi nyertesek között van a szombathelyi Végállomás, valamint az Agora – Művelődési és Sportház, továbbá a sárvári művelődési központ, mely elsősorban a Nádasdy-vár pinceklubja zenei programjainak finanszírozására kívánja majd az így elnyert összeget fordítani.

A támogatói program folytatásaként hamarosan (Bajnai Zsolt szerint várhatóan még ebben a hónapban) döntés születik az előadói alprogram pályázatáról, és szintén novemberben tervezik a nemzetközi és a médiatámogatási alprogram pályázati felhívásait közzétenni, utóbbiakról már csak jövőre döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!