Bulivan

2009.10.10. 11:00

Így lehet bekerülni az MR2 Petőfi Rádióba

MC Pita Ramos ragga énekes egy filmből választott művésznevet, Petőfi kurta kocsmájára énekel, és még mindig nincs menedzsere. Első stúdiófelvételét elpostázta az MR2 Petőfinek, meglepődött, hogy visszaírtak. Interjú.

zaol.hu

Az MR2 Petőfi Rádióban sokszor hallható egy 23 éves fiú különleges, érces hangja. Vogel Ádám alias MC Pita Ramos a pécsi egyetemen tanul német szakfordítást, s emellett ragga énekes is. Hogy miképp lesz az emberből ragga énekes, MC, arról Ádámot kérdeztük.

Hogyan lesz az emberből ragga énekes? Honnan jön ez az egész stílus, érzés?
- Nagyon sok rap zenét hallgattam, s egy idő után úgy éreztem, hogy csak a „rap” kezd monotonná válni. Egyszer külföldi beatboxos barátaimmal rappeltem Németországban, s akkor éreztem, hogy lehet erre dallamosabban, más hangon is szövegelni. Végül is így kezdődött. Azóta megtaláltam ebben a boldogságom, e zene hallatán megnyugszom, de ha kell, akkor pont ettől kelek ki magamból. A ragga és a rap közel áll egymáshoz, így nem kellett elszakadnom a raptől. A ragga valamiféle új szint visz a zenémbe, és így lesz egyedi.

Mikor és hogyan kezdted el az éneklést?
- Egész életemet végigkísérte a zene. Voltam zeneiskolás, gitároztam, de az annyira nem ment. Emellett énekeltem is, s végül e műfajban találtam meg amit kerestem. A szobámban énekelgettem otthon, majd másfél éve feltettem a youtube-ra az első videóimat.

Mik voltak a kezdeti nehézségek és mik a jelenlegiek?
- Kezdetben nem nagyon tudtam kihez fordulni tanácsokért. Nem tudtam merre induljak el, mit hogyan csináljak, hogyan fejlesszem magam stb. Magam tapostam, és taposom jelenleg is az ösvényt, de büszke is vagyok rá, hogy egymagam csinálom a dolgokat. Egymagam értem el azt, hogy az MR2 Petőfi Rádió játssza a dalaimat. Nem kellett hozzá hátszél. Viszont egyedül reklámozni, promóciózni magam nagyon-nagyon nehéz. A színpadi produkciónk is kész van (barátommal Dózival), viszont még nincs manager/szervező mögöttünk, aki egyengetné az utunkat. Remélem ennek ellenére sok helyen fogunk fellépni, s egyre többen ismerik meg a zenénket.

Honnan jönnek a zenék és a szövegek?
- A szövegeket saját magam írom, ez ebben a műfajban nagyon fontos. Az ember saját maga alakítja itt ki a stílusát, ezáltal válik valaki egyedivé. Vannak feldolgozásaim is, például nem olyan régen Petőfi Sándor egy versét dolgoztuk fel. Ez a Falu végén kurta kocsma vers, amibe raktunk egy refrént és Dózi megtoldotta még 16 sorral. Mi megmutatjuk, hogy számunkra ez mit jelent, mit vált ki belőlünk. A zenei alapokat egyelőre nem én csinálom, ebben a stílusban nem gond, ha más alapjaira szövegelsz, ez elfogadott.

Két dalod is hallható az MR2-n, hogyan sikerült bejuttatni a zenéidet? Milyen volt hallani magad az éterben?
- Nagyon jó érzés amikor azt mondják, hogy hallottak a rádióban. Ettől boldog leszek és a körülöttem lévők is azok. Első stúdiós felvételemet elküldtem az MR2 Petőfinek, gondoltam szerencsét próbálok, veszteni valóm nem volt. Visszajeleztek - amin nagyon meglepődtem és örültem is -  , azt írták, hogy tetszik nekik, és nyugodtan küldjek még zenét, ha van. Azóta két dalomat is játssza a rádió. Remélem hogy az újabb zenéim is bekerülnek a repertoárba. Nagyon sokat köszönhetek az MR2-nek. A rádión keresztül olyan helyekre jut el a zeném, ahova önerőből nem sikerülne. Nagyon boldog vagyok, hogy a neves előadók mellett én is lehetőséget kaptam.

Milyen sűrűn léptek fel, van úgy, hogy a közönség már ismerősként fogad?
- Legutóbb a Szántó napokon léptünk fel Dózival Pécsett, a Ladánybene27 előtt. Úgy érzem nagyon jóra sikeredett a koncert. A visszajelzések szerint egyre jobb amit csinálunk, egyre többen hallgatnak és ez nagyon jó érzés. Ezért is érdemes ezt csinálni, a közönségért.

Szeretnék egyre több fellépést, nagyobb hallgatótábort, és színvonalasabb zenéket, hogy úgy csináljam, mint a nagyok. A kitartásom végtelen, a sok munka idővel meghozza gyümölcsét.

 És végül a bonusz-kérdés: Honnan jött az MC Pita Ramos név?
- A kedvenc filmem a tűzben edzett férfi. A film egyik főszerepelőjének neve Lupita Ramos. Innen jött a név: MC Pita Ramos. Azért választottam, mert ez a spanyolos hangzású név nagyon tetszett. A film durva és szomorú, de nagyon szép történet, sok mondanivalóval, ezért is esett erre a névre a választás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!