Bulivan

2010.09.27. 07:44

Tizenötödik stúdióalbumát rögzítette az R.E.M.

Az idén 30 éves amerikai rockzenekar új lemeze a tervek szerint jövő tavasszal jelenik meg. Az új anyagot Jacknife Lee producer bevonásával készítette el a zenekar.

MTI

Michael Stipe énekes, Peter Buck gitáros és Mike Mills basszusgitáros az új anyagot Jacknife Lee Grammy-díjas producer bevonásával rögzítette. Ő volt a csapat előző albuma, a kritika és a közönség által egyaránt jól fogadott Accelerate (2008) producere is, korábban pedig olyan nagyágyúkkal dolgozott együtt, mint a U2, a Snow Patrol, a Hives, a Kasabian, az Editors, Aqualung vagy a Bloc Party - tájékoztatta a Magneoton/Warner az MTI-t.

Az R.E.M. a New Orleans-i Music Shedben, valamint a híres berlini Hansa Stúdióban vette fel az új lemezt; a Hansában készült egykor David Bowie Heroes, a U2 Achtung Baby vagy Iggy Pop Lust For Life című klasszikusa is.
   
Bár a Rolling Stone című amerikai magazin szerint már 1983-ban a Georgia államból, Athensből indult R.E.M.-é volt az év albuma (Murmur) és hírük gyorsan eljutott Európába, a világsztár státuszt, a stadionokat megtöltő turnét hetedik stúdiólemezük, az Out of Time hozta meg 1991-ben, rajta olyan slágerekkel, mint a Losing My Religion, a Shiny Happy People, a Near Wild Heaven és a Radio Song. Az Out of Time a brit és az amerikai albumlistát is vezette, akárcsak az egy évvel később kiadott Automatic For The People, rajta a Drive és a Man On The Moon.

A kilencvenes évek közepétől kiadott lemezeik a kísérletezés útját járták. A Monster (1994) a csapat keményebb, nyersebb oldalát mutatta meg, a New Adventures In Hi-Fi (1996) csendesebb, lassabb.
   
A zenekart sokan már leírták, "eltemették", miután az 1998-ban megjelent Up, a három évvel későbbi Reveal, valamint az Around The Sun (2004) című album gyakorlatilag egyaránt bukás volt. Az R.E.M. azonban összeszedte magát, és a 2008-ban kiadott Accelerate hangzása újra friss, rockos volt, a számok gyorsak, lüktetőek, és nyoma veszett Michael Stipe énekes-szövegíró korábbi depressziós szövegeinek.

A Sziget fesztivál közönsége két évvel ezelőtt ezt személyesen is megtapasztalhatta, hiszen egy jókedvű, mosolygós Michael Stipe vezetésével az R.E.M. a legjobb formájában lépett fel Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!