nem alkudoznak

2018.01.09. 09:05

A Radiohead azzal vádolja Lana del Rey énekesnőt, hogy ellopta kultikus dalát (SZAVAZHAT, IGAZUK VAN-E)

A brit rockzenekar be is perelte az amerikai énekesnőt, a bevételek 100 százalékát akarja.

A Radiohead szerint Lana Del Rey ellopta kultikus dalát, a Creepet, amelyet legújabb albumának utolsó dalához a Get Free című számához használt fel. A dal kezdete kísértetiesen hasonlít a Creep indító gitárakkordjaihoz.

A plágiumperről a The Sun című brit bulvárlap írt, és az értesülést az énekesnő vasárnap a Twitteren megerősítette.

Bár Lana Del Rey tagadja, hogy a Creepből merített volna ihletet a Get Free-hez, kompromisszumként felajánlotta a dal bevételeinek 40 százalékát, a brit együttes a zeneszám egészét a sajátjának tekinti és így a bevételek 100 százalékát akarja.

A Radiohead ügyvédjei hajthatatlannak mutatkoztak, így bíróságon rendezzük az ügyet – közölte az énekesnő.

A két dal hasonlóságának kérdését az internet népe annyira komolyan vette, hogy már el is készültek azok a hangmontázsok, amelyek a két dal rokonságát bárki számára hallhatóvá teszik. Aki kíváncsi, hogy maga is felfedezni véli-e a két alkotás között a dallamtapadást, az az alábbi videót megnézve, meghallgatva maga is a végére járhat ennek a dilemmának.

A Creep volt a Radiohead első kislemeze 1992-ben, és az oxfordi gyökerű zenekar karrierjének indulásának kezdete. A banda időközben stílust váltott, és már csak ritkán játssza koncerten a Creepet.

Borítófotó: Lana Del Rey amerikai énekes-dalszerző a 66. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál megnyitóján, A nagy Gatsby című film vetítése előtt 2013. május 15-én. Lana Del Rey írta a film Young and Beautiful című betétdalát. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

[eweb-voting id="2217031"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!