veszélyes

2020.12.23. 11:50

Aggasztó: a vírus új változatát könnyebben kapják el a gyerekek

Az elsőként Nagy-Britanniában felfedezett új vírusmutáció fertőzőbb lehet a gyermekek számára, mint a korábbi változatok.

Forrás: Shutterstock

Vannak arra utaló jelek, hogy a koronavírus új mutációja könnyebben fertőzi meg a gyerekeket, mint az eredetileg ismert

– ezt állítja Neil Ferguson, a londoni Imperial College, a brit kormány légúti vírusokkal kapcsolatos tanácsadó csoportjának tagja. Hozzátette: A pontos mechanizmus még mindig nem világos, de minden jel erre utal – írja a Ripost.

Ferguson kollégája, Wendy Barclay szerint a gyerekek ugyanolyan fogékonyak lehetnek erre a vírusra, mint a felnőttek. Azt azonban még túlságosan korai lenne megnevezni, hogy mely korcsoportot érinti különösen a Covid–19 új változatára. Ehhez még további vizsgálatok szükségesek.

A koronavírus új változatát az Egyesült Királyság mellett Ausztráliában, Izlandon, Olaszországban, Hollandiában és Dániában is megtalálták már

– jelentette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koronavírus-szakértője, Maria van Kerkhove. A WHO szakembere szerint a Nagy-Britanniában felfedezett új vírusváltozat elterjedése még nem került ki a hatóságok ellenőrzése alól, egyelőre nyomon tudják követni az új vírustörzs útját.

Még akkor is, ha a vírus most egy kicsit hatékonyabban terjed, megállítható

– ezt már a WHO veszélyhelyzeti igazgatója, Michael Ryan nyilatkozta. Ryan további intézkedéseket szorgalmazott az új mutáció megfékezése érdekében. Boris Johnson brit miniszterelnök a hétvégén beszélt először a Délkelet-Angliában elsőként kimutatott mutációról.

A brit kormányfő akkor úgy fogalmazott, hogy akár 70 százalékkal fertőzőbb is lehet az új változat az eredetihez képest. A bejelentést követően több ország – köztük Magyarország – is úgy döntött, hogy nem fogadnak Nagy-Britanniából induló repülőgépeket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!