Ország-világ

2021.02.08. 09:30

Drámai vallomás: ő azonosította az első európai koronavírusos beteget

Tavaly február 20-án diagnosztizálta az első koronavírusos beteget a lombardiai Codogno kórházában Annalisa Malara aneszteziológus.

Annalisa Malara soha nem fogja elfelejteni, ami a tizenötezer lakosú Codogno kórházában azon a februári reggelen történt.

„Súlyos állapotban intenzív osztályra került egy életerős 38 éves férfi, akinek kezdeti tüdőgyulladása harminchat óra leforgása alatt kétoldalúvá vált. Egyértelmű volt, hogy vírussal állunk szemben, mégsem gondoltunk azonnal az új koronavírusra”

– idézte fel Malara az MTI-nek a Ripost szerint.

A beteget lélegeztetőgépre kapcsolták. Később kiderült, hogy a férfi három héttel korábban egy Kínából visszatérő kollégával vacsorázott. Akkor még nem tesztelték rögtön, ugyanis az akkor érvényes protokoll szerint csak a közép-kínai Hupej tartományból érkezőket kellett tesztelni, vagy azokat, akik fertőzött személlyel voltak kapcsolatban.

Az aneszteziológus aztán mégis elvégezte a tesztet, így azonosította az első beteget Európának azon a részén, ahol senki sem várta.

Codognóban meghúzták az európai vészharangot, jelezve, hogy a betegség megérkezett.

Karantén alá helyezték a várost

„Senki sem gondolta, hogy a vírus köztünk van. Beleborzadok, ha arra gondolok, hogy az első beteget szájmaszk nélkül vizsgáltam meg, azóta viszont le sem vettem többé” – tette hozzá. Megjegyezte, az első betegnél még azt sem tudták hirtelen, hogy milyen gyógyszerrel kezeljék. A beteget elszigetelték, a kórházat lezárták, az összes pácienst és egészségügyi dolgozót elkezdték tesztelni. Codogno polgármestere február 21-én elrendelte a város üzleteinek, éttermeinek, iskoláinak lezárását. Február 22-én Codognót és a térség további tíz városát karantén alá helyezték.

Az első beteg azóta már jól ismert, neve Mattia Maestri volt, akinek várandós felsége és több családtagja is megbetegedett, édesapja meghalt a járványban. A férfi három hetet töltött intenzív osztályon. Nem szívesen nyilatkozik, de Malara doktornővel azóta is tartja a kapcsolatot.

Éjjel-nappal dolgozott

Az orvosnő a járvány első hónapjaiban csak akkor nem dolgozott, amikor evett és aludt. Amikor néha hazament, a lábtörlőn talált élelmiszercsomagot, a szomszédok tették oda, mert tudták, nincs ideje bevásárolni sem. Bevallotta, csodával határosnak tartja, hogy egy éve a járványosztályokon dolgozik, de nem kapta el a fertőzést. Az elsők között oltották be.

Lombardiában több száz orvos halt meg, főleg háziorvosok, de az egészségügyben dolgozók családtagjai is. Arra a kérdésre, hogy miért volt magas a halottak száma az orvosok között a második hullámban is, amikor már felkészültebbek voltak, Malara úgy válaszolt, hogy egy év megfeszített munka kimerítette az egészségügyi dolgozókat testben és lélekben is, ezért csökkent a személyes biztonságukra fordított figyelmük.

„Mindennap a betegségtől való félelemmel indulok munkába. Az orvosi munka is teljesen megváltozott, hiszen órákat töltünk védőruhában, arcunkra szorított maszkkal, ami még inkább növeli a nehéz munkánkat kísérő stresszt”

– mondta.

A vírus átírta az életüket

„Felborult a világunk, semmi sem olyan már, mint régen. Én is szeretnék már újra tervezni, vakációzni, elmenni a tengerre a barátaimmal, átölelni az embereket” – mondta Annalisa Malara, akit októberben az államfő az Olasz Köztársasági Érdemrend Lovagja címmel tüntetett ki, és jelenleg a milánói vásártéren felállított járványkórházban dolgozik. Ami a távlatokat és a védőoltást illeti, kijelentette, hogy a járvány elleni küzdelem utolsó felvonása zajlik az „aggodalmat keltő” vírusmutációkkal szemben.

Codognóban és a lombardiai kórházakban idén február 20-án az utóbbi egy évben elhunyt egészségügyi dolgozókra és betegekre emlékeznek. Tavaly óta már több mint 91 ezren haltak meg Olaszországban, köztük több mint 27 ezren Lombardiában.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!