Bulvár-celeb

2021.04.10. 05:52

Fülöp herceget mindig ugyanaz varázsolta el, amikor Magyarországon járt

II. Erzsébet és Fülöp herceg többször is jártak Magyarországon. A herceg főleg a lovakra és a lovas sportokra volt kíváncsi.

Forrás: Fortepan / Bojár Sándor

Fülöp herceg több alkalommal tette tiszteletét élete során Magyarországon. 1984-ben Szilvásváradon rendezték a 7. négyesfogathajtó világbajnokságot, melynek vendége volt a pénteken, 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg.

Mint arról a Népújság 1984-es augusztusi számában is beszámolt:

a Nemzetközi Lovas Szövetség elnöke, Nagy-Britannia királynőjének férje, Fülöp herceg is rajthoz állt a szilvásváradi fogathajtó világbajnokságon

– írja a heol.hu.

A herceg rajongott a lovakért és a fogathajtásért
Fotó: Majoros Tamás

 

A verseny előtt az újság szerkesztősége megcsodálhatta a gyakorlópályán Fülöp herceg fogatát, s mint kiderült, a négy ló óramű pontossággal követte az utasításokat. Mint írják, érződött az összeszokottság, a finomság, az a fegyelmezettség, ahogy a lovak szinte minden idegszálukkal figyeltek, várták a „parancsot”, aminek megoldása csak tökéletes lehetett.

Minden tetszett neki Szilvásváradon

 

A herceg megérkezése után rögtön a kedvenceit akarta látni, s a ménistállóhoz érve azon töprengett, gyújtsanak-e lámpát, vagy se, nehogy megzavarják az éjszakai pihenést. A „pacik” jutalma természetesen nem maradt el, a kockacukor egyben visszajelzés is, hogy köszöni a munkát.

Nemcsak a verseny, Fülöp herceg is nagy látványosság volt 1984-ben a világbajnokságon

 

Az újságnak néhány másodpercre alkalma volt az illusztris vendég közelébe is kerülnie. Kérdésükre, hogy milyen benyomásokat szerzett ezalatt a néhány nap alatt, és hogy tetszik a VB színhelye, a következőket válaszolta:

– Ez a pár nap elegendő volt, hogy teljes bizonyossággal meggyőződjem arról, a szervezők világbajnoksághoz méltó, nagyszerű feltételeket teremtettek. Tökéletes az ellátás, a kiszolgálás, a tájékoztatás, s ami nekem külön öröm, a lovaim is ideális körülmények között várhatják a rajtot – mesélte a herceg.

Mint megtudtuk: Fülöp herceg az 1984-es világbajnokság alatt a Szalajka-völgyben található, az 1968-ban épült Villa Negra Vendégházban szállt meg.

Bábolnán is nagyon jól érezte magát
Fotó: Fortepan / Bojár Sándor

 

A lovak iránti szeretete Tatára is elvitte Fülöpöt. A herceg 1973-ban látogatta meg a Bábolnai és a Dióspusztai Állami Gazdaságokat, ahol lovasbemutatókat tekintett meg,

számolt be hasábjain a Dolgozók Lapja március 1-jei számában – írja a kemma.hu.

A legnagyobb hatással azonban az 1978-as, Kecskeméten tett látogatása lehetett rá, ugyanis annyira megtetszett neki a város, hogy hosszú évekkel később, 1993 májusában II. Erzsébet királynővel együtt tért vissza, hogy neki is megmutassa. 1993-ban egyébként Budapest és Kecskemét mellett ellátogattak még Bugacra is.

A két város közti 30 kilométeres távon pedig végig éljenző tömeg kísérte őket. Bugacon muzsikával, barackpálinkával és túrós, illetve tepertős pogácsával várták őket. Előbb a Kalocsai Néptáncegyüttes műsorát nézték végig, majd egy hintón látogattak el egy tanyára, ahol a Bugaci csárda citerazenekarának műsorát is megtekintették, ezzel pedig véget is ért a királyi pár vidéki látogatása, ami nem kis előkészületet igényelt.

II. Erzsébet is ellátogatott vele Bugacra
Fotó: baon.hu

 

A pár idelátogatása előtt már hetekkel azon ügyködött 392 rendőr, hogy a legapróbb részletekig megtervezzenek mindent. II. Erzsébet és Fülöp összesen 131 kilométert tettek meg Bács-Kiskun megyében, azonban csak a megye határától Bugacpusztáig 141 helyen álltak rendőrök az út mentén. A rendőri jelenlét mellett fontos volt, hogy arra is gondoljanak, mi van akkor, ha a királynő vagy a kíséretének valamely tagja orvosi ellátásra szorul. Így két kórház, a Repülőorvosi Vizsgáló és Kutatóintézet és a honvédkórház is rendkívüli ügyeletet tartott arra az esetre, ha valakinek orvosra lenne szüksége, azonban szerencsére nem történt semmi probléma – írja a baon.hu.

Ünnepi címlappal jelent meg az újság Fotó: baon.hu

Fülöp herceg 99 éves korában, békés körülmények között távozott péntek reggel a Windsori-kastélyban, II. Erzsébet királynő férje, idén júniusban ünnepelte volna 100. születésnapját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!