Hallgassa élőben!

Gergely Róbert: „A színház az én igaz szerelmem”

A művész életét a szinte mindenki által ismert Emmanuelle című sláger változtatta meg.

Jókor emeltem föl a telefont, jókor voltam jó helyen és időben – mondta Gergely Róbert. A híres színész és táncdalénekessel az elmúlt időszak eseményeiről, a színház szeretetéről, karrierje emblematikus pillanatairól, köztük az Emmannuelle-ről és Szécsi Pál örökségéről is beszélgetett a Vasárnap Reggel újságírója.

Úgy tudom, hogy mostanában lángosozónál segít be futárként. Azóta is csinálja, vagy ez csak egyszeri médiaalkalom volt?

A lángosfutárkodásomat nem fogom feladni, mert egyfelől elfoglaltságot jelent, másrészt szórakoztat is. Ez olyan munka, amelyben nem látok nagy nehézséget, amit ne tudnék olykor-olykor elvállalni: célom mindig gyorsan és időben eljuttatni a lángost. Nem a hét minden napján csinálom ezt, hanem csak egyes meghirdetett alkalmakkor. Ez jelenleg számomra nem megélhetést jelent, hanem saját elhatározásomból olyan elfoglaltságot, amellyel hasznosnak tudom érezni magam.

Ez egyben egy társadalmi felelősségvállalás is?

Igen. Ugyanekkor van ebben némi kockázat és veszély is: a Covid miatt mindnyájunknak vigyáznunk kell önmagunkra és másokra. Érintésmentesen zajlik minden, tehát nekem nem is kell az ételhez nyúlnom. Még is abban segítek, hogyha a közeledő vevőn nincs maszk, akkor megkérem, legyen olyan kedves, önmagára és rám is vigyázzon és vegye fel.

Mennyire szokták felismerni ilyenkor?

Alaposan fel vagyok öltözve: sapka, sál, kabát, maszk, tehát csak a szemem látható, de be szoktam mutatkozni, hogy én vagyok Gergely Róbert, amit egy autogrammos fényképpel is hitelesítek. Gyakran kapok bíztatást a vevőktől, – akik számomra a jövőbeli közönség -, hogy legyek kitartó. Mindig azzal válunk el, hogy reménykedünk benne, legközelebb már a színházban, vagy a koncertteremben találkozunk. Olykor elkészül egy-egy kép és szelfi is, természetesen vigyázva egymásra.

Miért pont lángos?

A lángos egyfajta hungaricum: legyünk akár nyáron, a strandon, vagy valamilyen rendezvényen, az ember az orrával mindig kiszagolja, hol lehet kapni, majd elmajszol egy jó fokhagymást, vagy sajtos tejfölöst. Egy évvel ezelőtt elkészült el egy gyerekdarabunk Lángos és palacsinta, avagy a Föld megmentése címmel. Úgy éreztük, hogy a Föld bajban van: az Amazonas ég, a jéghegyek olvadnak, földrengések pusztítanak. Beteg a Föld. Ezért készítettük el ezt darabot, hogy a gyerekek szintjén játékos formában felhívjuk a figyelmet környezetünk fontosságára és védelmére. Amikor ez az ötlet egy lángos elfogyasztása közben megszületett bennem, láttam, ki volt írva, hogy „futárt felveszünk”. A sors így terelt ehhez a feladathoz, amellyel másoknak, – és kicsit magamnak is -, örömet tudok okozni. Ráadásul nagyon imádom, és szívesen készítem el.

A gasztronómia amúgy is közel áll önhöz, még a Konyhafőnökben is szerepelt.

Valóban szeretek főzőcskézni és a konyhában foglalatoskodni. A szűk környezetem szívesen fogyasztja a főztömet. Van 15-20 olyan ételem, amit az évek során rendesen megtanultam és kigyúrtam olyan színvonalra, hogy ezekre akár vendégeket is lehet hívni. Ilyen szinten vagyok, sajnos ennél többet nem tudok. Ez látszódott a Konyhafőnökben is, ahol nem teljesítettem jól. Nem vagyok rá büszke, kicsit zavart is, hogy így alakult, de tovább kell menni.

Beszéljünk kicsit a szinkronszínészetről, hiszen ez is fontos része az életének. A nagy sikerű amerikai komédiasorozatban, a Modern családban Ön volt Phil szinkronhangja. Milyen érzés volt ezt a bohókás karaktert eljátszani?

Mai napig is több sorozatban is részt veszek, mint szinkronszínész. Philt játszani számomra egy különösen élvezetes volt, mivel szerepeim általában inkább líraiak, szomorkásak, tragikusak. A Modern család ezzel szemben vicces, humoros, mai és pergő. A Covidtól függetlenül, az ember jobban örül, ha vidámságot, jókedvet és derűt érez, vagy tud át adni, mintsem fájdalmat, nyomorúságot, bajt és gondot. A karakter egy csetlő-botló, esetlen apuka, aki mindig jót akar és poénkodik, de kis balfék, amelynek dolgai nem úgy sikerülnek, ahogy eltervezi. Az ember megmosolyogta, tudta kedvelni és szeretni. Ezért szerettem én is ezt a karaktert.

Hogyan került kapcsolatba a Magneoton kiadóval annak idején?

Fiatalemberként a Pécsi Nemzeti Színházból kerültem fel Budapestre, ahol sok nyári színházi előadásban vettem részt. Pályakezdőként alig vártam, hogy labdát kapjak, és megmutassam, mit tudok vele kezdeni. Szerencsére volt lehetőség, ahol kipróbálhattam tehetségemet és a legjobb színben mutathattam meg önmagam. Voltak olyan hozzáértő szakemberek, akik pontosan látták, ez a fiatalember még zöldfülű, egyszer kétszer még sete-suta, de látszik, hogy akarja és van benne tehetség. Én olyan ember voltam, aki akarta. Mindig is volt bennem tettrekészség és exhibíció, amely elengedhetetlen egy előadó számára. Hála az égnek ezek az inspirációk bennem működtek.

Ekkor figyelt fel Önre Pásztor László?

Igen, ilyen fellépések alkalmával vett észre Pásztor László, Jós István, és a csapat, akik a Filmslágerek magyarul produkciót létrehozták. Végtelen szerencsém volt, mert ugyan már próbáltak korábban is Zoltán Erika kapcsán elcsábítani a színház világától, de ekkor még nemet mondtam. Nem kacsintgattam a pop-zenélés irányába, mert a színház volt az én igazi szerelmem.

Mikor adta be végül a derekát?

Akkor, amikor a szabadúszók életét élve észrevettem, hogy nincs annyi feladatom és bírnék terheket még bőven, hiszen fiatal rátermett és munkaszerető ember voltam. Ekkor felhívtam Pásztor Lászlót és bejelentkeztem nála, ha a meghívás még aktuális, akkor nagyon szívesen jönnék. Ez egy olyan pillanat volt, amikor az őrangyalaim jó irányba tereltek: jókor emeltem föl a telefont, jókor voltam jó helyen és időben. Ekkor kaptam meg az Emmanuelle betétdalát, amivel hirtelenjében megváltozott a sorsom vonala: nem a színház irányába terelt tovább, hanem a pop és táncdal, a zene irányába. Innen indult el tulajdonképpen mindaz, ami a mai életben elkísér.

Hogyan élte meg ezt a hirtelen jött népszerűséget?

Valóban váratlanul jött a nagy népszerűség, majd pillanatok alatt több siker is. Eddig, pécsi színészként, becsülettel és tisztességgel igyekeztem helytállni a színházban. Ezt hirtelen felülírta egy dal, a televízió és a rádió népszerűsítő erejével. Így történt, hogy egyszer csak az életemet megváltoztatta egy francia erotikus film betétdala, amelyet a világ bármely pontján el tudnak fütyülni, hisz egy olyan bestsellerről beszélünk, amit annak idején sok millió ember nézett.

Nevét gyakran az új Szécsi Pálként emlegették. Hogyan kezelte, hogy mindig hozzá hasonlították?

Amikor fiatal srác voltam, még friss és ropogós, akkor kezdődött Szécsi Pállal az utam párhuzamosan. Sokan mondták, hogy személyem rá emlékeztette őket. Az emberek jóérzéssel beleképzelték, belelátták, hogy én is hasonló lelkületű énekes vagyok. Sokszor tehernek éltem meg, mert nem léphettem át a saját árnyékomat. Úgy éreztem nem akarok Szécsi Pál alteregó lenni. Nem akarok én hasonlítani senkire, hanem szeretnék önmagam lenni. Aztán a sors úgy hozta, hogy rá kellett döbbennem, az egyáltalán nem baj, hogyha egy énekes-színész úgy érzi, hogy feladata van Szécsi Pállal.

Mi ez a feladata?

Az az én feladatom, hogyha más emberek örülnek annak, hogy én Szécsi Pál dalokat éneklek, akkor ezt nekem fel kell vállalnom. Valamennyi, már nem élő ikonunknak az életművét, dalait életben kell valahogy tartani, hogy ne vesszen el. Erre éreztem valamikor hivatástudatot és elhivatottságot. Így jött az, hogy mind a mai napig, ha Szécsi Pál neve felmerül, akkor lehet az én nevem is valahol ott van. Koncertekkel, színházi előadásokkal, visszaemlékezésekkel és a dalait beleszőve a programjaimba mind a mai napig megpróbálom életben tartani Szécsi Pál dalait.

Színház, vagy a táncdal? Melyikben teljesedik ki jobban?

Célként mind a mai napig a színház van kitűzve. A saját színházamat a Gergely Theátert 12 évvel ezelőtt alapítottam meg. Ekkor nem igazán láttam előre, hogy ennek van-e értelme vagy sem. Hisz annyi színház van, annyian próbálkoznak, nem tudhattam pont az enyémre lesznek-e kíváncsiak. Járjuk az országot, produkciókat hozunk létre, koncerteket szervezünk. Ebben élünk, mert ehhez értünk. Ezt szeretjük. Ez a szerelmünk: a színház és a közönség. Ebben azóta sincs változás. Ez mindig így volt. A változás inkább az Emmanuelle volt és az én dalos korszakom, mert az nem volt bekalkulálva, az nem volt célként kitűzve.

Melyik a kedvenc szerepe, vagy rendezése?

Saját színházas pályafutásom során a rendezői szakmába is belekóstoltam és van néhány olyan produkció, például a Paprikás csirke avagy Stex és New York, aminek borzasztóan örülök, hogy létrejött és ilyen jól meg tudtuk csinálni. A „Szereted-e még” című Szécsi koncertek, szívhez szóló, nagy élményt jelentő találkozások, ahol a közönséggel együtt énekelünk és éljük át a dalokon keresztül azt a világot és korszakot, amely nagyon sok ember számára kedves. Gyerekdarabok közül a Bőrönd mese, amelyikre a legszívesebben gondolok vissza.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve, ha visszatér az élet?

Szeretnék ebben az évben Budakeszin egy szinkroniskolát elindítani azok számára, akik kedvet éreznek, hogy kipróbálják magukat. Ennek most zajlanak az előkészületei, amihez egy szinkronrendező barátommal és további színészekkel fogunk össze. Készítettem négy darab portrébeszélgetést néhány színészbarátommal, akiket nagyon kedvelek. Remélem, ezt is sokan fogják majd látni. A színházban jelenleg a streamelt anyagokkal kísérletezünk. Akkor, ha majd visszatér az élet, az, Ami késik, nem múlik, című darabot fogjuk játszani, aminek a Covid mindig keresztbe tett. Úgyhogy vannak tervek. A 2021-es év azért is reményteljes a számomra, mert a 21-es a szerencseszámom. Abban reménykedem, ez az év szerencsét tud majd hozni nekem is, és azoknak is, akik velem tartanak.

Hozzászólások

Ezt jó, ha tudod! vaol.hu
Bezárnak a SZOVA által működtetett nyilvános illemhelyek Szombathelyen
Kérés / 9 perce
Nyitva vannak a posták, a bankfiókok és a NAV ügyfélszolgálatai is, de inkább online intézzük ügyeinket
Csak halaszthatatlan ügyeket intézzünk személyesen, inkább online intézkedjünk – ezt kéri a Miniszterelnökség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az agrárkamara is. Postára és bankba tudunk menni a március 22-éig tartó zárás alatt is.
Gyász
Mély fájdalommal tudatom, hogy HORVÁTH IMRÉNÉ szül. Cserkuti Erzsébet életének 83. évében csendesen megpihent. Örök nyugalomra helyezése március 11-én, csütörtökön 13.30-kor lesz a Jáki úti temetőben. Lelki üdvéért a szentmisét a temetés napján 11 órakor a Szent Erzsébet ferences plébánián ajánljuk fel. Egyúttal köszönetemet fejezem ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, bánatomban együttérző szívvel osztoznak. Gyászoló lánya
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOZMA JENŐ életének 94. évében örökre megpihent. Temetése 2021. március 10-én, a 14.15 órai gyászmisét követően, 15 órakor családi körben lesz a püspökmolnári temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. A gyászoló család
„Dédelgettünk, ápolgattunk, szemedből mindent kiolvastunk. Szerető anyai szívedet elfeledni nem lehet. Édesapánk oldalán nyugodj békében drága jó anyánk." Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy SZŐNYE ISTVÁNNÉ szül. Polgár Ilona életének 84. évében visszaadta lelkét a Teremtőnek. Örök nyugalomra helyezése március 10-én, szerdán, a 13.15 órai gyászmisét követően, 14 órakor lesz a vasszilvágyi temetőben, szűk családi körben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik bánatunkban bármely módon velünk éreznek. A gyászoló család Vasszilvágy, Acsád, Pornóapáti
„Küzdelmes volt az út, mely most véget ért, fáradt tested megpihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba." Megtört szívvel tudatjuk, hogy a szerető férj, édesapa, nagyapa, após, testvér és rokon SZOVÁK ANTAL életének 90. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. március 12-én, pénteken, a 15.15-kor kezdődő gyászmisét követően, 16 órakor lesz a megyehídi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban együttérzéssel osztoznak. Gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott. Örökké élni fogsz, mint égen a csillagok!" Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HAJBA TIBORNÉ szül. Kun Éva életének 53. évében. türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után örökre megpihent. Temetése 2021. március 10-én, szerdán 13-órakor lesz a kemenesmihályfai temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését! A gyászoló család
Szomorú szívvel tudatja a család mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÓCZÁN LÁSZLÓ életének 68. évében, 2021. 03. 01-én, hosszan tartó, türelemmel viselt fájdalmak után örökre megpihent. Hamvainak örök nyugalomra helyezése 2021. 03. 11-én 15 órakor lesz Táplánszentkereszten, a Dózsa György utcai temetőben. Lelki üdvéért a gyászmise előtte, 14.30-kor lesz a táplánszentkereszti Szent Kereszt-templomban. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését, csak egy szál virággal búcsúzzanak tőle! Drága emléked örökre a szívünkben él! A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy SEBESTYÉN JÓZSEF 67 éves korában elhunyt. Szeretett halottunktól 2021. március 10-én 13 órakor veszünk végső búcsút a köcski temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik temetésén megjelennek, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Emlékezünk ÁDÁM JÓZSEF halálának 20. évfordulóján. Szerettei
„Egy szál virág, egy gyertyaláng, egy fénykép, amin mosolyogsz ránk. Emléked örökké itt van velünk, amíg élünk, te is itt élsz velünk." Fájó szívvel emlékezünk KOMÁROMI LAJOS halálának 1. évfordulóján. Szerettei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy BENKŐ MIKLÓS 90 éves korában örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása a Szőllősi Jézus Szíve-templomban 9.15-kor kezdődő gyászmisét követően, a Jáki úti temetőben lesz szűk családi körben. Ezúton mondunk köszönetet mindenkinek, aki gyászunkban bármely módon velünk érez. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló fia és családja
„Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, Nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, Ha látni akartok, nézzetek az égre." Bánatos szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÁNCS TIBORNÉ szül. Pétervári Magdolna volt ÉGÁZ-könyvelő 2021. február 28-án, életének 76. évében, türelemmel viselt betegség után elhunyt. Temetése 2021. március 11-én, csütörtökön 11 órakor lesz a szombathelyi Jáki úti temetőben, szűk családi körben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
„Ha nincsenek is, vannak még. Csodák. Nem téve semmit, nem akarva semmit, hatnak tovább." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk KISS RÓBERT (Velem) halálának 5. évfordulóján. Megemlékező szentmise: Kőszegszerdahely, katolikus templom, április 4. 9.30-kor. Szerető családod
„Ha emlegettek köztetek leszek, de fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok." A gyászoló család mély megrendüléssel tudatja mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szerető édesanya, anyós, nagymama, testvér és rokon HORVÁTH LÁSZLÓNÉ szül. Koroknai Anna életének 83. évében csendesen megpihent. Temetése 2021. 03. 10-én, szerdán 12.30-kor lesz a herényi temetőben. Gyászmise előtte 11.30-kor a kámoni templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban bármely módon osztoznak. Kérjük továbbá a részvétnyilvánítás mellőzését. Minden külön értesítés helyett.
„Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Bánatos szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SUBOSITS TIBOR életének 77. évében elhunyt. Temetése március 10-én, szerdán 14.30-kor lesz a körmendi temetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
„Most, hogy már nem vagy velünk, Fentről segítesz nekünk." Emlékezünk ID. TARCZI FERENCNÉ halálának 1. évfordulóján. Szerető családja
„Angyalok vezessenek tovább utadon, Legyen lelkednek örök béke és nyugalom." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy POCHRON FERENC (Pici) 88. évében csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. március 9-én, kedden 13.30-kor lesz a Jáki úti temetőben. Kérjük a személyes részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló családja
„Életed úgy múlt el, mint egy pillanat, De emléked szívünkben örökre megmarad. Szerető szíved pihen a föld alatt, Minden érted hulló könnycsepp nyugtassa álmodat." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk MOROSITS KRISZTIÁNRA aki 3 éve itt hagyott bennünket. Örökké szerető szülei, testvére, Dávid, Feri, Barbi és Emma
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PÉNTEK TIBORNÉ szül. Szolnoki Judit életének 97. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hamvainak végső nyugalomra helyezése 2021. március 12-én, pénteken 11 órakor római katolikus szertartás szerint lesz a Jáki úti temetőben. Engesztelő szentmisét aznap 9.45-kor a szombathelyi székesegyház Madonna-kápolnájában tartunk. Egy szál gyertya gyújtásával emlékezzenek rá! Gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Számunkra Te sosem leszel halott.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HAJAS GYULÁNÉ szül. Jeruska Margit Ila néni életének 80. évében csendesen elhunyt. Temetése szerettei körében megtörtént. Köszönetünket fejezzük ki a hegyfalui Idősek Otthona dolgozóinak. Gyászoló családja
Megrendült fájdalommal tudatjuk, hogy HENNING KISS KATALIN képzőművésznő született 1935. 10. 29-én Körmenden, távozott 2021. 02. 27-én Szentgyörgyváron a földi élet világából, és lelke a végtelen időtlenségbe emelkedett. Hamvasztott földi maradványainak búcsúztatása 2021. március 8-án 15 órakor lesz a szentgyörgyvári temetőben. Alkotásaiban, művészetében továbbra is köztünk marad. Gyászolják: az általa ültetett fák, fogadott lánya: Moldvay Katalin, családja és barátai
friss információk / 10 perce
Kövesse nálunk élőben az Operatív Törzs tájékoztatóját!
Versenyképesség / 29 perce
Jelentősen emelkedett a szakképzést választó fiatalok száma
gasztronómia / 37 perce
Hófehér kedvencek kerülnek az asztalra, salátától süteményig
megyei körkép / 56 perce
Egy százalék alatt a felügyeletet kérők aránya – A Szombathelyi Tankerületi Központot kérdeztük
Budai Dávid
a többiek házhoz szállíthatnak / 1 órája
A piacokon továbbra is nyitva lehetnek a virágárusok
út a végtelenbe / 1 órája
A nomádok földje a kritikusok díját is elvitte (videó)