Bulvár-celeb

2021.03.10. 07:55

Reagált Harry és Meghan botrányos interjújára a palota, Károly herceg hallgatása sokatmondó

A brit királyi család aggasztónak tartja azokat a problémákat, amelyekről a sussexi hercegi házaspár beszélt. Nagyon röviden reagáltak, és megértőek ugyan, de kétségbe vonják az elhangzottak egy részét.

(FILES) In this file photo taken on June 26, 2018 (L-R) Meghan, Duchess of Sussex, Britain's Prince Harry, Duke of Sussex and Britain's Queen Elizabeth II pose for a picture during the Queen's Young Leaders Awards Ceremony at Buckingham Palace in London. - Britain's royal family on March 7, 2021 braced for further revelations from Prince Harry and his American wife, Meghan, as a week of transatlantic claim and counter-claim reaches a climax with the broadcast of their interview with Oprah Winfrey. (Photo by John Stillwell / AFP)

Forrás: AFP / John Stillwell

Fotó: AFP

A nyilatkozat burkolt utalást tesz ugyanakkor arra, hogy az udvar nem feltétlenül fogadja el tényként mindazt, amit Harry és Meghan a CBS televízió műsorában elmondott – írja a Metropol.

 

A hatalmas vihart kavart kétórás interjút Oprah Winfrey készítette a házaspárral, a programot több mint 11 millióan nézték.

Ebben Meghan hercegnő kijelentette: még várandós volt elsőszülött kisfiával, Archie-val, amikor Harrynek „valaki” a királyi családból felvetette, hogy a születendő gyermek bőrszíne „vajon mennyire lesz sötét”.

-
Fotó: AFP / Harpo Productions

A sussexi hercegnő – polgári nevén Meghan Markle – személyében, 2018-ban, a brit monarchia modern kori történelmében először került elvált, afrikai-amerikai gyökerű amerikai állampolgár a királyi családba a trónutódlási lista egyik magas rangú tagjának hitveseként.

A Buckingham-palota az interjúra reagáló, II. Erzsébet királynő nevében kiadott hárombekezdéses kedd esti közleményben úgy fogalmaz: bár „egyes visszaemlékezések módosulhatnak”, a felvetett problémákat az udvar nagyon komolyan veszi.

Ez volt az udvar első hivatalos megnyilvánulása az Amerikában vasárnap, Nagy-Britanniában hétfőn sugárzott műsor óta.

Egybehangzó brit médiaértesülések szerint

a nyilatkozat kiadása előtt a királyi család tagjai és az udvari illetékesek „válságtanácskozást” tartottak.

A palota kommünikéje nem tér ki részletesen arra, hogy az a megjegyzés, amely szerint „egyes visszaemlékezések módosulhatnak”, a hercegi házaspár által elmondottakból pontosan mire vonatkozik, vagyis az udvar az interjúban elhangzottakból mit von kétségbe.

A nyilatkozatban szereplő angol félmondatnak – „recollections may vary” – ráadásul lehetséges egy olyan értelmezése is, hogy a történtekre nem feltétlenül emlékszik mindenki egyformán.

A közlemény hangsúlyozza ugyanakkor: az egész királyi család szomorúsággal értesült arról, hogy az elmúlt néhány év mennyire nehéz volt Harry és Meghan számára.

Az interjúban említett problémák, különösen azok, amelyek a rasszizmushoz kötődő kérdéseket vetettek fel, aggodalomra adnak okot, és ezekkel a királyi család foglalkozni fog, de bizalmas jelleggel

– áll a közleményben.

A nyilatkozat hangsúlyozza azt is, hogy Harry, Meghan és Archie mindig is a királyi család nagyon szeretett tagja lesz.


Fotó: AFP

Az interjú műsorra tűzése után annyi kiderült, hogy a házaspár gyermekének bőrszínével kapcsolatos megjegyzéseket nem II. Erzsébet királynő és nem is az uralkodó férje, Fülöp edinburghi herceg tette. Harry és Meghan mindazonáltal eddig nem fedte fel, hogy ezek a megjegyzések a királyi család mely tagjától eredtek.

Harry azonban kifejtette: a rasszista megnyilvánulásoknak általában is komoly szerepük volt abban, hogy ő és felesége tavaly felhagyott a királyi család tagjaiként végzett tevékenységével és Amerikába költözött.

Az interjúban a második gyermekével várandós Meghan elmondta: jelezte a királyi családnak, hogy támogatásra lenne szüksége mindenekelőtt a mentális állapota miatt, segítséget azonban nem kapott.

A hercegnő egyenes utalást tett arra, hogy a királyi családon belüli elszigeteltsége és a minden lépésére kiterjedő átható figyelem miatt az öngyilkosság gondolata is felmerült benne.

Károly herceget arról kérdezték, hogy mit gondol minderről, ő viszont kitért a válasz elől: elmosolyodott és csak hallgatott, megpróbálta elrejteni a véleményét.

Mindeközben a hercegről azt híresztelik, hogy teljesen összetört, amikor az egész a tudomására jutott – így senki sem érti, miért nem nyilatkozik érdemben és reagál a vádakra – írja a Metropol.


Fotó: AFP

 

Az interjút Nagy-Britanniában az ITV kereskedelmi tévétársaság tűzte műsorra hétfő este.

Az interjút közlő társaság Good Morning Britain című hírmagazinjának műsorvezetője, Piers Morgan kedden bejelentette, hogy hat év után távozik a program éléről, miután kétségbe vonta a sussexi hercegnő által elmondottakat, és ez rendkívüli felháborodást kavart.

Morgan a műsorban azt mondta, hogy a hercegnő egyetlen szavát sem hiszi el, még azt sem hinné el neki, ha az időjárási előrejelzést olvasná fel.

A műsorszórás szabályainak betartását is ellenőrző brit távközlési felügyelet kedden közölte, hogy Piers Morgan megjegyzése miatt több mint 41 ezer panaszbejelentés érkezett a nézőktől; ez negyedszázados rekord.

Az ITV kedd esti közleménye szerint megállapodás született a társaság és Morgan között arról, hogy „most jött el az ideje” a műsorvezető távozásának.

Borítókép: A házaspár, Harry és Meghan, Erzsébet királynő társaságában egy díjátadó ünnepségen a londoni Buckingham-palotában, 2018-ban Fotó: AFP / John Stillwell

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!