Bulvár

2009.04.05. 14:03

Metallica és Run DMC a rock and roll halhatatlanjai között

Cleveland - Beiktatták a rock and roll 2009. évi halhatatlanjait vasárnapra virradóra a műfaj clevelandi múzeumában. A Metallica, a Run DMC, Jeff Beck, Wanda Jackson, Bobby Womack valamint a Little Anthony és az Imperials együttes került ezúttal a műfaj dicsőségcsarnokába.

nincs nev

Most először rendezték a beiktatási ünnepséget a Halhatatlanok Múzeumában, korábban rendszeresen a New York-i Waldorf Astoria Hotel látta vendégül az ünnepelteket. Az esemény először volt nyilvános: ötezer rajongó és további 1200 VIP-vendég kísérhette figyelemmel a beiktatási ceremóniát. 

A legtöbben az amerikai Metallica kedvéért jöttek a múzeum felújított nagytermébe. A fémzene halhatatlanjainak érdemeit Flea, a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa méltatta. Érzelemtől átfűtött beszédében kijelentette: nem tudom, mi ez a zene, de az biztos, hogy óriási dolog. Az elismerést fogadva James Hatfield, az együttes frontembere kijelentette: nagy álmuk vált valóra ezen az estén. Ott volt az eseményen Ray Burton, az együttes 1986-ban, balesetben elhunyt basszusgitárosának, Cliff Burtonnek az apja is. 

Jeff Beck angol gitáros méltatója Jimmy Page volt - a két gitáros a legendás Yardbirds együttesben játszott együtt a hatvanas években. Beck játéka nem nevezhető hagyományosnak, s az évek múltával vált egyre jobbá - hangsúlyozta Page, aki később éveken át a Led Zeppelinnel dolgozott. A két gitáros együtt játszotta a Zep híres dalát, az Immigrant Songot. Beck a Yardbirds tagjaként 1992-ben már elnyerte a halhatatlanságot. 

A Run DMC rapper-csapatot a műfaj nagyágyúja, Eminem köszöntötte. Jelentőségüket a rapen belül a Beatleséhez hasonlította.

Bobby Womack soulénekest, Ron Wood, a Rolling Stones gitárosa vezette be a halhatatlanok csarnokába. Mint fogalmazott, Womack éneke mindig letaglózta, könnyekre fakasztotta. 

Wanda Jacksont, a rock and roll és a rockabilly egyik királynőjét Roseanne Cash, Johnny Cash leánya üdvözölte a halhatatlanok között. Találkozásuk nem véletlen: Jackson countrydalaival is jelentős érdemeket szerzett. - Nagyon sokan őt tartjuk a példaképünknek - hangsúlyozta beiktatója. 

Little Anthonyt és az Imperials rhythm and blues és doo woop együttest Smokey Robinson, a rhythm and blues egyik etalonja köszöntötte. 

A beiktatási ceremónia végén a Metallica, Jeff Beck, Jimmy Page, Steven Tyler, az Aerosmith frontembere jammelt. 

Kísérőzenészként most lett halhatatlan D.J. Fontana, Elvis Presley dobosa, Bill Black, a "Király" basszusgitárosa, valamint Dewey Lyndon "Spooner" Oldham zongorista, Aretha Franklin, Bob Dylan és mások zenésztársa. 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!