Bulvár

2009.06.30. 22:38

Michael Jackson halála: pletykák, végrendelet és csalók

Los Angeles - A Michael Jackson halálát övező számos spekuláció közepette kétségek merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy a popsztár valóban a gyermekei vér szerint apja-e.

MTI

A popzene királyának mind a három gyermeke lombikban fogant, és nem a csütörtökön hirtelen halált halt énekes volt a spermadonor - állítja kedden feltett hírében a tmz.com amerikai internetes hírportál.
    
A sztárok magánéletére szakosodott hírportál nem nevezi meg az információ forrását, de "különböző, a dolgokat jól ismerő személyekre" hivatkozik. A tmz.com továbbra is megbízható forrásnak számít a celebhírek tekintetében az amerikai sajtó számára, mindenki mást megelőzve ez a hírportál jelentette a popbálvány váratlan halálhírét is.
    
A hírportál szerint az anya sem az, akit annak tartanak: a két idősebb gyermeket ugyan valóban Debbie Rowe hordta ki, de nem az ő petesejtjeit termékenyítették meg. A harmadik gyermeket már korábbi hírek szerint is béranya hordta ki. 
    
Az internetes pletykalap sem tudja azonban, hogy a sperma- és a petesejtdonort Michael Jackson választotta-e ki, sőt egyáltalán ismerte-e őket. A szupersztár Prince, Paris és Blanket nevű gyermekei jelenleg 12, 11, illetve 7 évesek.


A sztár  halálát kihasználják az online csalók

 Különféle online csalások és visszaélések sorozata indult meg az interneten nem sokkal azután, hogy meghalt a popkirály. Többek között trójai vírusokkal és egyéb veszélyes programokkal fertőzhetjük meg gépünket, ha nem vigyázunk és véletlenül rossz helyre tévedünk.

Gyakori jelenség egy-egy híresebb sztár halála után, hogy alig percekkel a szomorú esemény bekövetkezte után a hackerek, csalók és más internetes bűnözők azonnal munkába állnak. Olyan speciálisan kidolgozott email spameket küldenek szerteszét, illetve csapdaként funkcionáló honlapokat hoznak létre, amelyekkel megfertőzik az áldozat számítógépét, kihasználva az információ iránti éhséget. Pontosan ezt történt például Natasha Richardson halála, illetve az olyan nagy érdeklődésre számot tartó események kapcsán is, mint az iráni zavargások, az új influenza, vagy még régebben Szaddam Husszein kivégzése. Természetesen ez alól Michael Jackson halála sem kivétel.
    
Ahogy a híradásokba került a haláleset, a hackerek és vírusgyártók azonnal munkába léptek, bár eleinte még viszonylag kevés és elég könnyen kiszűrhető internetes férget és betörést lehetett észlelni. Ennek oka az volt, hogy még e bűnözőket is váratlanul érte Jackson hirtelen halála. Pár nap elteltével azonban "összeszedték" magukat és most már sokkal kifinomultabb módszerekkel "dolgoznak".
    
A legelterjedtebb megoldás az email spam: olyan levelek érkeznek a felhasználókhoz, amelyek például Jackson holttestéről közölt fényképeket, vagy titkos dokumentumokat ígérnek, ám a csatolt fájlokra, vagy linkekre klikkelve csak trójai vírusokat tölt fel a számítógépre. 
    
A Youtube-ot sem kímélték a vírusgyárosok: "Micheal Jackson utolsó munkáját" ígérte egy azóta leszedett videó, egy másik pedig az "utolsó kiadatlan képeit", helyette azonban egy olyan program kúszik fel a gyanútlan felhasználó gépére, amely ellopja a jelszavait. Még fifikásabbak azok a honlapok, amelyek valódi hírportálnak állítják be magukat, és igaznak hangzó állításokkal csalogatják magukhoz a hírre éhes publikumot. Végül nem ritkák az olyan portálok sem, amelyek titkos dalokat ígérnek.
    
Az ilyen spamhadjáratok számszerűsítése lehetetlen feladat, azonban bizonyos számítások szerint a világszerte szétküldött e-mailek nem kevesebb, mint 90 százaléka spam - igaz, ezeknek nagy része a legtöbb felhasználót el sem éri.
    
Az ügyet megnehezíti, hogy Jackson halála kapcsán oly mennyiségű rajongói honlap nyílt meg az interneten, hogy nehéz megkülönböztetni a tisztességeseket, és azokat, amelyeket hackerek üzemeltetnek. A GoDaddy.com regisztrációval foglalkozó cég szerint nagyjából 7500-ra tehető a popsztárhoz kötődő újonnan nyílt portálok száma, míg az ugyanazon a napon elhunyt Farrah Fawcett színésznő mindössze 100 új honlapot kapott és eddig még senki sem panaszkodott, hogy bármelyik is csapda lett volna.
 
Mindenesetre a lecke minden PC-s felhasználó számára egyértelmű: érdemesebb kerülni az ismeretlen helyről érkező e-mailekben felajánlott linkeket és szenzációhajhász videókat, illetve a különféle csatolt gyanús szoftvereket.

Mit csinált Michael Jackson élete utolsó napján?

Michael Jackson azzal töltötte utolsó estéjét, amivel az egész életét: énekelt és táncolt. A sztár barátai és kollégái körében a Los Angeles-i Staples Centerben próbálta ötven előadásból álló londoni koncertjének számait, s a Time.com hétfői cikke szerint ezen az estén "ragyogott", mert végre először összeállt a műsor.

A Time magazin online írásában Dorian Holleyt szólaltatta meg, aki június 24-én, szerdán éjfélig együtt próbált Jacksonnal. Halley - aki maga is énekes - készítette fel a popkirályt 1987 óta minden turnéjára.
    
"Szerdáig az egész csak elképzelésként létezett, de ezen az utolsó napon tanúi lehettünk, amint meglátta, hogy a show végre első ízben összeállt. Nagy pillanat volt" - mondta Holley, hozzátéve, hogy Jackson "egyszerűen ragyogott" az örömtől.
   
Mint mesélte, csaknem éjfél volt már, mikor elváltak egymástól. Alig 12 órával később a sztár Holmby Hills-i otthonából riasztották a mentőket, mert leállt légzése és nem sikerült újraéleszteni.
    
Holley szerint a popikon az utolsó koncertturnéra való felkészülés során máshogy viselkedett mint korábban. Gyengélkedésről azonban szó sem volt semmilyen értelemben, inkább kissé szemlélődő volt. Míg korábbi koncertjei előtt videóanyagok alapján történt a meghallgatás, a This is It címet viselő londoni előadások szereplőválogatásán maga is részt vett, és a stáb minden tagjával igyekezett személyesen megértetni, hogy a show mögött komolyabb küldetés húzódik meg.
    
"Szinte őrültségnek hangzik azt állítani, hogy az előadás nem róla szólt, de ő időtlen távlatokba emelte, amikor azt mondta +azért vagyunk itt, hogy terjesszük az üzenetet: szeretni és óvni kell bolygónkat, mert azt akarjuk, hogy az emberek megértsék, hogy nagyon-nagyon értékes+" - fogalmazott Holley.
     
A zenei vezetőt annyi közös munka után is lenyűgözte Jackson énekhangjának és fizikai teljesítményének varázsa. A próbák utolsó hetében egyértelműen érezhető volt a sztár jelenléte és energiája. "Húszas éveikben járó táncosokkal osztotta meg a színpadot, az ember mégsem tudta róla levenni a szemét. Hat-hét szakaszos dalai után, ha valahol lehagytunk egy fontos hangot a keverésben, képes volt még egyszer gyorsan áténekelni az egészet, hogy megmutassa, hogy is akarja. Leesett állal ültünk ott - döbbenetes volt" - idézte fel Holley, aki úgy látta, hogy Jackson "még mindig bármit képes volt megcsinálni". 
 
Lelkesen beszélt arról, mekkora élményt jelentett, hogy a technikai lehetőségekkel élve külön tudták választani Jackson mikrofonjának hangját. "Fogalmam sem volt, mekkora zseni... Biztos vagyok benne, hogy a következő években sokan rájönnek majd erre."
 
Jackson arra készült, hogy visszahódítsa a világot - mondta Halley -, és az utolsó estéjén végre tudta, hogy készen áll rá. "Nem lehet szavakba önteni, mit láthattak volna a nézők a koncerteken. Magam sem tudtam elképzelni egészen az utolsó hétig. Kész volt rá, hogy megmutassa a világnak, és annyira szeretném, ha legalább egy koncerten mindenki láthatta volna."

Ismertté vált Michael Jackson végrendelete

Michael Jackson 2002-es végrendelete teremthet tiszta viszonyokat az ötvenévesen elhunyt énekes vagyona körül - számol be keddi számában a The Wall Street Journal.

A pop királyaként is emlegetett énekes hét évvel ezelőtt született végakaratában édesanyja és három gyermeke, valamint egy vagy több jótékonysági szervezet között osztotta meg vagyonát. Az újság értesülései szerint egy ügyvéd már csütörtökön átnyújthatja a Los Angeles-i fellebbviteli bíróságnak a végrendeletet, amelynél vélhetően nincs frissebb változat.

A The Wall Street Journal arról is beszámolt, hogy az énekes halála óta egy vagy két végrendelet is felbukkant, ezek azonban korábbi keltezésűek. 

A sztár szülei hétfőn még úgy fogalmaztak, hogy szerintük fiuk érvényes végrendelet nélkül halt meg. A most ismertté vált végrendeletben Jackson nem említi apját, a 79 éves Joe Jacksont. A családot képviselő ügyvéd, Londell McMillan tájékoztatása szerint a szülők nem tudnak a 2002-es keltezésű végakaratról. 
    
A kiszivárgott részletek szerint Michael Jackson John Branca ügyvédet és John McClain zenei producert, közeli barátját jelölte ki a végrendelet végrehajtóinak. Branca 1980 és 2006 között volt a sztár jogi képviselője, akit Jackson három héttel halála előtt újra alkalmazott. 

Jackson vagyonának rendezése nem lesz egyszerű feladat, az énekes halálával mintegy 500 millió dolláros adósságot hagyott hátra. Az adósságok mellett azonban tetemes összegre rúgó jogdíjak és befektetések voltak a tulajdonában, amelyek kiegyenlíthetik az adósságot, sőt akár még 200 millió dolláros pozitív mérleget is eredményezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!