Bulvár

2009.07.07. 19:34

Aranykoporsó, sztárok, hírességek: Michael Jackson búcsúztatása Los Angelesben

Los Angeles - Rajongók ezrei és világsztárok vettek végső búcsút Michael Jacksontól kedden a Los Angelesben rendezett nyilvános gyászszertartáson; Amerikában és világszerte milliók követhették az eseményt az élő tévéközvetítéseken és az internetes portálokon.

MTI



Michael Jackson amerikai popénekes aranykoporsóját virágok borítják a színpad előtt a sztár nyilvános búcsúztatásán a Los Angeles-i Staples Centerben 2009. július 7-én. Jackson június 25-én, 50 éves korában hunyt el Los Angelesben. (MTI/EPA/Mario Anzuoni)

A család és a közvetlen barátok félórás, zárt körű ceremónián búcsúztatta helyi idő szerint reggel Michael Jacksontól a Los Angeles-i Forest Lawn temetőben, majd két órával később elkezdődött a nyilvános gyászszertartás a Staples Centerben.

50 moziban élőben közvetítették

A sporteseményeknek és koncerteknek otthont adó arénában - ahol a popsztár heteken át készült nagy visszatérésére, 50 fellépésből álló londoni koncertsorozatára - csaknem 20 ezer ember gyűlt össze. A szertartást az Egyesült Államok mintegy 50 mozijában élőben közvetítik Los Angelestől a kansasi Topekán át a fővárosig, Washington D.C.-ig.
   
A szertartás elején Smokey Robinson énekes mondott rövid beszédet és olvasott fel gondolatokat a popsztár barátaitól, többek között Diana Rosstól és Nelson Mandelától. A volt dél-afrikai elnök közeli barátjának, óriásnak, a zeneipar legendájának nevezte az egykori popsztárt.
   
A zenés megemlékezésen olyan világsztárok léptek fel és emlékeztek az énekesre, mint Mariah Carey, Jennifer Hudson, Lionel Richie és Stevie Wonder.
    
Magic Johnson kosárlabdázó a világ legnagyobb előadójának nevezte, egy másik kosaras sztár, Kobe Bryant Jackson humanitárius tevékenységére hívta fel a figyelmet. Mariah Carey és Trey Lorenz Jackson gyerekkori zenekara, a Jackson 5 egyik balladáját (I'll Be There) adta elő. Brooke Shields könnyeivel küszködve idézte fel Jacksonhoz fűződő barátságát. Az emlékbeszédek és fellépések között Jackson-számokat játszottak be.
    
A megemlékezésre a Staples Centerbe a temetőből átszállították Jackson vörös rózsákkal borított aranyozott koporsóját, amelyet a színpad közepén ravataloztak fel.
    
Az 50 éves korában június 25-én hirtelen meghalt énekes búcsúztatásán nem vett részt volt felesége, két idősebb gyerekének anyja, Debbie Rowe. Ügyvéde közölte: az ellene irányuló médiatámadások egyértelművé tették, hogy jelenléte csak zavaró tényező lenne a rendezvényen.
    
Az utóbbi napokban rajongók ezrei látogattak el Michael Jackson csillagához a hírességek sétányán Hollywoodban, Neverland birtoka bejáratánál pedig virágokból, üdvözlő lapokból és játékokból rögtönzött kegyhelyet emeltek neki.

Nem volt tömeg a helyszínen

A világraszóló búcsúrendezvényt élőben közvetítette minden nagy tévéhálózat és több kábelcsatorna, köztük a CNN, a Fox News és az MSNBC, és olyan közösségi portálokon is nyomon lehetett követni, mint a Facebook és a MySpace.

Az utóbbi napokban rajongók ezrei látogattak el Michael Jackson csillagához a hírességek sétányán Hollywoodban, Neverland birtoka bejáratánál pedig virágokból, üdvözlő lapokból és játékokból rögtönzött kegyhelyet emeltek neki.

Az ABC televízió szerint a nagy tömegekre vonatkozó előrejelzésekkel szemben - a rendőrség korábban azt közölte, hogy akár háromnegyedmillióan is összegyűlhetnek a belvárosban - csak néhány ezren vonultak a Staples Centerhez. A nagy rendőri biztosítás így feleslegesnek bizonyult, a tömeg kezelhetetlensége miatti félelem nem igazolódott be, nem volt mérvadó a közeli szállodák 98 százalékos telítettsége és a kaliforniai repülőgépjáratokra történt nagy számú jegyfoglalás. Az emberek valószínűleg megfogadták a tanácsot, és otthon maradtak - mondta Sergio Diaz rendőrfőnök-helyettes.
    
Michael Jackson talán minden idők egyik legnagyobb előadója volt - nyilatkozott Barack Obama amerikai elnök kedden Moszkvából a CNN hírtelevíziónak. Az ABC-nek azt mondta, nem bánja, hogy Jackson temetése beárnyékolja moszkvai látogatását, az atomarzenálok csökkentéséről aláírt orosz-amerikai megállapodást. Úgy fogalmazott, Jackson, akárcsak Elvis Presley vagy Frank Sinatra vagy a Beatles, az amerikai kultúra szerves részévé vált.
    
Jacksont Bill Clinton, az ENSZ követeként Haitin tartózkodó volt amerikai elnök is méltatta. Rendkívül tehetséges volt - mondta kedden; felidézte, hogy az énekes fellépett első beiktatásakor és mennyire kedves volt vele. Azt mondta, a popsztár a korai hírnév terhével küzdött.

Liz Taylor nem vett részt az eseményen, a Twitteren üzent

Elizabeth Taylor színésznő, Michael Jackson régi barátja nem vett részt a zenész keddi Los Angeles-i búcsúztatásán, mert fájdalmát nem akarta megosztani a nagyközönséggel.

"Nem hiszem, hogy Michael azt akarta volna, hogy idegenek millióival osszam meg az érzéseimet. Amit érzek, közöttünk marad. Ez nem nyilvános esemény" - írta a színésznő a Twitter közösségi portálon.
    
"Nem tudok részt venni a közönség áhítatában" - írta a színészlegenda. "És nem tudom garantálni, hogy egyáltalán meg tudnék szólalni" - tette hozzá.
    
Elizabeth Taylor elmondta: azért nem akart beszédet mondani Michael Jacksonnak a Staples Centerben tartott búcsúztatásán, mert "túlságosan szereti őt".
    
A színésznő szóvivője igazolta a Twitter-üzenet hitelességét.
    
Michael Jackson június 25-én történt halála óta Liz Taylor tucatnyi üzenetet írt a Twitteren.
    
"Összetört a szívem és lelkem. Szívemből szerettem Michaelt és nem tudom elképzelni nélküle az életem" - írta a kétszeres Oscar-díjas színésznő a popsztár halálát követő napon.


A JACKSON fivérek, Randy, Marlon, Jackie, Jermaine és Tito viszik be a terembe testvérük, Michael Jackson amerikai popénekes koporsóját a sztár nyilvános búcsúztatásán a Los Angeles-i Staples Centerben 2009. július 7-én. Jackson június 25-én, 50 éves korában hunyt el Los Angelesben. (MTI/EPA/Mark J. Terrill


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!