Bulvár

2009.08.22. 12:06

A mérsékelt alkoholfogyasztás erősíti a csontokat?

London - A mértékletesen söröző nők csontsűrűségi eredményei jobbak, mint azoké, akik nem isznak - állítják spanyol kutatók.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány szerint ezért a hatásért leginkább a sörben található növényi hormonok a "felelősök", és nem az alkohol.
    
A csontritkulás igen gyakori probléma a menopauzán túllévő nők körében, és növeli a későbbi életszakaszban a csonttörés kockázatát. A kutatók olyan kiegészítő táplálékokat keresnek, melyek segíthetnek a nőknek idős korukban is megőrizni a csontok erősségét. 
    
A tanulmány szerzői, a spanyolországi Cáceresi Egyetem kutatói mindamellett elmondták, ők nem javasolják senkinek az ivást csonterősítés céljából, viszont úgy ítélték meg, hogy a sörben lévő phytoösztrogéneket érdemes tovább kutatni.
    
A tanulmányhoz 1700 önkéntes, 48 éves átlagéletkorú nő csontsűrűségét vizsgálták meg, eredményeiknél pedig olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a súlyuk, a koruk és alkoholfogyasztásuk - olvasható a BBC hírportálon (www. news.bbc.co.uk).


Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!