Bulvár

2011.09.15. 08:39

Nő? Férfi? Meghatározatlan? - Három nemi kategória az útlevelekben

A nő és a férfi meghatározáson kívül harmadik nemi kategória is került az ausztrál útlevelekbe. Az intézkedés a transzneműekkel szembeni diszkrimináció megszűntetését célozta - közölte csütörtökön az ausztrál kormány.

MTI

A transzneműek, illetve a bizonytalan nemű ausztrálok számára ezentúl lehetőség nyílik arra, hogy "meghatározatlan" neműnek vallják magukat a dokumentumban. Ehhez csupán egy orvosi igazolást kell csatolniuk. Az úti okmányban X-szel jelölik a harmadik nemet.

Korábban csak abban az esetben változtathatták meg nemüket a hivatalos okmányban az ausztrálok, ha nemváltoztató műtéten estek át.

Louise Pratt ausztrál szenátor - akinek élettársa nőnek született, de nemet változtatott - óriási előrelépésnek nevezte a rendelkezést. Mint emlékeztetett: a transznemű és bizonytalan nemű emberek gyakorta voltak kitéve zaklatásnak a repülőtereken, illetve határátlépéskor, mivel megjelenésük eltért az útlevelükben szereplő leírástól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!